Mađarska vlada: Povrat vlaka dogovorila je Grabar Kitarović; Pusić: Petljate nam se u izbore

Image
Foto: Facebook/Grabar Kitarović
8.10.2015.
17:49
Facebook/Grabar Kitarović
VOYO logo

KONAČNO STIGAO: Nakon tri tjedna, vlak zadržan u Mađarskoj vraćen u Hrvatsku

Image
KONAČNO STIGAO: /

Nakon tri tjedna, vlak zadržan u Mađarskoj vraćen u Hrvatsku

Image
KONAČNO STIGAO: /

Nakon tri tjedna, vlak zadržan u Mađarskoj vraćen u Hrvatsku

Ured mađarskog premijera priopćio je kako su premijer Viktor Orban i predsjednica Grabar-Kitarović u srijedu u Budimpešti, tijekom njezina posjeta Mađarskoj, razgovarali o problemu nenajavljenog hrvatskog vlaka koji je došao u mjesto Magyarboly u Mađarskoj 18. rujna i kojega su mađarske vlasti zadržale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na zahtjev predsjednice Hrvatske mađarska vlada odlučila je da će se dopustiti povratak vlaka u Hrvatsku nakon neophodnih provjera željezničke sigurnosti", navodi se u priopćenju.

Image
Foto: Pixsell, Marko Mrkonjić

Vlak u Mađarsku ušao bez najave

Priopćenje navodi kako je u vlaku, koji nije bio numeriran i koji je stigao u Mađarsku bez prethodne najave, bilo 1059 migranata i 36 hrvatskih policajaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povrat vlaka, međutim, ne utječe na kazneni postupak koji se vodi i na koji ne utječe trenutna lokacija vlaka, navodi ured premijera u priopćenju. Vlak se u četvrtak vratio u Hrvatsku.

Grabar-Kitarović u srijedu je, tijekom posjeta Mađarskoj, rekla kako je s mađarskim vlastima dogovorila povrat zadržanog vlaka, no iz ravnateljstva policije su priopćili kako je povrat vlaka dogovoren još 1. listopada na sastanku čelnika hrvatskog i mađarskog ravnateljstva policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pusić: Mađari misle da bi im bilo lakše da je HDZ na vlasti

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić protumačila je u četvrtak nadmudrivanje oko toga tko je zaslužan za povrat vlaka iz Mađarske kao pokušaj te zemlje da se upliće u hrvatske izbore. "To je pokušaj da Mađarske da se upliće u hrvatske izbore. Vjerojatno smatraju da bi im bilo lakše vezano uz neke druge stvari, vezano uz Inu, da je HDZ na vlasti. Mislim da bi bilo pametno da se ne petljaju u hrvatske izbore", izjavila je ministrica Pusić u Luxembourgu.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je u Budimpešti izjavila da je, nakon njezinih razgovora s mađarskim dužnosnicima, mađarska strana odlučila Hrvatskoj vratiti vlak koji je već tri tjedna bio na njezinom teritoriju. Nakon toga je Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo da je to dogovoreno još 1. listopada na sastanku ravnatelja policija dviju zemalja. Na upit je li predsjednica zaslužna za povrat vlak, ministrica Pusić je odgovorila: "Mađari su zaslužni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Pusić u Luxembourgu sudjeluje na konferenciji o istočnosredozemnoj i zapadnobalkanskoj ruti, kojom izbjeglice s Bliskog istoka idu prema zapadnoj Europi. Na konferenciji su se okupili ministri vanjskih i unutarnjih poslova zemalja članica EU-a te njihovi kolege iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Turske, Libanona i Jordana te predstavnici Švicarske, Norveške, Lihtenštajna i Islanda, UNHCR-a, Međunarodne organizacije za migracije, Svjetskog programa za hranu, te agencija EU-a - Frontexa i EASO-a.

Szijjarto: Ne miješamo se u hrvatske izbore

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto odbacio je u četvrtak u Luxembourgu kritike da se njegova zemlje upliće u predizbornu kampanju u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Szijjarto je u razgovoru s hrvatskim novinarima nakon konferencije o istočnomediteranskoj i zapadnobalkanskoj izbjegličkoj ruti rekao da bi poboljšanje suradnje između Mađarske i Hrvatske u izbjegličkoj krizi bilo u obostranom interesu. "Bilo bi to u obostranom interesu. Mislim da nije normalna situacija da dvije susjedne zemlje imaju ovakve odnose. Naravno, vaš premijer je puno kritizirao Mađarsku i mi mislimo da je to dio izborne kampanje. Mi ne želimo biti dio vaše izborne kampanje. Vaš premijer nas ne mora ni u što uvjeriti jer nećemo glasati na vašim izborima. Nadam se da će se nakon vaših izbora situacija smiriti i da će vaš premijer staviti veći naglasak na druga unutarnja pitanja, ako i dalje bude premijer, a ne na kritiziranje susjeda", rekao je Szijjarto.

Odbacio je i tvrdnje da Mađarska želi promjenu vlasti u Hrvatskoj. "Mi se nikada ne miješamo u izbore u drugim zemljama. Možete biti sigurni da ćemo poštovati odluku hrvatskih građana", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EVO DOKAZ Predsjednica nije u pravu što tvrdi da je dogovorila s Mađarima predaju vlaka

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo