Zasad pošteđeni pakla, ali... / Oganj juriša na gradove Italije, Grčke i Turske. Vatrogasni zapovjedniku RH kaže: 'Hrvatska je spremna pomoći!' Evo kako

Šumski požari probili su se u Cataniju, Palermo, Patras, turističke gradove Turske... Hrvatska, pak, ima nikad spremnije i opremljenije vatrogasce

1.8.2021.
18:55
VOYO logo

Sredozemlje je u plamenu. S vatrenom stihijom bori se Italija, Turska u kojoj je poginulo šest osoba i Grčka gdje je stanje izrazito teško. 

Evakuira se lokalno stanovništvo, ali i turisti iz ljetovališta. U Turskoj su ljuti na reakciju vlasti, a požare nisu izazvale samo ekstremno visoke temperature nego i ljudska ruka. Detalje ima Amela Čilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve što je ostalo od ljetovališta La Capannina na Siciliji...

Vatra je došla do plaže, srećom kamp, nedaleko od Catanije, evakuiran je neposredno prije nego se vatra razbuktala po ležaljkama i suncobranima. Gori već drugi dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Catania na obroncima Etne. Vatrogascima koji brane kuće u samom gradu ovo je 250. intervencija od jučer. Vruć vjetar požar je proširio i u okolicu Palerma. Italija je zatražila pomoć EU-a.

Kod Patrasa na Peloponezu u Grčkoj vatra proždire kuće. 20 ih je već izgorjelo. Desetak osoba lakše je ozlijeđeno prije nego je evakuirano pet sela, među kojima i ljetovalište za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatvorena je autocesta koja povezuje Patras i Korint. Temperature danas ondje dosežu i 44 stupnja Celzija.

Požari su zahvatili i turistički dio Turske, gradove Bodrum i Marmaris. Ondje je od ukupno 107 požara aktivno još pet. Turiste evakuiraju gumenim čamcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su, kako kaže turski predsjednik sve raspoložive snage na terenu, a pomoć su poslale i Rusija i Ukrajina, Azarbajdžan i Iran - narod gotovo goloruk pokušava braniti svoje kuće. Ali, vode nema. Bijesni su na vlast.

I kao da nije to nije dovoljna tragedija, jutros je to područje pogodio i potres jačine 5,5 prema Richteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O požarima na Sredozemlju Amela Čilić razgovarala je s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem koji poručuje: Hrvatska je spremna pomoći.  

Je već stigao poziv za pomoći i od Hrvatske?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče nas, spremni smo pomoći i u ljudstvu, ukoliko bude trebalo, naravno, i zračnim snagama", kazao je Tucaković i objasnio kako stoje stvari s vatrogastvom u Hrvatskoj ove godine:

"Edukacija, priprema, osposobljavanje, opremanje vatrogasaca pridonijeli su sigurno i bržem gašenju požara, uvođenjem 96 kamera, njihovim integriranjem u jedno operativno zapovjedništvo, ali i djelovanjem vatrogasaca, kako zemaljskih, tako i zračnih snaga. Reakcije su puno brže, opremljenost je bolja. Samo ako smo u dvije i pol godine 450 vozila dtavili u funkciju u DVD-e i JVP-e govori nam puno o tome."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ove godine imamo nešto manje požara. Ove godine do 31. srpnja imali smo 2141 požar otvorenog prostora na priobalju dok smo u istom razdoblju prošle godine imali 3232 požara", dodao je.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo