„OEBS / učestvovao u krađi glasova“

Kandidat Građanske inicijative “Srpska” za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić zahteva istragu

18.11.2013.
14:56
VOYO logo

Kandidat Građanske inicijative “Srpska” za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić rekao je da ne može da prihvati rezultate na osnovu prebrojavanja glasova ponovljenih izbora u tri izborna centra u ovom gradu i zatražio je detaljniju istragu šta se dešavalo sa glasačkim materijalom.

On je, u izjavi Tanjugu, rekao da je došlo do prekrajanja izborne volje građana, da rezultati koji su objavljeni nisu u skladu sa onim što su građani želeli juče izlaskom na birališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Bez obzira na činjenicu što smo Građanska inicijativa “Srpska” i ja pobedili na ovim izborima ne mogu da prihvatim rezultate glasanja. Očigledno je da je u periodu od 19.30 do 24 časa, kada je počelo brojanje glasova, bilo mahinacija sa glasačkim materijalom? - naglasio je Pantić.

On je objasnio da članovi biračkog odbora “Srpska"? nijednog trenutka nisu bili u kontatu, niti mogli da budu u blizini biračkih kutija puna četiri sata i dodao da je u tom periodu najverovatnije došlo do punjenja kutija i prekrajanja volje građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je izneo da je “Srpska” uočila nepravilnosti čak i u zapisnicima o glasanju, odnosno da se broj izašlih građana ne poklapa sa brojem važećih listića. - Očigledno je potpuno jasno da je bilo mahinacija i manipulacija i da ovaj rezultat, koji je preliminaran, ne oslikava pravo stanje stvari? - podvukao je Pantić. On je najavio da će danas biti održan sastanak svih kandidata sa odborničke liste i da će tokom dana obavestiti vladu Republike Srbije o svim saznanjima, nakon čega će se odlučiti šta će se dalje činiti. - Ja kao kandidat ne mogu i ne prihvatam ove rezultate bez obzira što sam ubedljivo pobedio Olivera Ivanovića. Znam da smo imali mnogo više glasova i jednostavno ne mogu da se pomirim sa činjenicom da smo 3.novembra bili sprečavani od jedne grupe ljudi da izađemo na birališta, a da sada kada je država učinila sve i stvorila uslove da Srbi na slobodan i miran način izraze svoju volju, da nas OEBS i međunarodna zajednica pokradu? - istakao je Pantić. "Šta je Ivanović radio u sedištu OEBS-a?"

On je rekao da je OEBS direktno učestvovao u prekrajanju volje građana, a da nije kriva Centralna izborna komisija (CIK). S tim u vezi je ukazao da je Ivanović, kandidat liste “SDP?, u subotu imao sastanak sa čelnicima OEBS, samo par sati pre glasanja i da bi bilo dobro da objasni građanima šta je tražio u sedištu OEBS i šta je govorio. Pantić je preneo da je Izborni štab “SDP” odmah po zatvaranju izbornih mesta počeo da slavi. - Ima razloga za sumnju i bilo bi dobro da se izvrši detaljna istraga šta se dešavalo sinoć u periodu od 19.30 do 24 časa. Ja ne mogu i ne želim da prihvatim ove rezultate bez obzira što sam pobednik? - ponovio je on. Član Centralne izborne komisije (CIK) Nenad Rikalo saopštio je sinoć, po zatvaranju izbornih mesta u severnoj Kosovskoj Mitrovici da je CIK doneo odluku da se prebrojavanje glasova izvrši u Centru za prebrojavanje glasova u Kosovu Polju. On je rekao da je ta odluka doneta pod pritiskom OEBS-a, bez nekoliko članova Komisije” i da nekoliko članova CIK-a nije prisustvovalo sastanku. Predsednica CIK Valjdete Daka rekla je sinoć na konferenciji za novinare u Prištini rekla da je CIK na osnovu izveštaja OEBS-a doneo odluku da se kutije sa glasačkim listićima odnesu u Centar za brojanje i rezultate u Kosovu Polju i navela da je to “plan B” CIK-a, zato što trenutno u severnoj Mitrovici nema ni struje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo