Odzvonilo bauljanju među šalterima: Evo koje usluge možete sada dobiti online!

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić te pomoćnik ministra uprave Darko Parić predstavili su Vladin projekt Središnji državni portal i e-građani.

10.6.2014.
12:10
VOYO logo

Svaki građanin na portalu može imati svoj elektronički pretinac za komunikaciju s cijelom državnom upravom, koji će biti personaliziran po želji korisnika.

Građani sada mogu mnogo jednostavnije pronaći, recimo, podatke o promjeni osobnih dokumenata ili upisima u srednju školu. Informacije se mogu tražiti pomoću ključnih riječi, po tipu ili temi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je da se preko njega uskoro može prijavljivati porez, rođenje djeteta, da građane obavještava da su stigle porodiljne naknade ili da MUP dojavljuje porukom da im istječe putovnica.

Trenutno je dostupno preko 350 informacija, a ta će brojka s vremenom još rasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kraj traženja dokumenata

Ovo je kraj traženja dokumenata "zakopanih" u strukturi internetske stranice najčešće pogrešnog tijela državne uprave. Građani više ne moraju poznavati strukturu vlasti i sve nadležnosti pojedinih tijela kako bi pronašli traženu informaciju jer ona mora biti jasno i lako dostupna svima. Bitno je napomenuti kako su sadašnje stranice te trenutno korisničko iskustvo podložni promjenama jer je cilj pronaći najbolji način prezentiranja informacije.

Prijavite se u sustav

U Središnji državni portal integriran je i projekt Ministarstva uprave e-Građani. To je sustav koji omogućava pristup elektroničkim uslugama javne uprave jedinstvenim elektroničkim identitetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustav e-Građani, pored Središnjeg državnog portala koji predstavlja javni dio sustava, čine i Osobni korisnički pretinac i Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav. Te komponente omogućavaju sigurnu i naprednu elektroničku komunikaciju s javnim sektorom.

Osobni korisnički pretinac omogućava izravan pristup elektroničkim uslugama javne uprave i primanje osobnih elektroničkih poruka javne uprave, a dostupan je i kao aplikacija za pametne telefone (trenutno samo kao aplikacija za operativni sustav Android).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav omogućava korištenje elektroničkih vjerodajnica za jedinstvenu prijavu na elektroničke usluge uključene u sustav e-Građani. Ukoliko građanin već ne posjeduje elektroničku vjerodajnicu s kojom može koristiti sustav, može je zatražiti i dobiti na označenim šalterima u poslovnicama Financijske agencije (FINA) u Republici Hrvatskoj. Popis poslovnica u kojima možete zatražiti ePass, odnosno mToken vjerodajnicu možete pronaći na internetskim stranicama ePass te mToken.

- zatražiti elektroničke izvode iz matične knjige rođenih ili vjenčanih, - provjeriti svoj upis u registru birača, - informirati se o ocjenama djeteta u školi (Popis škola u e-Dnevniku), - provjeriti izabranog liječnika, - naručiti Europsku karticu zdravstvenog osiguranja, - zatražiti svoju elektroničku radnu knjižicu, - informirati se o očekivanom iznosu mirovine, - registrirati se kao potencijalni posloprimac, - provjeriti uplaćene doprinose u drugi stup mirovinskog osiguranja, - pribaviti potvrde od REGOS-a, - provjeriti svoju poreznu knjigovodstvenu karticu, - provjeriti svoje podatke u OIB sustavu ili - administrirati svoj elektronični identitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo