'NA OVOM DEMOKRACIJA PROLAZI ILI PADA' / Odvjetnik sasjekao Plenkovićevu ideju o pomoći Hrvatske vojske Ukrajini: 'Donese li Sabor odluku, to znači da curimo prema diktaturi'

Image
Foto: Profimedia

Odvjetnik pojašnjava da se članci na koje se poziva Vlada odnose na kontekst u kojem je ugrožen suverenitet i cjelovitost Hrvatske

24.11.2022.
10:12
Profimedia
VOYO logo

Odvjetnik Ante Nobilo komentirao je za N1 Vladin prijedlog o pomoći Hrvatske vojske Ukrajini, koji će Vlada danas uputiti u Sabor.

"Mislim da nema dileme, Sabor ne može odlučivati. Ovaj prijedlog je protuustavan. Ako Sabor ovo prihvati, svjesno će kršiti zakon zbog nekih političkih interesa u smislu da se vidi koliko utjecaja ima predsjednik u Saboru, a koliko premijer", kaže Nobilo te napominje da kod pitanja obuke vojnika, bez obzira idu li naši vojnici u inozemstvo ili strani dolaze, mora biti nekoliko uvjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A to je da se radi o savezničkoj vojsci, da smo u nekoj međunarodnoj organizaciji te da Vlada donese odluku uz prethodnu suglasnost predsjednika RH", nabraja Nobilo.

Image
'DA SE POKAŽE TKO JE TKO I KOGA ZASTUPA' /

Plenković na sjednici Vlade: 'Očekujem zanimljivu raspravu u Saboru o obučavanju ukrajinskih vojnika'

Image
'DA SE POKAŽE TKO JE TKO I KOGA ZASTUPA' /

Plenković na sjednici Vlade: 'Očekujem zanimljivu raspravu u Saboru o obučavanju ukrajinskih vojnika'

'Onda više nema zapreke, curimo prema diktaturi'

Ističe da bi trebalo zaštititi Ustav i ne dopustiti da ga Sabor svjesno krši. "Predsjednik Milanović nije smio dati suglasnost jer Ukrajina nema pravno status savezničke vojske, nije u NATO-u. Ne ispunjava prvi uvjet", kaže Nobilo o razlogu zbog čega je predsjednik Milanović odbio ovotjedni Banožićev prijedlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je trenutno najvažnije da se Sabor ne dovede u situaciju da svjesno krši Ustav "jer onda više nema nikakvih zapreka, onda je apsolutna politička volja iznad svega i onda curimo prema diktaturi".

'Na ovom demokracija prolazi ili pada'

Odvjetnik pojašnjava da se članci na koje se poziva Vlada odnose na kontekst u kojem je ugrožen suverenitet i cjelovitost Hrvatske, a to u ovom trenutku nije slučaj pa iz tog razloga smatra da bi Sabor to trebao odbiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne treba odlučivati jesmo li za dolazak Ukrajinaca ili ne, nego jesmo li za kršenje Ustava ili ne. Na ovom demokracija prolazi ili pada", poručuje Nobilo.

Na pitanje koja je moguća daljnja pravna procedura, Nobilo pojašnjava da je jedna od mogućnosti da će netko zatražiti ocjenu ustavnosti te bi u tom slučaju Ustavni sud morao odlučivati. "Ali mislim da ovdje nema dileme. Ovo je previše jasno", zaključuje Nobilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo