PRAVNI SAVJETNIK / Odvjetnik Medak o prijetnjama pritvorenom Hrvatu: 'Dogodilo se ono na što roditelji upozoravaju danima'

'Radi se o sigurnosti. Potrebno je poraditi da se sigurnost osigura. Međutim, evo kako čujemo, to nije tako. Mi vjerujemo u ovom trenutku da naša diplomacija radi i na ovome, da poduzimaju sve što je moguće. Naravno, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlastima i da mole pomoć tamo', rekao je Medak

16.8.2023.
17:17
VOYO logo

Hrvate, koji su prije više od tjedan dana uhićeni u Grčkoj nakon sukoba u kojemu je poginuo navijač AEK-a, tamošnje vlasti još uvijek raspoređuju po grčkim zatvorima. Ipak, danas je stigla vijest da su jednom hrvatskom državljaninu u zatvoru prijetili smrću.

O cijelom je slučaju progovorio i odvjetnik Mario Medak, pravni savjetnik roditelja Dinamovih navijača uhićenih u Grčkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas se dogodilo upravo ono o čemu roditelji hrvatskih državljana pritvorenih u Grčkoj upozoravaju već nekoliko dana. Naime, hrvatskom državljaninu, koji se nalazi u jednom od zatvora 150 kilometara udaljenog od Atene, prijetili su smrću. Kada je došao tamo negdje oko 5 sati ujutro, tijekom boravka u zatvoru našao se na jednoj poziciji gdje su ga dočekali AEK-ovi navijači, govorili mu da će ga ubiti, da neće živ dočekati jutro. On je danas oko 2 nazvao svoga oca, ispričao mu što se dogodilo i rekao mu je 'Možda je ovo zadnji put da se čujemo'", ispričao je Medak.

Komentirao je i što se dalje može napraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'KRIVCI ĆE BITI NAĐENI' /

Prvi čovjek UEFA-e: 'Problem nasilja i huliganizma nije samo grčki, on je europski'

Image
'KRIVCI ĆE BITI NAĐENI' /

Prvi čovjek UEFA-e: 'Problem nasilja i huliganizma nije samo grčki, on je europski'

"Očekujemo, nadamo se da će hrvatska diplomacija učiniti sve, a i vjerujemo da čini kako bi se poradilo na sigurnosti hrvatskih državljana u Grčkoj. To je u ovom trenutku najbitnije. Ne očekujemo da će hrvatska diplomacija utjecati na neovisnost grčkih sudova. Grčko pravosuđe je neovisno i tome mora biti tako. Nitko od političara kako na grčko pravosuđe, tako i na hrvatsko pravosuđe i bilo koje drugo, ne može utjecati. Sudovi moraju biti neovisni", kazao je Medak.

Ipak, ovdje je riječ o, kako je istaknuo, konkretnim prijetnjama i položaju u zatvorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o sigurnosti. Potrebno je poraditi da se sigurnost osigura. Međutim, evo kako čujemo, to nije tako. Vjerujemo u ovom trenutku da naša diplomacija radi i na ovome, da poduzimaju sve što je moguće. Naravno, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlastima i da mole pomoć tamo. To ne znači da se netko petlja u neovisnost grčkih sudova", dodao je.

Kada je riječ o tome što se do sada napravilo, pojasnio je da su o svemu obavijestili hrvatsku vlast

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujemo da se radi na tome i da će se učiniti sve da se našem hrvatskom državljaninu, koji se nalazi u grčkom zatvoru, pruži pomoć i jamči sigurnost", rekao je.

Medak je kazao da je uhićeni Hrvat razgovarao s nadležnima u zatvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prepričao je što se dogodilo. Sad očekujemo daljnje poteze. Što će biti, ne znamo. Smatrali smo da je potrebno o tome obavijestiti i našu vlast. Smatrali smo da je potrebno obavijestiti o tome grčko veleposlanstvo, njegovog branitelja u Grčkoj i molimo sve njih da poduzmu sve što je potrebno da se ono što mu se reklo da će se dogoditi, da mu se ne dogodi. Dakle, da se ne to dogodi to da ne dočeka jutro", zaključio je Medak.

POGLEDAJTE VIDEO: 'Otac pritvorenog Hrvata: 'Sin mi je rekao: Tata, ja neću odavde živ izaći. Ovo je možda zadnji put da se čujemo''

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo