ODUSTAJANJE OD MONETIZACIJE AUTOCESTA / Oporba drvljem i kamenjem po Milanovicu

Najavu premijera Zorana Milanovica da ce Vlada odustati od planirane monetizacije autocesta HDZ-ov zastupnik Ivan Suker nazvao je neodgovornim potezom.

13.3.2015.
17:45
VOYO logo

Ivan Suker napomenuo je kako je kljucno pitanje tko ce vratiti nesto vise od 1,6 milijardi kuna koje su HAC-u uzete u protekle dvije godine na ime toga da ce se problem financiranja autocesta rijesiti monetizacijom.

"Ovo je jos jedan neodgovoran potez vlade, koja naprosto nista sto sama zapocne nije u stanju izgurati", rekao je Suker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada nema koncept

"Obecanje – ludom radovanje", komentirala je Mirela Holy (OrAH) , koja tumaci da Vlada nema koncept upravljanja kljucnim podrucjima te da, umjesto ozbiljnog restrukturiranja i odrzivog upravljanja, "izmislja razlicite modele koji traju neko vrijeme".

"Kad se vidi da je reakcija javnosti negativna, izmisljaju se novi modeli", rekla je Holy te dodala kako nista ne ocekuje od novog modela za autoceste, po kojem bi mirovinski fondovi usli u drustvo za upravljanje autocestama, cije bi se dionice ponudile i gradanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavu novog modela financiranja autocesta pozdravlja reformist Petar Baranovic.

"Smatramo da je potrebno naci adekvatno rjesenje za financije autocesta jer je ova situacija neodrziva. Bez plasmana dionica i bez monetizacije, proracun RH nece moci uredno financirati obveze za autoceste i mi smo u stranci pobornici takvog rjesenja", kazao je Baranovic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da u drustvu vladaju predrasude prema monetizaciji, koju smatra najprakticnijim rjesenjem za sve sto je politika propustila napraviti u autocestama, a dobrim smatra i rjesenje koje je najavio premijer.

Kazao je, medutim, da je za njegovu provedbu potrebno vrijeme, a na opasku da je kraj mandata blizu odgovorio je kako osobno vladu gleda kroz kontinuitet te kako ni jedna vlada u cetiri godine ne moze napraviti sav posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laburist Zlatko Tusak podsjetio je da se njegova stranka otpocetka protivila monetizaciji pa pozdravlja odustajanje od monetizacije.

Upitao je, medutim, je li bilo potrebno krenuti u taj projekt i izgubiti vrijeme, kao i je li namjera odustajanje prikupljanje izbornih bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mozemo se nadati da ce vrlo skoro biti izbori u RH pa je i to odluka premijera da pridobije sto vise glasova", tumaci Tusak.

HDSSB-ov Josip Salapic podsjeca, pak, da je u proceduri inicijativa za raspisivanje referenduma o monetizaciji. "Netko od gradana pravi budale, ako se trebalo odustati ako nema razloga za to ne smije se zbog nicije samovolje niti priprema za izbore niti stranih savjetnika. Trebao je posteno priznati gradanima reci, pogrijesio sam, nije vrijeme za ovakav politicki niti poslovni potez, gradani mi to ne odobravaju i ja se povlacim", tumaci Salapic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitao je i koliko se naivca potrosilo u organizaciju referendumske inicijative. "Koliko se ljudi izmucilo na ulicama, tko to pravi od nasih gradana budale. Mislim da je vrijeme za prijevremene izbore.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo