suđenje počinje u lipnju / Održano pripremno ročište na novo suđenje u slučaju Fimi media: Sanader uvjeren će pobiti navode iz optužnice

Image

Sanadera i njegovu bivšu stranku Uskok tereti za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media

16.5.2016.
11:00
VOYO logo

Pripremno ročište za novo suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu, HDZ-u i ostalim optuženicima u slučaju Fimi media počelo je u ponedjeljak na zagrebačkom Županijskom sudu, nakon što je Vrhovni sud prošle godine srušio nepravomoćnu presudu u najvećoj korupcijskoj aferi hrvatske politike.

Sanader je u pratnji odvjetnika, kao i ostali optuženici i njihovi predstavnici, u zgradu suda na Zrinjevcu došao nešto prije 9 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutkinja Irena Kvaternik je na pripremnom ročištu trebala odlučiti o dokazima, ali i datumu početka novog suđenja Sanaderu i njegovoj bivšoj stranci koje Uskok tereti za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media.

Slučaj joj je dodijeljen nakon što je sutkinja Ivana Čalić, koja je sudila u prvom postupku, izuzeta na vlastiti zahtjev sukladno praksi Europskog suda za ljudska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najvažnije je da optužnica ne stoji i to ćemo, nadam se, dokazati u ovom kaznenom postupku. Očekujem da ćemo pobiti navode iz optužnice jer je riječ o konstrukciji", izjavio je bivši premijer Ivo Sanader.

Vladimir Terešak, odvjetnik koji u sporu zastupa HDZ, očekuje da će se sa stranke skinuti stigma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da će stranka biti oslobođena optužbi koje joj se stavljaju na teret", kaže Terešak.

U novom postupku sud ponovno treba izvesti sve već jednom provedene dokaze i otkloniti bitne povrede odredaba kaznenog postupka koje su, po mišljenju Vrhovnog suda, "imale utjecaja i na pravilnost utvrđenja činjeničnog stanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I tužiteljstvo i mi smo predali dokazne prijedloge i na idućem pripremnom ročištu ćemo se dalje o tome dogovarati. Sud će odlučiti koji dokazni prijedlozi će biti prihvaćeni i kasnije provedeni", izjavila je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.

Nastavak pripremnog ročišta zakazano je za 24. svibnja, a početak suđenja očekuje se u lipnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo