Nova generacija / Odrekli su se frizura, a onda prvi put primili oružje. Radni dan im traje 16 sati, a oni jedva čekaju još

Od šest ujutro u akciji, najprije podizanje zastave, onda dio kadeta ima tjelovježbu

15.9.2019.
11:50
VOYO logo

Nova generacija kadeta Hrvatske vojske već tjedan dana nalazi se u pripremnom kampu - uvježbavaju vojne vještine i pripremaju se za prisegu koja će ove godine biti u Kninu.

Kako bi dio vojnih vještina svladali i prije početka akademske godine, od ustajanja do odlaska na spavanje imaju gust raspored. Dio priprema pokazali su i našoj ekipi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od šest ujutro u akciji, najprije podizanje zastave, onda dio kadeta ima tjelovježbu.

"Ulažu sav svoj trud da od nas naprave što bolje buduće kadete i da nas pripreme za tu prisegu, tako da svaki dan radimo puno snažno, ali vjerujem da su očekivanja ok, dobra", govori za RTL Danas kadetkinja Ana Đarmati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi vježbaju korak za prisegu.

Prije tjedan dana, 138 kadeta stiglo je na Hrvatsko vojno učilište. Najprije su se odrekli frizura, a potom su prvi put uzeli oružje u ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Privikli su se na ovaj vojnički život, naučili su prve vojničke korake. Rukovanje osobnim naoružanjem, naravno podizanje psihofizičke kondicije što je jako bitno za naš vojnički poziv", kaže zapovjednik Kadetske bojne, Hrvoje Šimleša.

Radni dio dana traje im 16 sati, no kažu, vrijeme brzo proleti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Počele su stvari koje nas sve zanimaju, rukovanje oružjem, kretanje, pozdravljanje, sve vojnički, izuzetno nam je drago što smo ovdje", govori kadet Ivan.

Savjetima im pomažu i stariji kadeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Komunikacija, druženje i socijalizacija, to je nešto što je neophodno u ovom periodu i što im može pomoći da lakše prebrode sve ove stvari", kaže kadetkinja Anđela.

A oni će se domovini zakleti u Kninu - 21. rujna beretke će dobiti na kninskoj tvrđavi, gdje se nakon devet godina vraća prisega kadeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo