ODRADILI PROJEKTE TEŠKE 6 MILIJUNA EURA: / Ova hrvatska škola ne čeka kurikularnu reformu, ona ju je izmislila

Image
Foto: Screanshoot/RTL

Dok hrvatski prosvjetari s državom biju bitku za kurikularnu reformu, poljoprivredna škola u Slavonskom Brodu svoju je reformu izmislila kroz 21 europski projekt.

10.6.2016.
11:29
Screanshoot/RTL
VOYO logo

Dok se Hrvatska još bori za kurikularnu reformu, srednja Poljoprivredna škola "Matija Antun Reljković" iz Slavonskog Broda izmislila ju je, piše RTL navodeći kako ondje nisu čekali sustav nego su radili.

Drugi roditelji to mogu samo sanjati

Riječ je o školi koja je unatrag 15 godina osmislila, napisala i provela čak 21 europski projekt u vrijednosti čak šest milijuna eura. Stoga danas imaju školu kakvu za svoje dijete prosječni hrvatski roditelj može samo sanjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njoj učenici znanje stječu i na praktičan način - uzgajajući voće i povrće, začinsko bilje, radeći u vinogradu, s konjima, praveći med, obrađujući zemlju... "Biljka proizvedena u našem laboratoriju je prošla sve faze - od proizvodnje do tržišta. Cijela priča je u školi zatvorena, od in vitro uzgoja do biljke za tržište", kaže ravnatelj Vlado Prskalo.

Image
NIŠTA OD EKSPERIMENTALNE PROVEDBE KURIKULARNE REFORME: /

Nisu izvukli novac iz EU, a voditeljima istječe mandat

Image
NIŠTA OD EKSPERIMENTALNE PROVEDBE KURIKULARNE REFORME: /

Nisu izvukli novac iz EU, a voditeljima istječe mandat

Učenici u vlastitu laboratoriju uzgajaju kulture koje sade i njeguju. Spremni su za svaku ozbiljnu narudžbu. Na dva hektara vrta i 69 hektara poljoprivrednih površina, zasađeni su deseci poljoprivrednih kultura. Presađuju i cvijeće i potom ga kao i druge proizvode prodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanje se stječe kroz iskustvo, a raditi se isplati

Cijeli proces pokrenuo je ravnatelj, inače profesor fizike, koji je prije dolaska u školu radio u Nizozemskoj i vidio da školstvo može biti daleko kvalitetnije i bolje. Djelatnici škole, njih 106, podijeljeni su u 16 timova. Voditelji timova su nastavnici koji redovito idu na edukacije, ali i vanjski suradnici koje škola angažira sukladno potrebama.

Možda najdragocjenija pouka ove reformirane škole, koja ne čeka neki sustavni kurikulum, jest da se znanje stječe kroz iskustvo i da se raditi ipak isplati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na našoj školskoj tržnici naši učenici mogu prodati sve svoje proizvode. Oni tu shvate da njihov rad ima smisla i onda to i kod kuće rade", kaže ravnatelj Prskalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike