Odlukom Ustavnog suda Bandić izgubio Holding

17.3.2010.
17:28
VOYO logo

arti-201003170109006 Ovom odlukom Ustavnog suda Milan Bandić izgubio je veliku većinu svoje moći.

Podsjetimo, odluku o proširenju Skupštine ZGH-a Gradska skupština donijela je na prijedlog SDP-a u listopadu prošle godine, kada je Bandić kao jedini dotadašnji član Skupštine Holdinga dobio još deset gradskih zastupnika pozicije i oporbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandiću je ipak Gradska skupština ostavila mjesto predsjednika Skupštine Holdinga, no on je dosad svim svojim postupcima pokazao da ne priznaje proširenu Skupštinu ZGH-a.

Iako je Ustavni sud odluku donio vodeći se sličnim slučajem Belog Manastira, u njihovu priopćenju stoji: "Pravna stajališta izražena u ovom rješenju su opće pravne naravi i obvezujuća su za sve jedinice lokalne samouprave u kojima već postoji ili će se eventualno pojaviti problem koji je bio predmet ispitivanja u ovom ustavnosudskom postupku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ustavni sud ističe kako se pravo na lokalnu samoupravu ostvaruje preko lokalnog predstavničkog tijela (članak 132. Ustava). Zakonodavac je priznao pravo općinskom vijeću, gradskom vijeću, županijskoj skupštini, odnosno Gradskoj skupštini Grada Zagreba da u statutu odredi tijelo nadležno za izbor, odnosno razrješenje predstavnika te jedinice u upravnim vijećima ili skupštinama navedenih pravnih osoba. Hoće li se statutom ta nadležnost priznati predstavničkom tijelu ili općinskom načelniku, gradonačelniku, odnosno županu stvar je odluke svakog pojedinog predstavničkoga tijela. Statutarno određenje da je za taj posao nadležno jedno od tih dvaju tijela ne može se osporavati s aspekta zakonitosti, a ponajmanje ustavnosti", stoji u priopćenju Ustavnog suda, kojim se zapravo odbacuju prigovori Milana Bandića koji je tražio ocjenu ustavnosti odluke o proširenju Skupštine.

Prethodni članci:

arti-201003170340006 arti-201003030298006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo