ODLUKA USTAVNOG SUDA: / Studenti stručnih studija u Hrvatskoj nisu jednaki onima sa sveučilišnih

Image
Foto: PIXSELL, Žarko Bašić
25.4.2016.
21:41
PIXSELL, Žarko Bašić
VOYO logo

Ocjenu ustavnosti tog zakona zatražilo je prije tri mjeseca Sveučilište u Zagrebu, a rektor Damir Boras isticao je kako se razilaze odredbe Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru.

Razlikovni program

Student stručnog studija, ustvrdili su sada ustavni suci, mora završiti razlikovni program da bi u kvalifikacijama bio izjednačen sa studentom sveučilišnog studija. Boras je ovakvu odluku komentirao rekavši kako je Sveučilište štitilo razine svojih studija i zauzimalo se za vrhunsku kvalitetu stručnih studija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski kvalifikacijski okvir je dokument kojim se uređuje cjelokupni sustav kvalifikacija na svim obrazovnim razinama u Republici Hrvatskoj. U njemu su uspostavljeni standardi kvalifikacija za sva zanimanja, temeljene su na ishodima učenja, usklađene s potrebama tržišta rada i usporediva s kvalifikacijama zanimanja u drugim zemljama. Počeo se razvijati 2006. godine, a Zakon o HKO donesen je u vrijeme dok je ministar obrazovanja bio Željko Jovanović.

Ukidanje autonomije sveučilišta?

Jedna od zamjerki iz akademske zajednice bila je da ukida autonomiju sveučilišta jer odluke o kvalifikacijama donose isključivo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo rada i Nacionalno vijeće za razvoj ljudskih potencijala bez uključivanja Rektorskog zbora ili sveučilišta u ishode učenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u drugim zemljama koje imaju stručne i sveučilišne studije poput Njemačke, Austrije, Finske, Belgije i Velike Britanije, ti su studiji na istoj razini nacionalnog kvalifikacijskog okvira, što je prema Sveučilištu u Zagrebu sporno. Također, fakulteti se već godinama koriste nepovratnim sredstvima za provođenje raznih mjera predviđenih u HKO-u pa je pitanje što će biti s tim ako Ustavni sud ospori ustavnost tog zakona ili nekih njegovih odredbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike