Tvrđava ili plato? / Usuglašeni detalji kninskog protokola - Evo gdje će govori biti održani

Na sastanku je odlučeno da će se govori troje predstavnika braniteljskih udruga održati na Trgu dr. Ante Starčevića

24.7.2018.
19:10
VOYO logo

U Ministarstvu branitelja upravo je završio sastanak predstavnika braniteljskih udruga i organizatora proslave 23. godišnjice Oluje, Dana branitelja te Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Usuglašavali su se detalji kninskog protokola, odnosno hoće li govori državnog vrha biti održani na platou kninske tvrđave, kao što su htjeli organizatori, ili na Trgu Ante Starčevića, kao što traže Udruge proizišle iz Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se sjećam kad smo 4. i 7. stavljali tu zastavu, hrvatsku zastavu na tu tvrđavu To je nešto posebno. Sjećam se kad je predsjednik Tuđman došao na kninsku tvrđavu. Prema tome, tvrđava je vrijednost. Jasno je da je i Trg isto vrijedno mjesto, gdje je spomenik Pobjede tako da ćemo povezati da smo i na Trgu s ljudima i s druge strane otići ćemo gore, još jednom odati počast našim prijateljima, poginulima i odati njima poštovanje", kazao je ministar Damir Krstičević uoči sastanka.

Na sastanku je odlučeno da će se govori troje predstavnika braniteljskih udruga održati na Trgu dr. Ante Starčevića, upravo onako kako su to branitelji i predlagali. Njihovi će govori biti održani rano ujutro u 8 sati nakon čega će početi svečano obilježavanje Oluje na tvrđavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbor gardijske brigade i Udruga specijalne policije Domovinskog rata na zadnjem sastanku tražili su izmjenu Protokola. Ako govore o simbolici dizanja hrvatske zastave i dr. Franjo Tuđman je podignuo zastavu i spustio se ne NK Dinaru. I smo iz tog razloga tražili da ta simbolika, ako je mora biti, bude dolje. Drugi razlog je taj da na taj plato tvrđave stane 400 ljudi i jako je neumjesno da branitelji i stopostotni invalidi idu gore jer to ne mogu. Zašto je to netko htio gore, to trebate njih pitati", rekao je Zoran Maras predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata.

Na pitanje koji je bio motiv izmještanja dijela ceremonije i jesu li se vladajući bojali da budu izviždani Maras je poručio kako je to Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te da bi taj dan trebalo proslaviti u znaku mira i zajedništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatski su branitelji stalno bili uz hrvatski narod. Oni koji misle zviždati, za to imaju Markov trg ili mogu stati pred kamere. Mi ne želimo biti dio nikakvih političkih igara - bili oni lijevi ili desni", poručio je Maras.

Službeni protokol proslave središnje obljetnice Oluje bit će objavljen sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo