Istraga zadarske policije / Odgovoran za smrt 30 civila i 13 branitelja u Škabrnji: Hrvatska će tražiti izručenje Srbina iz Australije

Image
Foto: Facebook/Screenshot

Protiv Ratka Mladića podnesno je posebno izvješće

17.1.2019.
11:50
Facebook/Screenshot
VOYO logo

Policijska uprava zadarska izvijestila je o završenoj kriminalističkoj istrazi ratnih zločina iz koje, kako je rečeno, nedvojbeno proizlazi da je Ratko Mladić zapovjedno odgovoran za zločine 18. i 19.11.1991. godine kada je zapovijedao napadima na Nadin i Škabrnju. I u njegovom dnevniku stoji “da se zbriše i kvalitetno očisti rajon Škabrnja-Nadin“. Protiv njega je podneseno posebno izvješće.

Izravno odgovoran za smrt 30 civila i 13 branitelja (koji su se već predali pa su bili ratni zarobljenici) je 59-godišnjak iz Loznice u Srbiji protiv kojega se podnose kaznene prijave za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i protiv ratnih zarobljenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema neslužbenim informacijama, riječ je o Zoranu Dadiću koji sada živi u Australiji i u Odjelu ratnih zločina PU zadarske vjeruju da će Hrvatska tražiti njegovo izručenje.

Sada se istraga proširuje i na ostale članove voda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je najznačajnije kriminalističko istraživanje ratnog zločina provedenog na području PU zadarske jer je upravo tada 32-godišnjak izravno odgovoran za mučenja, zlostavljanja i ubijanje 43. Škabrnjana. U čijim je ubijstvima, uz svoje dobrovoljce i sam sudjelovao", istaknuto je na policijskoj konferenciji.

Sumnjiči ga se da je tom prilikom sudjelovau u nasilnom izvlačenju iz skloništa civilnog stanovništav pretežno žena, djece i straijih te su im prijetili vatrenim oružjem, vrijeđali i fizički zlostavljali. Pucali su im iz neposredne blizine u vitalne dijelove tijela: glavu, vrat i prsa, te ubili 30 civila od 23 do 88 godina. Na isti je način ubijeno 13 branitelja iz sela koji su prije ubojstava fizički zlostavnjani i mučeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv 59-godišnjeg državljanina Srbije i Autralije se podnosi kaznena prijava ŽDO u Splitu, te trenutno nije dostupan, a prema prikupljenim informacijama isti živi u Australiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo