Odgovarate samo ako ne prijavite ubistvo

Ako vas neko prebije, niko ne odgovara zbog neprijavljivanja policiji

16.2.2013.
11:57
VOYO logo

Krivični zakonik Srbije predviđa da građanin može odgovarati samo ako policiji ne prijavi ubistvo, ali ne i tuču ili neko drugo manje opasno delo, tvde domaći advokati. Razlog je što Krivični zakonik podrazumeva da možete odgovarati samo ako ne prijavite krivično delo za koje preti kazna od 30 do 40 godina zatvora, odnosno ubistvo ili teško ubistvo. Za tako nešto možete dobiti dve godine zatvora.

Advokat Đorđe Kalan kaže za Trojku da u ostalim slučajevima zakon ne propisuje kaznu, već se to smatra građanskom dužnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Da li ćete rizikovati da se umešate u sprečavanje nekog dela, to je na vama. Ali ste u obavezi da prijavite ubistvo ili teško ubistvo - objašnjava Kalan.

Ali zakon je malo "čudan" jer u članu 332. piše da ne odgovarate ukoliko za ubistvo ne prijavite bračnog druga, brata, sestru ili neki drugi bliži rod, ali nemate tu obavezu ni ako ste advokat ubice, lekar ili svešteno lice. Ovo važi čak i za službena lica, a ne samo za civile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali ako službeno lice nije u bližem rodu sa učiniocem dela, onda može da dobije dve godine ako ne prijave i blaži prekršaj, za koji preti pet godina zatvora. Naprimer, kražu firmine imovine.

A ako ne prijave delo za koje preti kazna od 30 do 40 godina zatvora, službena lica mogu da dobiju od pola do pet godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalan kaže da je neprijavljivanje delo koje retko dospe do domaćih sudova.

- Nije čest slučaj da se nekom sudi za tako nešto. Češće je da se sudi, recimo, za skrivanje nekoga ko je bekstvu - objasnio je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U policiji su nam potvrdili da su policijajci dužni da prikupe obaveštenja koja bi mogla biti od koristi za vođenje krivičnog postupka i da o tome moraju obavestiti javnog tužioca posle najviše 24 sata.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo