'Ode li Kosor do Kamenitih vrata, možda bude bolje'

7.10.2010.
14:51
VOYO logo

"Gospodarski program za oporavak od 19. travnja ove godine donio je samo jedan rezultat – troškovi su gotovo udvostručeni, a prihodovna strana je bitno pala", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik HNS-a Radimir Čačić, ističući da je Hrvatska jedina zemlja u Europi čije je gospodarstvo još u padu.

"Ako Vlada ode do Kamenitih vrata, možda će biti bolje", ironično je komentirao Čačić nemoć Banskih dvora pred gospodarskom krizom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobrojao je sve programe koje je HNS u posljednje dvije godine ponudio kao mjere u borbi protiv krize, od kojih je neke, tvrdi, Vlada "posudila", ali nijedan nije dao rezultate. Među njima su, kaže, i neuspjeli modeli "A", "B" i "C", za koje su plasirani tek milijuni, a ne milijarde kako se najavljivalo.

Čačić je ocijenio kako su projekcije proračuna za 2011. godinu, koje su na sjednici Vlade predstavljene u srijedu, katastrofalne jer ne daju prostor za gospodarski oporavak niti za zapošljavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve se svodi na kupovanje vremena", rekao je Čačić.

Vlada je najavila da će zamrznuti ukupne rashode države te da će kao i ove godine iznositi 122 milijarde kuna, a prihodi biti 108 milijardi kuna. Očekuje rast BDP-a od 1,5 posto, a deficit nešto manji od ovogodišnjeg, koji će iznositi 13,983 milijarde kuna ili 4,1 posto BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čačić zaključuje da nema oporavka gospodarstva bez pomoći države i strategije, jer to ne mogu ostvariti sami poduzetnici, koje guše prevelika opterećenja koje im je nametnula država.

Prethodni članci:

arti-201010060573006 arti-201010040088006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo