Odakle su stigli inćuni i oslići zaraženi parazitom?

Talijanske službe su prije dva dana obavijestile europski Žurni sustav uzbunjivanja za hranu kako je u inćunima i oslićima uvezenima iz Hrvatske pronađen opasni parazit Anisakis.

28.4.2011.
9:21
VOYO logo

Podsjetimo, opasni parazit pronađen je u zamrznutim inćunima, a potom i u zamrznutim oslićima uvezenima iz Hrvatske.

"Riječ je o parazitu kojeg ne ubija ni duboko smrzavanje ribe. Eventualno bi na temperaturi od -20 stupnjeva više od tjedan dana parazit bio uništen", objasnila je za Novi list dr. Ivona Mladineo iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da ni svaka termička obrada ribe zaražene ovim parazitom ne znači da je potencijalna opasnost za čovjeka nestala. Što se tiče usoljene ribe, dr. Mladineo objašnjava da salamura mora biti dobro napravljena, 'baš po zakonu', i riba u njoj mora stajati dosta dugo.

No, da je ovaj parazit izuzetno opasan pokazuje podatak da čak i termički uništena ličinka Anisakisa može biti neugodna za čovjeka. Naime, naknadno može izazvati alergijske reakcije koje se manifestiraju blagim urtikarijama, gingivitisom ili čak bronhijalnim spazmom. Iako parazit kod čovjeka najčešće izaziva probavne smetnje, kao što su proljev i povraćanje, Mladineo upozorava da su ti simptomi općeniti, zbog čega je teško utvrditi čime se osoba zarazila ili otrovala. Ističe da se taj parazit ne može vječno nastaniti u ljudskom organizmu, nego se zadržava u našem probavnom traktu oko četiri tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato, iako je vjerojatno da su zaraženu ribu talijanski trgovci nabavili na nekoj od hrvatskih veletržnica ribom, dok se ne dozna odakle je stigla preporučamo oprez.

Vezani članci:

arti-201104270015006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo