ODAKLE JE MESO KOJE KUPUJEMO? / Svinjetina sa svih strana, oslić iz Ugande, a sarajevski ćevapi iz - Slovenije

Image
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Podaci Državnog zavoda za statistiku kažu da je u devet mjeseci prošle godine u Hrvatsku uvezeno gotovo 2,5 milijuna tona poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a izvezeno je desetak puta manje.

3.3.2017.
8:23
Thinkstock/Ilustracija
VOYO logo

Uvoz je tih razmjera da se, primjerice, u šest najvećih trgovačkih lanaca koji posluju u Hrvatskoj, prodaje krumpir iz Poljske, poriluk iz Nizozemske, jabuke iz Italije i Austrije, mandarine iz Turske, oslić iz Ugande, Tanzanije i Namibije, škampi iz Švedske, kozice iz Kine..., pišu 24 sata.

Ima i pakiranog mesa bez oznake podrijetla

Mlijeko se i dalje uvozi iz Slovenije, BiH, Austrije ili Češke, a meso stiže iz čak desetak zemalja. Primjerice, u mesnicama trgovačkih lanaca prodaje se svinjetina iz Njemačke, Španjolske, Danske, Poljske, Slovenije, Nizozemske, Francuske, Mađarske i Rumunjske. Ima i bizarnosti poput one da poznati leskovački i sarajevski ćevapčići, barem oni koji se kao takvi prodaju na policama, stižu iz Slovenije. Nađu se čak i pakiranja mesa bez oznake podrijetla, primjerice u Plodinama, pišu 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da bez obzira na to jesu li domaći, uneseni iz članica EU-a ili uvezeni iz trećih zemalja, svi prehrambeni proizvodi u Hrvatskoj prolaze kontrolu veterinarske i sanitarne inspekcije.

Da bi svinjetina dobila oznaku "Meso hrvatskih farmi” svinja se mora oprasiti u Hrvatskoj te kod nas mora biti i uzgojena i zaklana. No, u Billi su novinari 24 sata našli juneće kosti i teleća prsa na kojima je pisalo da je tele oteljeno u Rumunjskoj, a uzgojeno i zaklano u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRODAJA MESA U HRVATSKOJ PALA ZA 30 POSTO! /

I meso iz ilegalnih klaonica završavalo na policama

Image
PRODAJA MESA U HRVATSKOJ PALA ZA 30 POSTO! /

I meso iz ilegalnih klaonica završavalo na policama

Oteljeno u Rumunjskoj, a uzgojeno u Hrvatskoj

"Ako je tele oteljeno u Rumunjskoj imalo 200 kilograma, a potom se godinu i pol uzgajalo u Hrvatskoj i hranilo domaćom hranom, možemo reći da je to domaće meso", objasnio je Branko Bobetić, direktor Croatiastočara, gospodarske udruge proizvođača u mesnoj i mliječnoj industriji.

Lani je u Hrvatsku uvezeno 87 tisuća tona svinjetine, od čega najviše iz Njemačke (30.000 tona), a zatim iz Nizozemske (13.000 tona), Španjolske (9000 tona) te Poljske (7000 tona). Istodobno je u Hrvatskoj prošle godine proizvedeno 80.000 tona domaće svinjetine, što znači da je uvoz bio veći za 7000 tona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njemačka ima višak carskog mesa, pa ga naši tamo jako jeftino kupuju i zato je uvoz svinjetine iz Njemačke najveći. Prije deset godina imali smo 200.000 krmača, a sad ih je manje od 100.000. Zbog gubitka krmača i nedostatka odojaka pala je proizvodnja i malih i srednjih proizvođača", kaže Bobetić iz Croatiastočara.

Uvoz govedine lani je porastao za 16 posto: uvezeno je 20.000 tona (najviše iz Nizozemske, zatim Poljske i Njemačke), ali i kod nas proizvedeno 45.000 tona. Što se peradi tiče, Poljska i Mađarska imaju viškove tog mesa koje prodaju po dampinškim cijenama kojima je teško konkurirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Hrvoje Jelavić

Salmonelu u piletini u Hrvatskoj našli - Slovenci

Bobetić iz Croatiastočara hvali varaždinsku Vindiju na čijim se farmama strogo nadzire rast.

"Zbog sljednosti od izlijeganja do klanja takva piletina može nositi oznaku ‘Meso hrvatskih farmi’, koju dodjeljuje i kontrolira Hrvatska agencija za hranu", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lani je kod nas proizvedeno 78.000 tona peradi, a uvezeno 25.000 tona, što je 10 posto više nego godinu prije. Ovih dana smo u prodavaonicama, osim domaće, pronašli puretinu iz Italije i Mađarske. Nedavno je s polica povučen pileći file uvezen s Tajlanda. Prodavao se soljen i zamrznut, a da ima salmonelu, otkrili su Slovenci iako naše Ministarstvo poljoprivrede tvrdi kako se sve meso i kod nas kontrolira, pišu 24 sata.

Tijekom 2016. veterinarska inspekcija uzela je 6340 uzoraka hrane životinjskog podrijetla i utvrdila da u 28 slučajeva hrana nije bila zdravstveno ispravna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo