PRATITE UŽIVO NA RTL-U / Od Tuđmana do Milanovića: Predsjednička inauguracija kakvu Hrvatska još nije vidjela

Prisjetili smo se kako su izgledale sve dosadašnje predsjedničke inauguracije

18.2.2020.
9:33
VOYO logo

Od Franje Tuđmana preko Stipe Mesića do Ive Josipovića i na kraju Kolinde Grabar-Kitarović, uz isti čin prisege, količinu raskoši krasile su nijanse.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman prisegnuo je na Trgu Svetog Marka 1992. Imao je lentu i bilo je ljeto, točnije kolovoz. Inauguracije nakon koliko god se mijenjale ili ne, pravila postoje, a bivša ravnateljica Protokola predsjednika RH Milada Privora objašnjava: '' Ono što je konstanta to je predviđeno Ustavom i ne može se izbaciti. Mora biti intonirana himna. Mora predsjednik Ustavnog suda dati i upoznati javnost da su izbori bili valjani, da je pobijedio izabrani kandidat i pozvati ga da položi prisegu. Onda se polaže prisega pa se onda ta prisega potpisuje''.

Kako prva, tako je i druga inauguracija Stjepana Mesića bila na Markvom trgu. U prvom redu sjedili su strani državnici, a bivši ravnatelji Protokola predsjednika RH Želimir Kramarić ističe: ''Predsjednik Republike ima potpuno pravo kako će izgledati inauguracija. Trg Svetog Marka je odabran je kao povijesno mjesto, pokazuje povijesnu dimenziju''.

Prije 10 godina bila je inauguracija Ive Josipovića. S njima na pozornici su bile supruga Tatjana i kći Lana.

Image

Pantovčak se na veliko priprema za inauguraciju novog predsjednika Zorana Milanovića

Image

Pantovčak se na veliko priprema za inauguraciju novog predsjednika Zorana Milanovića

Drugi mandat nije osvojio. U povijesti je prvi put izabrana žena - Kolinda Grabar-Kitarović. Na putu do pozornice, u pratnji supruga Jakova Kitarovića pozdravljala je okupljeni narod. Svi su je željeli pozdraviti. Prisegnula je pred predsjednicom Ustavnog suda - prva žena predsjednica. I vratila je lentu kakvu je nosio i prvi hrvatski predsjednik. Za protokol i osiguranje uvijek isti izazov. Pa čak i kad inauguracija neće biti nalik onima prije.

''Nisam se iznenadila, ali me zateklo. Nije mi se dopala ta zamisao. Mislila sam da će se možda nešto i promijeniti kad malo razmisli. Njegova inauguracija, njegova želja, ali to znači da mi ukidamo tradiciju'', kaže Privora, a Kramarić dodaje: ''Naravno da je iznenadilo sve, tako i mene osobno. Sama inauguracija koja će se održati u Predsjedničkim dvorima predsjednika Zorana Milanovića, bit će po svim pravilima struke, protokolarnim''.

Danas će prisegnuti peti predsjednik Republike. Sedma inauguracija neće biti na Markovu trgu, nego Pantovčaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike