hrvatski san / Od sigurnog posla do potpunog životnog preokreta radi vlastite sreće: 'Mnoge stvari novac ne može nadomjestiti'

Image
Foto: Ilustracija / Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Radio je dvadeset i dvije godine kao programer pa je dao otkaz i otišao u Ameriku kako bi se školovao za potkivača konja

22.1.2018.
8:22
Ilustracija / Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

"Zašto sam ja sretan? Pogledajte vi, pogledajte vi … Pa, 'ko ne bi bio sretan!?" govori potkivač, provlačeći prste pastuhu kroz grivu. Nenad Dijanović nekad je za život zarađivao kao inženjer, piše Jutarnji list.

Kako je kazao, pod zadnje godine na starom poslu, bio je "programer s grčem u želucu". Prije deset godina kada je imao 45, bio je deprimiran, tjeskoban, ponekad eksplozivan i svadljiv. Kaže da je lijepo zarađivao, ali da nije bio tad kao što je danas. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnoge stvari novac ne može nadomjestiti", kazao je. Radio je dvadeset i dvije godine kao programer pa je dao otkaz i otišao u Ameriku kako bi se školovao za potkivača konja. Sasvim slučajno je od tada devetogodišnje kćeri doznao kako u Hrvatskoj nema tko potkivati, a da konja i nije tako malo. 

Na upit je li bio hrabar kad se odrekao kompjutera i okrenuo konjima, kazao je da nije tip čovjeka koji će srljati u rizik. Dobro se informirao i shvatio da ne može pogriješiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Investirali smo, supruga i ja, oko 60.000 eura, od toga je pola otišlo na moje školovanje. Znanje košta. Trebalo mi je oko četiri godine da povratim tu investiciju. Danas pak imam više posla no što ga mogu preuzeti. U Velikoj Britaniji ne možete u dućanu ni kupiti potkivački alat ako nemate potkivačku licencu. Ne smijete potkivati ni vlastita konja. To se drži kaznenim djelom i sankcionira s do tri godine zatvora. To je kao nadriliječništvo u medicini. Većina ili gotovo svi kovači u nas su zanat izučili šegrtujući. “Gledali su, učili se uz nekoga, priučeni su, nije to dovoljno. Ima puno ljudi kojima su to radili i očevi, djedovi pa su i oni ušli u posao, jer nemaju drugog izvora prihoda", ispričao je za Jutarnji.

Otkrivao kako će za nekoliko dana mjesečno raditi u Njemačkoj, a ondje mu  je rad, osim financijskog, i profesionalni izazov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tamo nikome ne pada na pamet da kaže da nakon šest tjedana konja ne treba ponovo potkivati."

No, otkriva Dijanović, ne jaše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Americi sam jahao, ali nije to to, ne uživam. Ali ako me pitati hoći li u pol noći potkivati, to hoću", kazao je.

Cijelu priču možete pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo