pokazali se na splitskoj rivi / Od robta koji kuha, do uređaja koji spašava svijet - to je dio inovativnih prizvoda hrvatskih start-up tvrtki

Njih 30 našlo se u Splitu, a s inovatorima koje su privukle najviše posjetitelja razgovarala je .

4.10.2022.
21:30
VOYO logo

Robot koji jelo spremi sam i sve u jednom loncu san je svake domaćice. No iako je ideja bila da se nađe u kućanstvu, pametni robot zasad radi samo u zagrebačkom restoranu. Recepte osmišlja kuhar, a stroj pamti i do 200 jela.

Poduzetnik Đulijano Nola kaže: "On može kuhati bilo koje jelo iz jednog lonc,a dovoljno je da netko tko zna kuhati, u ovom slučaju naš Vedran ali može bilo koji kuhar koji jednom na njemu skuha recept,robot zapamti što je on radio, digitalizira i u stanju je reproducirati njegovu verziju tog recepta neograničeni broj puta uvijek na isti način."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 30-ak start-up tvrtki na splitskoj Rivi neki već su poznati sa svojim izumima. "Stol broj 7 u 11:30, klikom na stol pojavljuju se točno na koji stol dolazi ta rezervacija", pokazuju nam kako sve radi.

Virtualni cjenici nalaze su u više od 300 objekata, a sada tvrtka kreće s opcijom virtualnog rezerviranja stola. No, tu neće stati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
što nosi budućnost? /

Stručnjak u Direktu odgovorio hoće li nas roboti uništiti: 'Jasno je da je ideal stvoriti robota vojnika'

Image
što nosi budućnost? /

Stručnjak u Direktu odgovorio hoće li nas roboti uništiti: 'Jasno je da je ideal stvoriti robota vojnika'

Zlatko Kovačević govori: "Znači da pomoću VR-a može ući u restoran bez da si osobno tamo, prošetati, vidjet koja pozicija ti odgovora, gdje je pozicionirano što i napravi se odmah rezervacija. Ali to je tek budućnost, možda za godinu dvije dana."

Tu su i mini jedrlice za natjecanja, vježbu ili zabavu. Ali i dronovi u službi ekologije koji detektiraju otpad na obali i u moru. Antonija Glavurić, voditeljica projekta, govori: "Učimo naš algoritam da raspozna ono što je, a što nije smeće. I da klasu svakom objektu, je li to boca, guma itd. Sve u svrhu očuvanja okoliša. I da što prije i isplativije to smeće izvuče iz okoliša."
Čini se da su inovatori posebno zainteresirani za okoliš..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marko Brkljačić kaže, osnivač start-up tvrtke: "Naš uređaj upija CO2 i metan i pohranjuje ga u sebe. Tako spašavamo svijet od negativnih utjecaja na klimatske promjene koje su uzrokovane ljudskim djelovanjem."

Izložba na splitskoj Rivi mladim poduzetnicima je prilika za pronaći investitore, ali i prezentirati uživo svoje inovacije i izume.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo