Stižu nova poskupljenja? / Od Nove godine za neke veći računi! Što stoji iza odluke o povećanju komunalne naknade?

Neki gradovi poput Osijeka, Karlovca, Koprivnice i Varaždina podići će od iduće godine komunalnu naknadu

4.12.2018.
19:25
VOYO logo

U Novu će godinu neki građani ući s većim računima. Više gradova povećat će komunalnu naknadu, neki i za 25 posto pa će režije morati poskupjeti. Novac će gradske vlasti, barem tako tvrde, potrošiti za obnavljanje infrastrukture, pa bi građani na kraju od toga mogli imati i koristi. 

Tužne i zapuštene ulice trebaju novi život da bi neki novi klinci po njima mogli lakše prolaziti. Zato će neki gradovi podići komunalnu naknadu od prvog siječnja iduće godine kako bi napunili proračun za izgradnju infrastrukture. U Karlovcu će tako dići naknadu za 25 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema veze, ali ne treba puno povećavati, neka se poveća sukladno našim plaćama", smatra Petar iz Karlovca dok njegova sugrađanka Lidija komentira:

"Ja mislim da bi trebali uzeti u obzir i da je naše gospodarstvo u takvom stanju da ljudi zaista nemaju novaca. Da svakih 20 kuna nije baš malo izvdojiti za bilo kakvu naknadu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesečni računi Karlovčana tako bi porasli od 6 do 20 kuna mjesečno. Razlog su projekti koje sufinancira Europska unija. Karlovac je aplicirao na 560 milijuna kuna vrijedne fondove, ali dio moraju sami financirati pa će dići naknadu umjesto novih zaduženja.

"Naš iznos koji mi moramo izdvojiti da bi sufinacirali sve te projekte je 113 milijuna kuna", kazao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zauzvrat će građani dobiti nove ceste, kanalizciju, vodovod.... Istim se primjerom vode i u Varaždinu pa će i ondje naknada rasti za 25 posto, ali građanima je novih nameta već preko glave. Ušparat će Varaždinci povećanjem naknade, tvrdi gradonačelnik Ivan Čehok

"Sad kad optiku budemo postavili svi oni koji budu imali optiku besplatno će telefonirati, mi smo računali, na gradu smo imali samo 500 tisuća kuna uštede s te osnove godišnje, a tako će imati kuće i poslovni sustavi drugi i građani", kazao je Čehok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komunalna naknada od 1.1. tako će se povećati u Osijeku, Karlovcu, Koprivnici, Varaždinu, Prelogu i Općini Matulji.

"Bit će povećanje u nekoliko gradova - komunalne naknade u prosjeku za stan od 50-ak kvadrata u samom centru tih gradova povećanja iznosi od 3 do 6,7 kuna mjesečno", pojasnio je Dario Runtić, savjetnik Udruge gradova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, jedna kava mjesečno za nove prometnice ili kanalizaciju, pitanje je samo hoće li ju gradske vlasti zapiti ili potrošiti na ispravan način.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo