OD NOVE GODINE MIJENJA SE POLAGANJE VOZAČKOG ISPITA: / Uvode se tableti i kamere na vozilima za polaganje

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Od 2019. godine mijenja se način provedbe vozačkog ispita, pa sve koji ga polažu čekaju neke novosti

24.12.2018.
8:24
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Od nove godine mijenja se način provedbe vozačkog ispita, tako da će sve koji ga budu polagali u 2019. godini dočekati nekoliko novosti, kao primjerice da će ispitivač imati tablet umjesto ispitnog lista, a ispred automobila za polaganje bit će postavljene kamere, piše internetski portal Srednja.

Jedno od novih tehnoloških rješenja Hrvatskog autokluba (HAK), pri provedbi vozačkih ispita, korištenje je programske aplikacije instalirane na tablet uređaje, čim će se pojednostaviti postupk izdavanja vozačkih dozvola. Razlog tome je što će se uvjerenje o položenom ispitu automatski slati u MUP i HAK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manje dokumentacije i jednostavnije do vozačke

"Svrha uvođenja novih tehnoloških rješenja, a u ovom slučaju programske aplikacije s tablet uređajem, višestruko je pozitivna. U želji da pratimo trendove novih tehnoloških rješenja, a prvenstveno proces digitalizacije, namjera je unaprijediti postojeće standarde provedbe vozačkih ispita.

Nadalje, namjera je za nadležna državna tijela i za građane, odnosno kandidate za vozače koji polože vozački ispit, pojednostaviti postupak izdavanja vozačkih dozvola. Nakon što kandidat položi vozački ispit, pomoću aplikacije automatizmom informacija u vrlo kratkom roku dolazi na server MUP-a, odnosno HAK-a u obliku eUvjerenja o položenom vozačkom ispitu, što će značajno pojednostaviti i ubrzati postupak izdavanja vozačke dozvole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, svrha je i smanjenje postojeće dokumentacije koja prati proces provedbe vozačkih ispita, kao i administrativnih poslova vezanih za proces provedbe vozačkih ispita", rekao je Alen Vojvodić iz Hrvatskog autokluba za Srednju.

Kamere ispred vozila radi transparentnosti

Druga novina, u provođenju vozačkog ispita, su kamere ispred vozila za polaganje ispita, što će doprinijeti transparentnosti procesa. Kako je rekao Vojvodić kamere se planiraju uvesti u drugoj fazi kada se ispune potrebni uvjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U konačnici svrha je i veća transparentnost procesa provedbe vozačkih ispita i pojedinih postupaka u okviru toga, kao i veća objektivnost procjene i ocjene stečenih znanja, vještina i sposobnosti za upravljanje vozilom u stvarnim uvjetima odvijanja prometa te ujednačavanje sadržaja i kriterija ispita ovlaštenih ispitivača tijekom provedbe vozačkih ispita iz pojedinog nastavnog predmeta", rekao je Vojvodić.

Bolja i kvalitetnija osposobljenost

Nakon što se implementiraju ove promjene, neće biti drugih izmjena. Vojvodić tvrdi da će sve to doprinijeti boljoj i kvalitetnijoj osposobljenosti kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve navedeno doprinijet će boljoj i kvalitetnijoj osposobljenosti kandidata za vozače, njihovoj boljoj pripremljenosti za samostalno i sigurno upravljanje vozilom u stvarnim prometnim uvjetima, poboljšanju sigurnosti mladih, odnosno novih vozača kao i doprinos poboljšanju sigurnosti prometa na cestama", zaključio je Vojvodić.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo