PROMJENE U ZAGREBU / Od moguće gradnje novog doma na Borongaju do obnove paviljona. Evo na čemu sve Studentski centar radi u 2024.

Image
Foto: Jurica Galoic/Robert Anic/PIXSELL

Obratili smo se Studentskom centru u Zagrebu s nekoliko pitanja, a to je kada kreće obnova paviljona u Studentskom domu 'Stjepan Radić', hoće li se graditi novi dom ili nova menza te što će biti sa ljetnim smještajem

Jakov Sedlar

Jakov Sedlar

Od crne kronike i politike do Premier League, Prijovićmanije i trapa - iako mlad, u sve je upućen

13.3.2024.
7:39
Jurica Galoic/Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Prije skoro godinu dana, točnije u svibnju 2023. među studentima, posebno onima koji žive u studentskim domovima u Zagrebu, odjeknula je vijest da će dva paviljona, peti i šesti u Studentskom domu Stjepan Radić na Savi ići u obnovu krajem kalendarske godine.

Ipak, ni mjesec dana kasnije, stigla je vijest da se u obnovu ide tek nakon akademske godine 2023./24. Iz Studentskog centra u Zagrebu (SCZG) rekli su da je za obnovu prvo potrebno ostvariti pravo na financijska sredstva iz kohezijskog fonda. Stoga smo odlučili ravnatelja SCZG-a Mirka Bošnjaka upitati je li se što konkretno napravilo po tom pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Studentski centar u Zagrebu proveo je postupke vezane uz ishođenje projektne dokumentacije za obnovu zgrada i okoliša 5. i 6. paviljona u SD "Stjepan Radić" te čekamo raspisivanje natječaja za dodjelu sredstava iz kohezijskog fonda", kažu na naš upit iz Ureda ravnatelja.

Image
dobra ideja? /

Kreće obnova dva studentska paviljona u Zagrebu. Ovaj put studentima će subvencionirati smještaj

Image
dobra ideja? /

Kreće obnova dva studentska paviljona u Zagrebu. Ovaj put studentima će subvencionirati smještaj

Dakle, nije se ništa novo promijenilo u odnosu na prije devet mjeseci, no sada nam otkrivaju koliko bi to otprilike trebalo koštati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Procijenjena vrijednost radova je oko 20 milijuna eura", a dodaju i da nisu nadležni komentirati datum kada bi moglo doći do obnove, odnosno "otvaranja predmetnog natječaja."

Gdje će studenti? Najam stana je luksuz

A što će onda biti sa studentima koji preko natječaja ostvare pravo na smještaj upravo u tim paviljonima. Koje su alternative?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razmatra se nekoliko modela kojima će se studentima olakšati prijelazno razdoblje u kojem će trajati uređenje 5. i 6. paviljona. Navedeno uključuje subvenciju podstanarstva i smještaj na slobodne kapacitete u učeničke domove u gradu Zagrebu. Mjere zbrinjavanja studenata konkretno će se dogovoriti nakon što se utvrdi točno razdoblje u kojem će se vršiti radovi", tvrde iz Ureda ravnatelja.

Ipak, pitanje je kolike bi bile te subvencije. Naime, svi smo svjesni da je najam pristojnog stana u Zagrebu postao luksuz. Svaki student koji dobije Studentski dom može biti presretan jer će za spomenuti 5. i 6. paviljon (4. kategorija) mjesečno morati izdvajati tek 40 eura. S druge strane, garsonijera za studenta ili cimerstvo košta minimalno pet puta više. I ta cifra od 200 eura je rijetka i mala jer većinom je cijena stanova još i veća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako će spomenuta subvencije iznositi 40 eura, to zasigurno neće previše pomoći onima koji na natječaju budu primljeni u te paviljone. Ostaje za vidjeti i koliko će biti slobodnih kapaciteta u učeničkim domovima u Zagrebu.

Poskupljenje studentskih domova?

S obzirom na to da smo u vremenu jake inflacije, zanimalo nas je i hoće li cijene domova i dalje ostati iste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema naznaka da će se cijene smještaja podizati tijekom 2024. godine. Zahvaljujući odluci Vlade RH cijene energenata nisu drastično narasle. Što će biti nakon što završe mjere Vlade RH, nažalost u ovim kriznim vremenima ne možemo predvidjeti", poručuju.

Treba napomenuti i da moraju proći i parlamentarni izbori te će se zasigurno ponovno razgovarati s novom/starom Vladom RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz SCZG-a kažu da "prate cijene energenata te analiziraju kako će to utjecati na njihovo poslovanje."

Tisuće studenata ostane bez prava na dom

Iz godine u godinu tisuće studenata ne uspije preko natječaja dobiti dom. Dolazi do tzv. 'ilegalnih' stanara u domovima dok drugi trebaju tražiti spomenute preskupe stanove. Može li se uskoro očekivati gradnja novih studentskih domova u Zagrebu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kampus Borongaj je u vlasništvu Sveučilišta u Zagrebu te Studentski centar u Zagrebu u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu i Ministarstvom znanosti i obrazovanja radi projektnu dokumentaciju vezanu uz izgradnju 4 stambena paviljona na spomenutoj lokaciji", odgovaraju.

Što je s ljetnim smještajem?

Podsjetimo, u lipnju 2022. godine prvi smo pisali o tome kako je SCZG, iz banalnih razloga, odlučio dignuti cijenu ljetnog smještaja i to s 900 kuna na 1300 kuna. Od toga se ipak odustalo samo 24 sata prije nego što su studenti morali prijaviti smještaj, ali na svu sreću bar je dobro završilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine ipak je došlo do poskupljenja, ali ne za 400 kuna, nego za 230. Ljetni smještaj tako je iznosio 1.130 kuna/150 eura, a takva bi cijena trebala ostati i ovog ljeta. Kažu nam i da će uskoro biti donesena odluka o lokaciji ljetnog smještaja.

Nove menze?

Za kraj, ono najzanimljivije studentima, a to je menza i prehrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je crva, kovanica, miševa u menzama, ali nećemo sada o tome. Zanimalo nas je planira li se otvaranje nekog novog studentskog restorana u Zagrebu.

"Studentski centar u Zagrebu je nositelj studentskog standarda po pitanju prehrane i sukladno tome prijedlozi za otvaranjem novih lokacija restorana neprestano su u razmatranju. Potrebno je zadovoljiti tehničke uvjete da bi se restoran studentske prehrane mogao otvoriti te stoga u ovome trenutku ne možemo izaći s konkretnim novim lokacijama", zaključili su iz Ureda ravnatelja SCZG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike