'Dovoljno smo ulagali' / Od listopada se apeliralo na Grad Zagreb da se nabave novi seizmološki uređaji. Oni su na to samo odmahnuli rukom...

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, Jurica Galoic/PIXSELL

Nezavisni gradski zastupnik Marko Torjanac javio se Geofizičkom odjelu Prirodoslovno- matematičkog fakulteta u Zagrebu koji je trenutno u posjedu četiriju akcelerografskih postaja,

30.12.2020.
21:10
Sanjin Strukic/PIXSELL, Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Potres je u utorak zatresao Petrinju i okolicu te pojedina mjesta gotovo sravnao sa zemljom, a posljedice su se osjetile i u Zagrebu. Ipak, nakon dva razorna potresa, onog u ožujku i ovog u prosincu,Hrvatska i dalje nema dostatne instrumente za mjerenje razine štete nakon potresa, a kako doznaje Telegramodbili su ih čelni ljudi Zagreba. 

Bandić i Kalinić odlučno rekli 'ne'

Nezavisni gradski zastupnik Marko Torjanac javio se Geofizičkom odjelu Prirodoslovno- matematičkog fakulteta u Zagrebu koji je trenutno u posjedu četiriju akcelerografskih postaja, spomenutih instrumenata za mjeru razine štete nakon potresa, a potrebno im je 25 novih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihova nabavka koštala bi 2.156.250 milijuna kuna s PDV-om pa je Torjanac stoga sredinom listopada zagrebačkoj gradskoj Skupštini poslao razrađeni prijedlog za njihovu nabavku i održavanje. 

Image
GOSTOVAO U RTL-U DANAS /

Ministar Marić za RTL objasnio kako će se naći sredstva za obnovu: 'Ovo je nevjerojatna godina. Covid i dva potresa'

Image
GOSTOVAO U RTL-U DANAS /

Ministar Marić za RTL objasnio kako će se naći sredstva za obnovu: 'Ovo je nevjerojatna godina. Covid i dva potresa'

Njegov plan nije prošao jer su iz zagrebačke skupštine u većini na to odmahnuli rukom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napose zastupnici iz stranke Milana Bandića te iz HDZ-a odbili su prijedlog. Ali on je odbijen i prije nego što je on stigao na glasanje jer su se o njemu negativno izjasnili iz Odbora za sigurnost i prevenciju urbanih rizika gradske Skupštine kojeg vodi Bandićeva zastupnica Irena Cajner Mraović, pročelnik gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić te sam gradonačelnik Milan Bandić.

Potreba, a ne luksuz

U Kalinićevu obrazloženju stoji kako se već dovoljno ulagalo u Seizmološke službe, točnije 843.000 kuna to za nabavku četiri seizmografa i četiri akcelerografa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, dodao je i da su seizmološki poslovi propisani Zakonom o seizmološkim poslovima iz 1985., a sredstva se osiguravaju u budžetu Socijalističke Republike Hrvatske. 

Rukovoditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić kazala je za Telegram da su akcelerografske postaje nužne, da ih je dobro imati što više. Ne zauzimaju puno mjesta, a mogu dati uvid u to koje zgrade bi mogle stradati u idućem potresu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobiveni podaci korisni su i građevinarima. Na taj način mogle bi se osigurati brojne zgrade, a na trusnom području na kojem leži i Hrvatska, to se čini kao nužnost, a ne nešto oko čega bi se trebale brojati ruke u Gradskoj skupštini. 

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo