Od krezubog mladića do estradne zlatne koke

20.1.2011.
16:15
VOYO logo

Menadžer Marka Perkovića Thompsona, Zdravko Barišić, krajem veljače 2009. godine opovrgnuo je da se Marko Perković Thompson seli u luksuznu i prostranu nekretninu u Zagrebu.

Napise da je kupio stan na križanju Radničke ceste i Bunićeve ulice od 500 metara kvadratnih za 1,3 milijuna eura, u koji je planirao uložiti još 300 tisuća eura, Barišić je nazvao apsolutnim zlonamjernim izmišljotinama koje služe diskreditiranju njegovog klijenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatni pivac hrvatske estrade

Unatoč tome, ovih se dana ipak na portafonu jedne zgrade na Radničkoj cesti pojavilo prezime Perković. Ispostavilo se i to da ono predstavlja prezime najbolje plaćenog hrvatskog estradnjaka, za kojega se procjenjuje da je u godini, kada je intenzivno radio na preseljenju iz kuće na zagrebačkom Vrhovcu u centar, zaradio oko 40 milijuna kuna.

Kako se od krezubog mladića Thompson promovirao u zlatnu koku hrvatske estrade i pritom čak završio u USKOK-ovim spisima zbog vladajuće stranke, kronološki je posložila novinarka Vlm-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođen u listopadu 1966. od majke Marije i oca Ante, djetinjstvo je proveo u rodnom selu, većinom u čežnji za ocem gastarbajterom. Završio je srednju školu za ugostitelja, a s početkom Domovinskog rata pridružio se Zboru narodne garde. Godine 1992. prvi puta je emitirana uspješnica koja ga je izbacila u orbitu. Pjesma Čavoglave, nazvana po seocetu u Dalmatinskoj zagori, proslavila je tipa s dugom 'ricastom' kosom i s puškomitraljezom, po kojem je sam dobio nadimak.

Marko je, potom, podosta poradio na imidžu, pa su mu u ustima zasjale porculanske navlake, kosu je skratio na pristojnu dužinu, oženio se Danijelom Martinović, ukrasio medaljonom sv. Benedikta, ali sljedba ostaje braniteljska. Godine 2002. okuplja 40 tisuća ljudi na Poljudu, pred kojima maše mačem – novim zaštitnim znakom nakon puške. Mnogi u publici nisu skrivali ustašofiliju, a Perković se nije ograđivao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve do 2003. godine kada su mediji došli u posjed snimki nekih "ranijih radova", na kojima je navodno zdušno zapjevao pjesmu Jasenovac i Gradiška Stara, koja slavi ustaške zločine, shvatio je da je voda došla do grla pa je cijelu stvar i osobno zanijekao. Ponajviše zahvaljujući pritisku medija, međutim, jedna po jedna institucija u zemlji i svijetu polako se počela ograđivati od glazbe Marka Perkovića Thompsona, koji će sve manje biti glazbenikom, a sve više fenomenom.

Očijukanje s ustaštvom

Politički se aktivirao u HSP-u, pa im usto i skladao himnu Lijepo li je Hrvat biti, sve dok se 2005. nije pročulo da se razišao s čelnikom Antom Đapićem jer je odbio pjevati na predizbornim skupovima HSP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očijukanje s ustaštvom dovelo je do nekoliko zabrana njegovih koncerata u inozemstvu. U 2007. židovska zajednica u BiH zatražit će zabranu koncerta u Sarajevu, baš kao i po Americi, a vrata mu je zatvorila i pulska Arena.

Draga Crkvo, poništi mi brak

Na koncertu u Kanadi upoznao je današnju suprugu Sandru, koja će mu poslije roditi petero djece. No, nakon prvog braka s popularnom pjevačicom, koji je skrivao i po cijenu fizičkog obračuna s fotoreporterima, gorčina nije ostala samo njegova. Hrvatski puk ostao je u čudu kada se ispostavilo da je Thompson, za razliku od drugih, od Crkve uspio ishoditi poništenje braka, što se odobrava u iznimno rijetkim slučajevima. A da su mu svi "grijesi" oprošteni, pokazat će i vijest da je pjevača na audijenciju u jesen 2009. primio i sam papa Benedikt XVI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te godine je Hrvatskoj deblokirano 11 od 14 pregovaračkih poglavlja s EU, a iz Bruxellesa je jasno poručeno da se neće tolerirati "govor mržnje", iz čega je proizašla i trogodišnja zabrana ulaska Marku Perkoviću Thompsonu u Švicarsku, a time i u EU. Kao glavni razlog zabrane švicarske su vlasti navele to što bi njegov koncert mogao narušiti unutarnju i vanjsku sigurnost. U njegovu obranu stao je domaći establišment, diplomatskom notom MVP-a u kojoj je izražena zabrinutost zbog "neosnovanosti navoda".

Krenulo je po zlu

Ovih se, pak, dana doznaje da, osim što seli u novi stan, Thompson ima problema i s USKOK-om. Naime, bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić navodno je ispričao kako je po Sanaderovu nalogu u ljeto 2007. godine Marku Perkoviću isplatio 515.000 eura (3,8 milijuna kuna) kako na parlamentarnim izborima u studenom te godine ne bi pjevao ni za jednu stranku!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta bi stranka, po vremenu zabrane, trebala biti HSP. Međutim, Thompson je bio na ispitivanju u svojstvu svjedoka, a nakon toga je kazao medijima da je iznenađen što Barišić, kojega uopće ne poznaje, može tako lagati i pita se zašto konstruira takve lažne priče, piše Večernji list.

Vezani članci:

arti-201101191032006 arti-201004120616006 arti-201008050222006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo