KREĆU IZMJENE ZAKONA / Od konoplje se radi ulje, brašno, kozmetika: Uskoro bi se mogla otvoriti vrata jednoj novoj industriji

Industrijska konoplja u Hrvatskoj se u industriji ne smije koristiti

2.11.2018.
9:15
VOYO logo

Hrvatska već ima zakon kojim je dopuštena upotreba konoplje u medicinske svrhe. Na pragu su i promjene koje bi, kada je konoplja u pitanju, mogle razviti cijelu novu industriju. Naime, industrijska konoplja u Hrvatskoj se u industriji ne smije koristiti. Iako ima samo 0,2 posto psihoaktivne tvari THC-a, prema zakonu se od cijele stabljike smiju koristiti samo sjemenke – ostalo se mora uništavati. No, ne zadugo. Vlada je krenula u zakonske promjene. 

Većina ovog uroda u polju pored Virovitice ponovno se ore, kao i na većini hrvatskih polja industrijske konoplje jer se od svog ovog zelenila smiju koristiti samo sjemenke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radimo od njih ulje, proteine, brašno, oljuštene, neoljuštene sjemenke, radimo jedan mali dio kozmetike", Josip Plavec, proizvođač industrijske konoplje.

A može se sve ovo! Vjerovali ili ne, od konopljinih stabljika može se izraditi između 25 i 75 tisuća proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konopi, jedra, tkanina, odjeća, obuća, biodizel, građevni materijal, izolacijski materijali", kaže Josip Plavec, proizvođač industrijske konoplje.

No uskoro bi se i kod nas mogla otvoriti vrata čitavoj jednoj novoj industriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S novim zakonom, uz evidenciju kojom će Ministarstvo poljoprivrede provjeravati tko, koliko i gdje sadi te prijavljivati iz evidencije prema MUP-u, ta će se konoplja moći koristiti", kaže Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

2012., kada je Vlada dopustila uporabu sjemenki, u njoj je bila i Mirela Holy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Aleluja. Napokon, ali nadam se da je to samo početak i da će kasnija događanja, odnosno izmjene zakona ići u pravcu potpuno legalizacije kabnabisa", kaže Mirela Holy, bivša ministrica okoliša.

Te prve godine zasađeno je 100 hektara industrijske konoplje, 4 godine nakon proizvodnja je porasla na dvije i pol tisuće hektara, da bi godinu nakon toga interes drastično pao. No posljednje dvije godine ponovno se krećemo prema brojci od 2 i pol tisuće. Ako zakon zaživi, možda i više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali bio je apsurd da vi možete kupiti, ne znam, majicu od konoplje, neko platno od konoplje, uže, konop, recimo u Sloveniji, negdje u Europi, uvesti ga ovdje i prodavati legalno", Josip Plavec, proizvođač industrijske konoplje.

Josip i njegovi partnera bili su pioniri ovakve proizvodnje u Hrvatskoj. Iako slična obećanja od raznih Vlada slušaju posljednjih 6 godina, sada se nadaju da je konačno došlo vrijeme kada će ideje za nove pogone konačno zaživjeti i da svoj trud neće morati vratiti odakle je i iznikao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo