Od Hypo banke traže milijardu kuna odštete

8.4.2011.
9:06
VOYO logo

Novom Vinodolskom iz dana u dan nastavlja se drama vezana za Novi Resort, ambiciozno zamišljen i većim dijelom realiziran projekt modernog turističkog kompleksa izgrađen na području bivšeg turističkog naselja Zagori. Novi Resort obuhvaća ili je trebao obuhvaćati, jer ipak nije u potpunosti realiziran, 336 apartmana u 35 apartmanskih zgrada kategorije četiri i pet zvjezdica, hotel s pet zvjezdica i 130 soba, moderan wellness i spa centar, kompleks dječjeg grada s bazenima, bazenski kompleks, garažu za smještaj vozila, polikliniku, polivalentnu sportsku dvoranu pa još jedan hotel s pet zvjezdica i 200 soba, još 45 luksuznih vila s vlastitim bazenima...

Projekt, koji su financirale Hypo Alpe Adria banka Zagreb i Hypo Alpe Adria bank International Klagenfurt, zapeo je na otprilike 70 posto, a investitor, tvrtka Hoteli Novi d.o.o., u kojoj je osobno ili preko povezanih društva ključni suvlasnik Riječanin Gordan Širola, nedavno je jedva, na traženje gradskog komunalnog društva s potraživanjem od 1,2 milijuna kuna, izbjegla stečaj. Kako doznaje Novi list, grupacija tvrtki Hoteli Novi, koje su u javnosti poznate kao investitori u projekt Novi Resort, a riječ je o tvrtkama Hoteli Novi d.d., tvrtka Lir d.o.o. i tvrtka Bijela kuća d.o.o., nedavno pred Trgovačkim sudom u Rijeci tužila Hypo Alpe Adria banke International AG Klagenfurt i Hypo Alpe Adria Bank Zagreb zbog naknade štete i izgubljene dobiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužitelji, navedena grupacija s četiri tvrtke, tom tužbom od obje Hypo banke, i Zagreb i Klagenfurt, traže novčani iznos od čak 130.000.778,48 eura! Radi se, dakle, za Trgovački sud u Rijeci, o rekordnoj vrijednosti predmeta spora koji iznosi nevjerojatnih milijardu kuna!

Prvo ročište zakazano je tek za prosinac ove godine, i to zato što će se Hypo banci Klagenfurt tužba s prilozima i pozivom morati dostaviti diplomatskim putem, a to će potrajati nekoliko mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grupacija Hotela Novi za ovakvu se tužbu, dosad nezabilježenu u Rijeci, a po svemu sudeći i u hrvatskom pravosuđu kad je riječ o poslovnim odnosima hrvatskih firmi i stranih banaka, odlučila zato što su joj Hypo Zagreb i Hypo Klagenfurt, prema njihovim procjenama, nanijeli veliku poslovnu štetu.

Poanta je tužbe, naime, da grupacija Hotela Novi smatra kako su Hypo banke Zagreb i Klagenfurt stalnim kašnjenjem i opstruiranjem dogovorenih, ugovorenih i potpisanih financiranja svojom krivnjom prekinuli zajednički poslovni projekt Novi Resort.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orešar: Gradonačelnik se ponaša kao glasnogovornik Hypo banke

Poznati hrvatski bivši tenisač Bruno Orešar i jedan od financijera projekta komentirao je mogući odlazak Hotela Novi d.d. u stečaj narednog ponedjeljka, i to na zahtjev Grada Novi Vinodolski koji potražuje 1,7 milijuna kuna.

"Otvaranjem stečaja u Hotelima Novi d.d. nitko osim Hypo banke ne bi imao nikakve koristi nego samo štetu. Čak ni Grad Novi Vinodolski, koji traži stečaj, neće naplatiti svoja potraživanja. Tim je čudnije tvrdoglavo inzistiranje Grada na stečaju. Znam da je Hypo banka pokušavala naći vjerovnika koji će pokrenuti stečaj. S više njih je razgovarala i nije našla nijednog osim Grada. A o interesima Grada za otvaranjem za njega beskorisnog stečaja mogu samo nagađati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni nas guraju stečaj mimo svih naših molbi da nam kroz par mjeseci omoguće obročno plaćanje duga ili preuzimanje naših potraživanja prema dužnicima, među kojima su, koliko god to zvučalo paradoksalno, i osobe iz vrha gradske uprave. U svemu tome ne mogu se oteti dojmu da se gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković ponaša kao glasnogovornik Hypo banke koja nas sustavno uništava na našem ključnom projektu Novi Resort, koji realiziramo preko tvrtke Hoteli Novi d.o.o., kaže Orešar za Novi list.

Na tekst koji smo prenijeli iz Novog lista, Hypo Alpe-Adria-Banka reagirala je demantijem kojeg prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želimo preko medija komentirati stvari koje su predmetom ovršnog postupka kojeg su Hypo Alpe-Adria-Banka i Hypo Alpe-Adria-Bank International AG pokrenuli protiv Hotela Novi d.o.o.

Međutim, ističemo kako je ova tužba reakcija na pokrenuti ovršni postupak, kao i pretpostavljamo na neke druge pokrenute postupke nad Hotelima Novi d.o.o. i kako koincidira s dospijećem njihovih dugovanja prema više vjerovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašavamo kako, u ovom projektu banka nikad nije bila partner, već samo kreditor prema kojem Hoteli Novi d.o.o. nisu ispoštovali svoje ugovorne i financijske obveze.

Smatramo kako se ne bi smjelo tolerirati ovakvo neutemeljeno i jednostrano izvještavanje kojim se ignoriraju činjenice jer se njime šire dezinformacije i obmanjuje javnost te neopravdano šteti poslovanju i ugledu Hypo Alpe-Adria-Banke d.d."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201003130160006 arti-201009190188006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo