IMAMO 68 NOVOZARAŽENIH I 21 PREMINULOG; Kaić o popisu cijepljenih: / 'Mediji ga nikad neće dobiti'; Božinović govorio o popuštanju

Image

Danas je zabilježeno 68 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 2002, a među njima je 951 pacijent na bolničkom liječenju,

15.2.2021.
7:07
VOYO logo
  • Danas je zabilježeno 68 novih slučajeva zaraze te je broj aktivnih slučajeva u ukupno 2002
  • Preminula je 21 osoba; od početka epidemije 5339
  • Na bolničkom liječenju je 951 pacijent, od kojih je njih 86 na respiratorima
  • Od ponedjeljka su ublažene epidemiološke mjere za kafiće, teretane, fitnes centre, škole stranih jezika, dječje igraonice, automat klubove, kasina i kladionice
  • HZJZ izdao nova uputstva za cijepljenje

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Izrael ne propušta pošiljku cjepiva u Gazu

23:12 - Izrael nije propustio pošiljku s tisuću doza cjepiva protiv covida-19 u Pojas Gaze, palestinsku enklavu s dva milijuna stanovnika u kojoj je na vlasti islamistički pokret Hamas, upozorila je Palestinska samouprava u ponedjeljak navečer. Palestinska samouprava kojoj je na čelu Mahmud Abas kojemu je sjedište na okupiranoj Zapadnoj obali, počela je početkom veljače program cijepljenja u kojemu su prvi na redu trebali biti medicinski radnici, pošto je, nakon pritiska UN-a i nevladinih organizacija, primio 2000 doza cjepiva od židovske države. Odmah nakon toga, Palestinska samouprava je iz Rusije dobila 10.000 doza cjepiva Sputnjik V i rekla da će ih podijeliti s Palestincima u Pojasu Gaze koji Izrael zemljopisno razdvaja od Zapadne obale.

U ponedjeljak navečer palestinska ministrica zdravstva rekla je da Izrael ne propušta pošiljku s 2000 doza Sputnjika V koje je njezino ministarstvo poslalo u Pojas Gaze. Izrael je "u cijelosti odgovoran za tu zlouporabu", rekla je u priopćenju ministrica Mai al-Kaila, istaknuvši da su te doze trebale stići ranije tijekom dana i da su bile namijenjene medicinskom osoblju u Pojasu Gaze. Ovih dana su izraelski izvori koji su htjeli ostati anonimni, izjavili za AFP da doprema cjepiva u Gazu nije bila tek obična administrativna mjera COGAT-a - izraelskog tijela za civilne operacije na palestinskom teritoriju - već politička odluka koja je možda povezana s pregovorima Izraela i Hamasa. Glasnogovornica COGAT-a potvrdila je u ponedjeljak navečer za AFP da je Palestinska samouprava predala zahtjev da se 1000 doza preusmjeri u Pojas Gaze, ali "taj zahtjev nije riješen i čeka se politička odluka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Johnson želi 'nepovratno, ali oprezno' popuštanje mjera

22:23 - Britanski premijer Boris Johnson rekao je u ponedjeljak da je za "nepovratno, ali oprezno" popuštanje epidemioloških mjera pošto je ostvario svoj plan da do sredine veljače prvu dozu cjepiva primi 15 milijuna najranjivijih ljudi. Vlada želi početi popuštati mjere uvedene početkom siječnja i istodobno produljiti ograničenja na granici kako bi zaustavila unošenje novih, otpornijih sojeva koronavirusa. Putnici koji u Englesku dolaze iz zemalja rizičnih u pogledu covida-19 moraju ići u skupu hotelsku karantenu. Nadu u brzo ukidanje epidemioloških mjera potiče pad broja zaraženih (u ponedjeljak je prijavljeno manje od 10.000 slučajeva, što je najmanji broj od listopada) i broja hospitalizacija te uspjeh u kampanji cijepljenja. Prije nego u ponedjeljak idućeg tjedna iznese smjernice za postupan povratak u normalu, konzervativni premijer je pozvao sunarodnjake da budu "optimistični, ali i strpljivi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je da ne treba smanjivati napore jer je broj hospitaliziranih zbog covida-19 i dalje visok, viši nego u travnju 2020. kada je epidemija prvi put bila na vrhuncu. "Želimo da ovo zatvaranje bude posljednje i da popuštanje bude oprezno, ali nepovratno", rekao je, pazeći da ne iznevjeri očekivanja stanovništva nakon mjeseci više-manje oštrih mjera, ovisno o regiji. Vlada se nada da će počevši od 8. ožujka postupno otvarati škole, a srednje škole mogle bi se otvoriti nešto kasnije. Izvor u vladi rekao je, kako prenosi list The Times, da će vlada dopustiti članovima istog kućanstva da od Uskrsa, početkom travnja, zajedno putuju na odmor. Barovi i restorani otvorit će se u travnju, ali samo na otvorenom. Trebat će pričekati svibanj, pa i kolovoz, da bi ti ugostiteljski objekti mogli primati goste u zatvorenom.

U borbi s epidemijom koja je u Velikoj Britaniji pokosila više od 117.000 ljudi, vlada Borisa Johnsona želi do kraja travnja cijepiti devet skupina stanovništva koje smatra prioritetnima, među kojima su sve osobe starije od 50 godina. U Britaniji je u ponedjeljak počeo režim obavezne hotelske karantene za putnike iz više desetaka zemalja za koje se drži da su "visoko rizične" u pokušaju da se spriječi širenje novih sojeva koronavirusa. Nova zdravstvena politika zahtijeva da se svi britanski državljani i osobe sa stalnim boravištem koje uđu u Englesku iz 33 visoko rizične zemlje moraju 10 dana samoizolirati u obaveznoj karanteni u odobrenim hotelima te obaviti nekoliko testova na covid-19. Drugim posjetiteljima iz zemalja trenutno na tzv. "crvenoj listi", koja uključuje južnoameričke države, Južnoafričku Republiku i Portugal, trenutno je zabranjen ulazak u Britaniju. Karantena u trajanju 11 dana stajat će osobu 1750 funti (oko 15.000 kuna) a uključuje prijevoz, hranu, smještaj, sigurnosne troškove kao i osnovne usluge i testiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Cjepivo jednako dobro 'u stvarnom svijetu' kao u kliničkim ispitivanjima

19:38 - Na temelju sve više podataka iz izraelskog programa cijepljenja zaključuje se da cjepivo Pfizera protiv koronavirusa sprečava 94 posto simptomatskih infekcija, piše u ponedjeljak BBC navodeći izraelskog liječnika iz službe za javno zdravstvo. To ukazuje da je cjepivo jednako učinkovito na velikoj populaciji u 'stvarnom svijetu' kao što se pokazalo i u kliničkim ispitivanjima. Ono je visoko učinkovito u sprečavanju bolesti i teških oblika covida-19 kod svih dobnih skupina, rekao je Hagai Levine. Ključan je bio "visoki postotak procjepljivanja najosjetljivijih skupina", naglasio je. Izraelska zdravstvena zaklada Clalit proučila je 600.000 cijepljenih i jednako toliko necijepljenih ljudi, koji su odgovarali po dobi i zdravstvenom statusu i utvrdila da je 94 posto manje infekcija u cijepljenoj skupini. Cjepivo je spriječilo gotovo sve slučajeve ozbiljnog razvoja bolesti. To se odnosi na sve dobne skupine, uključivo i one iznad 70 godina, koje su ponekad bile premalo zastupljene u kliničkim ispitivanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Broj umrlih i novozaraženih u Portugalu najniži u šest tjedana

19:37 - Broj novih smrtnih slučajeva zbog koronavirusa u Portugalu u ponedjeljak je pao na najnižu razinu u šest tjedana, a pada i broj novozaraženih, što je pokazatelj da val zaraza koji je krenuo nakon božićnih blagdana slabi. U ponedjeljak je umrlo još 90 ljudi, no to je prvi put od početka siječnja da je dnevni broj smrtnih slučajeva manji od stotinu. Zarazilo se još 1300 ljudi, najmanje od kraja prosinca. Dobre vijesti stižu nakon objave da je portugalski turistički sektor prošle godine zbog pandemije imao najgore turističke rezultate od sredine osamdesetih. U Portugalu je od početka pandemije umrlo 15,4 tisuća ljudi, a više od pola samo u siječnju. Potvrđeno je ukupno 787.000 slučajeva, u zemlji s 10,3 milijuna stanovnika. Situacija s koronavirusom u Portugalu brzo se pogoršala nakon božićnih blagdana, kad je uvedena i stroga opća karantena. No nedovoljan broj liječnika i medicinskog osoblja, kao i slab zdravstveni sustav, otežali su borbu protiv covida-19, a ustanove se i dalje bore s pritiskom tisuća onih koji trebaju hospitalizaciju. Portugal je u ponedjeljak pojačao svoje testiranje, naredivši ga svakom tko je bio u kontaktu s pozitivnom osobom. Svaka dva tjedna testirat će se škole, zatvori, tvornice i gradilišta na područjima s velikim brojem zaraženih, prenosi Reuters. Portugal je zasad cijepio 2,2 posto stanovništva, objavila je ministrica zdravstva Marta Temido, nakon što su cjepivo primili ona i premijer Antonio Costa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Za ulazak u Austriju obvezan test, zastoji i bijes u Italiji

19:36 - Ograničenja koja je Njemačka uvela u prometu s austrijskom saveznom zemljom Tirolom, gdje se širi južnoafrički soj koronavirusa, navela su Beč da pooštri kontrolu na granici s Italijom, što je u ponedjeljak uzrokovalo velike zastoje i razbjesnilo vozače na talijanskoj strani. Od nedjelje vozači kamiona moraju imati negativan test na covid-19 da bi iz Tirola mogli ući u Njemačku, zbog velikog broja zaraženih južnoafričkim sojem u toj austrijskoj saveznoj zemlji koja na jugu graniči s Italijom. Plašeći se da svi vozači iz Italije koji su u prolasku njezinim teritorijem nemaju dokumente koje traži Berlin i da će zapeti na njezinu teritoriju, i Austrija je u nedjelju uvela kontrole na južnom dijelu svoje granice. "Nećemo dopustiti da Tirol postane europsko parkiralište", rekao je u priopćenju guverner Tirola Guenther Platter. "Vozačima čiji se prolazak ne može zajamčiti bit će zabranjen nastavak putovanja". Predsjednik talijanske udruge cestovnih prijevoznika Conftrasporto-Confcommercio Paolo Ugge zatražio je da se "primjenjuje načelo reciprociteta te da i Italija testira vozače koji dolaze iz Njemačke i iz Austrije". "Ako se talijanske vozače smatra širiteljima virusa, zašto se to ne bi primijenilo na sve", upitao se u pismu koje je poslao talijanskom ministru prometa i premijeru Mariju Draghiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik regije Trentina, na sjeveru Italije, Maurizio Fugatti osudio je pak "jednostranu blokadu koja može imati teške posljedice na gospodarskom i na ekološkom planu". "Da bismo spriječili zastoje na granici", talijanska tvrtka "Autocesta Brenner" priopćila je da će "izdvajati korisnike autoceste na izlazu Verona-sjever kako bi provjerili posjeduju li potrebne dokumente za ulazak u Austriju". Osim toga, "na dionici autoceste od Sadobrea do Vipitena (grad blizu tunela Brennera) otvorit će se punkt za brzo testiranje" kako bi se "riješio zastoj koji već postoji" u smjeru Austrije. Tirolske vlasti navode da autocestom A12 svakodnevno prolazi 4000 do 5000 kamiona, što je jedan od najprometnijih prometnih pravaca između juga i sjevera Europe.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

WHO odobrio AstraZenecino cjepivo za izvanrednu upotrebu

18:38 - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je odobrila cjepivo AstraZenece i Oxforda za izvanrednu upotrebu, proširivši pristup tom relativno jeftinom cjepivu zemljama u razvoju. U priopćenju WHO-a stoji kako je odobreno cjepivo AstraZenece proizvedeno u suradnji s južnokorejskim SKBiom i indijskim Serum Instituteom. „Sada je sve postavljeno za brzu distribuciju cjepiva. No i dalje moramo ubrzati proizvodnju“, rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus. Odobrenje te agencije Ujedinjenih naroda dolazi nekoliko dana nakon što je odbor WHO-a privremeno preporučio cjepivo, zaključivši kako se odraslim osobama trebaju dati dvije doze, s tim da druga mora biti aplicirana nakon 8 do najviše 12 tjedana, te da se ono može koristiti u državama s južnoafričkim sojem koronavirusa. Cjepivo AstraZenece hvaljeno je zbog svoje niže cijene i lakše distribucije. Prema podacima agencije Reuters, gotovo 109 milijuna ljudi zaraženo je od početka pandemije koronavirusa, a umrlo je 2,5 milijuna ljudi.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srbiji policija suzbija kršenje epidemioloških mjera

17:41 - Srbija već tjednima bilježi četvoroznamenkastu statistiku zaraženih na dnevnoj razini, a posljednih se dana povećanje novih zaraza pripisuje povratku tisuća ljudi sa zimovanja, ali i neodgovornosti građana, pa su znatno pooštrene kontrole poštivanja epidemioloških mjera. Samo u posljednjih nekoliko dana sanitarni inspektori i komunalna policija zatvorili su desetke ugostiteljskih objekata u kojima su kršena ograničenja radnog vremena i posebno predviđeni broj gostiju, jer je u nekoliko lokala zatečeno na stotine gostuju, pa su poduzimane i prekršajne i kaznane mjere. Među najdrastičnijim slučajevima kršenja propisanih epidemioloških mjera su lokal u beogradskoj četvrti Tašmajdan, gdje je zatečeno oko 700 osoba, te novobeogradski lokal u kojem je bilo više od 400 osoba, pa je moralo reagirati tužiteljstvo. Vlasniku i menadžeru određeno je zadržavanje od 48 sati, a kako je priopćio MUP, sumnjiče se za kazneno djelo nepostupanja po zdravstvenim propisima u vrijeme epidemije.

Inspektori i komunalna policija su i u protekla tri dana u srbijanskoj prijestolnici bili prinuđeni zatvoriti nekoliko lokala i rasturiti korona-zabave na kojima je bilo od nekoliko desetaka do više od stotinu sudionika. Vlasti u Beogradu najavile su da će u kontroli poštivanja epidemioloških mjera po potrebi biti angažirano i do 1.500 inspektora i komunalnih policajca. Epidemiolozi upozoravaju da su se ljudi opustili zbog dobre situacije s cijepljenjem i zaboravljaju da su daleko od kolektivnog imuniteta te da je tek počelo cijepljenje s drugom dozom. Liječnici pak stalno upozoravaju da se bolnice ponovo pune, da je sve više teških pacijenata i da se ponovno traži mjesto više u jedinicama intenzivne njege.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srbiji je u nedjelju prijavljeno 15 umrlih zbog koronavirusa u posljednja 24 sata i još 1331 novi slučaj zaraze, potvrđen među 5550 testiranih uzoraka. Na bolničkom liječenju je 3891 pacijent, od kojih su 142 na respiratorima. Srbija je u nedjelju dobila novi kontigent od 40.450 doza cjepiva Pfizer BioNTec, potvrdila je srbijanska vlada na svojoj internetskoj stranici, najavljujući kako se očekuje da do kraja tjedna stignu i prve isporuke cjepiva AstraZeneca, U Srbiji je, prema službenim podacima Vlade, dosad cijepljeno "približno 850.000 ljudi", po čemu je, kako se navodi, Srbija, računajući broj cijepljenih na milijun stanovnika, druga u Europi, poslije Velike Britanije.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković pozvao na pridržavanje plana cijepljenja

17:05 - Premijer Andrej Plenković poručio je kako očekuje da se svi pridržavaju plana cijepljenja, a vezano za nabavu cjepiva kazao je da je Rusija spremna isporučiti svoj Sputnik no da se razmatra s Hrvatskom agencijom za lijekove "što se može učiniti poštujući pravnu stečevinu EU". “U najboljoj smo vjeri donijeli plan cijepljenja i treba ga se pridržavati, pozdravio sam nove protokole HZJZ-a i očekujem da se svi pridržavamo toga”, rekao je Plenković u ponedjeljak prilikom obilaska novog studenskog doma u Dubrovniku. Pojasnio je kako cjepiva dolaze prvo u u HZJZ, a zatim u županijske zavode, bolnice i drugdje istaknuvši kako svi moraju voditi računa o prioritetima. „Cilj svih je što prije cijepiti što veći broj ljudi i da se pritom držimo koncepta najugroženijih”, kazao je Plenković dodavši da su se političari cijepili kao poticaj početku kampanje cijepljenja.

Što se tiče odluke primorsko-goranskog Zavoda za javno zdravstvo da AstraZeneca cjepivom neće cijepiti starije od 65 godina Plenković je poručio kako je to nedopustivo te najavio promjenu u sustavu. „Nema teorijske šanse da nam županijski zavod buni ljudi i odvraća starije da prime to cjepivo”, kazao je. Vezano za dobavu cjepiva Plenković je rekao da su prošlog tjedana obavljeni razgovori s farmaceutskim kompanijama i predstavnicima Europske komisije te da se očekuje ubrzanje dostave, do kraja ožujka više od 600 tisuća te još veća isporuka u drugom kvartalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je i Rusija spremna dostaviti Hrvatskoj cjepivo Sputnik. „Sada razmatramo s Hrvatskom agencijom za lijekove (HALMED) što pravno možemo učiniti, poštujući pravnu stečevinu EU. Pravilo je zbog sigurnosti javnog zdravlja osigurati filter EMA i jednom kada oni odobre onda je moguće koristiti i ta cjepiva u Hrvatskoj", rekao je. Kaže da je obavio razgovor i s ministrom zdravstva i ministrom vanjskih poslova kako bi vidio može li se jedan dio cjepiva riješiti na taj način ali uz sigurnost za građane.

Premijer je komentirao i popuštanje epidemioloških mjera naglasivši da se one balansiraju, rade u najboljoj mjeri, da se prati što rade druge zemlje te djelatnostima koje ne mogu raditi daju kompenzacije. „Od danas smo omogućili prodavanje pića za van, napravili smo bitan korak i ako epidemiološka slika bude i dalje ovako dobra normalno da ćemo poduzeti i druge korake”, najavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji počela druga faza cijepljenja

15:55 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u ponedjeljak je počela druga faza cijepljenja protiv covida-19, priopćili su iz županijskog Stožera civilne zaštite, dodajući da se u prvoj fazi cijepilo 3300 ljudi iz te županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvih 600 doza već je stiglo te su raspoređene u ordinacije obiteljske medicine u kojima će se građani cijepiti prema listi prioriteta koju je jučer objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Ovaj tjedan trebale bi stići 1782 doze cjepiva Moderne, AstraZenece i Pfizera. Cjepivo je dobilo 40 ambulanti opće prakse na području Bjelovarsko-bilogorske županije, i to od 10 do 20 doza, ovisno o veličini ambulante, a prema utvrđenoj listi prioriteta, cijepljenja počinju danas ili sutra. Kako budu stizale nove doze cjepiva, tako će biti raspoređene u sve ambulante opće prakse i cijepljenje će, kao i do sada, biti u skladu s uputama preko tih ambulanti.

U prvom valu na području Bjelovarsko-bilogorske županije cijepljeno je 3300 ljudi prema prioritetnim skupinama - zdravstveni djelatnici te korisnici i zaposlenici domova za starije i nemoćne, stoji u priopćenju Stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Njemačka ne isključuje zatvaranje granica s Francuskom zbog covida

15:49 - Njemačka u ponedjeljak nije željela isključiti proširenje kontrola na granicu s Francuskom jer su se nove varijante koronavirusa počele brzo širiti u istočnoj regiji Moselle, nakon što je Pariz pozvao da se ne zatvara granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje u vezi situacije u Francuskoj, glasnogovornik kancelarke Angele Merkel Steffen Seibert rekao je da Berlin "nastavlja pratiti situaciju i da kontinuirano preispituje svoje mjere za suzbijanje pandemije". Dodao je da je zatvaranje granica "krajnja nužda" te da se Njemačka nalazi u situaciji u kojoj mora učiniti sve kako bi spriječila da se agresivnije mutacije virusa prošire u zemlji.

Francuski ministar za europske poslove Clement Beaune pozvao je nešto ranije Njemačku da ne zatvara granice s Francuskom, nakon što je Berlin tijekom vikenda odlučio uvesti stroge kontrole na granicama s Austrijom i Češkom. Dodao je da zatvaranja granica treba uvesti u koordinaciji s Francuskom i da ona moraju uključivati "dalekosežna izuzeća koliko je to moguće" kako bi se zaštitilo prekogranične radnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka je u nedjelju djelomično zatvorila granice s Češkom i austrijskim Tirolom zbog brzog širenja novih varijanti koronavirusa, usprkos osudama Europske unije. Po novim pravilima, samo Nijemci i državljani s legalnim boravkom u zemlji smiju prijeći granicu, a iznimke vrijede za esencijalne radnike u zdravstvu i prometu, kao i hitne humanitarne razloge. Također, svi moraju imati negativna test na koronavirus.

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova u Beču pozvalo je zbog toga u nedjelju na razgovor njemačkog veleposlanika. Glasnogovornik njemačkog ministarstva unutarnjih poslova odbacio je u ponedjeljak kritike iz EU-a, poručivši da njemačka politika kombinira "europsko razmišljanje s lokalnim potrebama".


Povjerenik EK: 'Europa će do kraja ljeta cijepiti sve koji to žele'

13:45 - Europa planira cijepiti sve koji žele do kraja ljeta, rekao je u ponedjeljak povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton. Breton je za francusku televiziju BFM kazao i kako nema potrebe za novim cjepivima, osim onih već planiranih za Europu, prenosi Reuters.

Europska agencija za lijekove (EMA) je do sada odobrila tri cjepiva u Europskoj uniji, njemačko-američko BioNTech/Pfizer, američko cjepivo tvrtke Moderna i švedsko-britansko AstraZenece i Oxforda. Očekuje se da će EMA do ožujka odobriti i cjepivo američkog Johnson & Johnsona.


Orban traži produljenje posebnih ovlasti vlade u borbi protiv covida-19

13:44 - Mađarski premijer Viktor Orban u ponedjeljak je od parlamenta zatražio produljenje posebnih ovlasti vlade zbog nastavka borbe protiv covida-19, rekavši da bi jedino cijepljenje omogućilo vladi da krene s popuštanjem epidemioloških mjera uvedenih prošle jeseni. Mađarska je prošli tjedan postala i prva članica EU-a koja je počela s primjenom ruskog cjepiva Sputnjik V, nakon što je mađarsko regulatorno tijelo odobrilo lijek po hitnom postupku, ne čekavši zeleno svjetlo Europske agencije za lijekove (EMA).

Mađarska agencija je odobrila i cjepivo kineskog proizvođača Sinopharm, također prva u EU. "Ne želimo samo preokrenuti obavijest na vratima 'Zatvoreno'. Želimo više od toga, želimo ponovo otvoriti gospodarstvo i cijeli civilni život", rekao je Orban u obraćanju parlamentu.

Orban je zatražio produljenje posebnih ovlasti za 90 dana. Prema izvanrednim pravilima, vladi se mogu dati ovlasti da vlada dekretom, no parlament nastavlja s radom i može te ovlasti poništiti. Orban ističe da cjepivo iz EU-a ne stiže u Mađarsku dovoljno brzo. Smatra da je stoga potrebno uvesti cjepivo iz Kine i Rusije, kao i sa Zapada. Kineskim cjepivom se planira uskoro cijepiti oko 250.000 Mađara.

"Svako cjepivo koje je sigurno i kojim su već cijepljeni milijuni ljudi dovoljno je dobro za nas. Ako budemo pažljivi, moći ćemo početi popuštati restrikcijske mjere", poručio je Orban.


Gorile iz zoološkog vrta u San Diegu uspješno se oporavile od covida-19

12:46 - Skupina gorila iz safari parka zoološkog vrta u San Diegu oporavila se od covida-19 kojim su se životinje zarazile u siječnju i sada su spremne za posjetitelje, objavili su tijekom vikenda iz zoološkog vrta. Osmero zaraženih gorila veterinari su u siječnju liječili lijekovima za srce, antibioticima i terapijom antitijelima protiv covida-19 koji nisu dopušteni za korištenje na ljudima.

"Iznimno smo zahvalni na brizi i potpori koju ste nam pružali za vrijeme njihova oporavka", rekla je Lisa Peterson, izvršna direktorica Safari parka zoološkog vrta u San Diegu.

Životinje je vjerojatno zarazio čuvar koji nije imao simptome virusa no, kako je testiranjem utvrđeno 11. siječnja, bio je pozitivan na covid-19, premda je koristio zaštitnu opremu i slijedio sve sigurnosne protokole. Nedugo nakon kontakta s čuvarom nekoliko je gorila počelo kašljati, a svi ostali su bili prilično letargični, rekla je Peterson.

Osoblje parka testiralo je uzorke stolice životinja na koronavirus i dobilo pozitivne rezultate na takozvanu kalifornijsku varijantu virusa, soj koji se brzo širi i povezuje s novim slučajevima zaraze u San Diegu i drugdje u državi. Nakon postavljene dijagnoze životinje su stavljene u karantenu. Zahvaljujući naporima veterinarskog tima i svih ostalih zaposlenika gorile su se uspješno oporavile od bolesti, rekla je Peterson.

Zoološki park kani koristiti verziju cjepiva protiv covida-19 koje nije namijenjeno ljudima, a njime će se zaštititi životinje u zoološkom vrtu u San Diegu te u safari parku zoološkog vrta u San Diegu. Dužnosnici zoološkog vrta kažu da bi podaci prikupljeni za vrijeme liječenja gorila posljednjih tjedana mogli poboljšati razumijevanje ponašanja virusa i njegova djelovanja na velike majmune. Istodobno mogu biti korisni i u sprečavanju prijenosa zoonotskih bolesti, kao i u poboljšanju biosigurnosnih protokola kada je riječ o divljim životinjama u zoološkim vrtovima, ali i onima koje žive u divljini.


Splitsko-dalmatinska županija: 2 novozaraženih, 4 preminulih

12:44 - Od ukupno 66 obrađenih testova danas su dvije novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 1 i Omiša 1 osoba. Od ukupnog broja novooboljelih jedna osoba je kontakt prethodno oboljelih. Ukupno 1513 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalaze se 94 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 11 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su četiri muške osobe stare 84, 61, 71 i 80 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na covid infekciju.


Osječko-baranjska županija: 7 novozaraženih, 1 preminula osoba

12:43 - U Kliničkom bolničkom centru Osijek u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 108 uzoraka od kojih su sedam bili pozitivni na koronavirus. Tri novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka, a po jedna na području Belog Manastira, Našica, Petlovca i Viljeva.

Na bolničkom liječenju nalazi se 66 osoba oboljelih od COVID-19, i to 53 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 9 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 13 pacijenata s tim oboljenjem. Preminula je jedna osoba u dobi od 59 godina. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 819 osoba.


Brodsko-posavska županija: 2 novozaražene, 1 preminula osoba

12:42 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirana su 2 nova pozitivna nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem) s prebivalištem na području grada Slavonskog Broda i općine Davor.

Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 8.124, dok je broj aktivnih slučajeva 90. Trenutna 7-dnevna incidencija u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 61, dok trenutna 14-dnevna incidencija iznosi 143. U zadnja 24 sata preminula je jedna osoba u slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ (Ž – 1946.).


Šibensko-kninska županija: 1 novozaražena osoba

12:40 - Na području Šibensko-kninske županije jedna osoba je oboljela od covida-19. Trenutno je 60 aktivnih slučajeva oboljenja od covida-19. U šibenskoj bolnici liječi se 16 osoba, od kojih su dvije osobe na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 20 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.


Karlovačka županija: 7 novozaraženih, 1 preminula osoba

12:39 - U Karlovačkoj županiji sedam je novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 (PCR+antigensko testiranje). U posljednja 24 sata preminula je jedna osoba (OB Ogulin).


Virovitičko-podravska županija: 5 novozaraženih

12:35 - Petero novozaraženih koronavirusom bilježi područje Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata, izvijestio je Stožer civilne zaštite VPŽ. Među njima su tri osobe muškog i dvije ženskog spola, a dolaze s područja sljedećih općina i gradova – Virovitica (3), Suhopolje (1), Sopje (1). Testirano je ukupno 85 osoba. Na bolničkom liječenju je ukupno 17 COVID-19 pacijenata, 16 ih je u Općoj bolnici Virovitica, a jedna osoba je u KBC-u Osijek.


Varaždinska županija: 4 novozaraženih, 1 preminula osoba

12:33 - U Varaždinskoj županiji je tijekom 24 sata evidentirano 4 nova slučajeva zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 70, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 149.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 56 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih su njih 24 na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, četiri su u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 28 osoba je u Klenovniku, a od danas u Novom Marofu nema više COVID-19 pacijenata. U posljednja 24 sata preminula je jedna pozitivna na COVID-19.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 238 uzoraka, pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 2 posto, a u svim testiranim uzorcima iznosi 1 posto. Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 15.011 osoba pozitivnih na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 117.


Konferencija Nacionalnog stožera

11:06 - Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite započela je iščitavanjem nešto ranije objavljenih podataka o epidemiološkom stanju u protekla 24 sata. Utrošeno je 120.603 doza i cijepljeno 67.825 osoba, s tim da je 52.778 osoba primilo obje doze.

Epidmeiolog Bernard Kaić govorio je o aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Dodao je kako su rezultati u zadnja 24 sata povoljniji od istog dana prošlog i pretporšlog tjedna što znači da imamo blagi pad incidencije. 14-dnevna stopa je sada 127, što je niža nego prošlog tjedna. kreće se od 33 u Istri do 218 u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Hrvatska je na vrlo dobrom mjestu u EU, ispred nas su sada samo Finska i Danska. Prosjek EU je 300.

Iskorisito bih priliku da se osvrnem na dvije sitnice. Vezano uz plan cijepljenja. On se provodi u one tri opisane faze i jasno je tko se u kojoj fazi treba cijepiti. Vidio sam da se često u medijima prikazuje tablica i da je pogrešno da se ona tumači kao rang-lista prioriteta. Prioriteti su osobe s povećanim rizikom od komplikacija, tu liječnici moraju upotrijebiti stručno znanje da bi ustanovili tko ima prioritet. Kolege iz KOHOM-a su rekli da ne bi htjeli preuzimati odgovornost pri određivanju pacijenta, ali ne mogu reći da oni govore uime svih liječnika obiteljske medicine. Sada je prilika da se naprave stručne smjernice za obiteljsku medicinu, pa ih pozivam da to učine.

Govorio bih i o popisu cijepljenih osoba. Mediji ga nikad neće dobiti u ovom obliku, jer se o tome povlači pitanje kojim su bolestima oboljeli, to su tajni podaci. Mediji neće dobiti ni podatke iz registra za HIV ni druge bolesti. To su podaci koji moraju ostati tajni kako bi sustav ostao funkcionirati, rekao je Kaić.

Ministar zdravstva Vili Beroš ponovio je kako je ocijenjeno da nije problematično, već apsolutno opravdano cijepiti starije osobe cjepivom AstraZenece. Poslao je unisonu poruku prema Nastavnom zavodu PGŽ iz kojeg je stigla informacija kako oni neće cijepiti AstraZenecinim cjepivom. Dodao je kako je prema sadašnjim saznanjima to cjepivo učinkovito i kod starijih.

Zahvalio se HZJZ-u na protokolu o korištenju cjepiva te dodao kako je sve jasnije pojašnjeno i kako bi to moglo koristiti i u budućim situacijama. Krajem tjedna će zaživjeti digitalna platforma na www.cijepise.zdravlje.hr koja će omogućiti građanima da se predbilježe i naruče za cijepljenje. Oni koji to nisu u mogućnosti moći će se prijaviti preko svojih obiteljskih liječnika. Građani će se moći naručivati i preko e-građana, a bit će uspostavljene i neke telefonske linije.

Unisonost poruka

Ministar Davor Božinović je govorio o popuštanju epidemioloških mjera i rekao kako je to delikatan posao. Dodao je kako imamo najmanje stroge mjere u EU i istaknuo da unatoč tomu dio građana nije zadovoljan, što on u potpunosti razumije. Nastavit ćemo pratiti stanje epidemije, ali i reakcije. Naravno da je važno zdravlje, ali i ekonomija te psihološko i moralno stanje ljudi. Pandemija je utjecala na sve te 4 slike. Što se tiče učinkovitosti mjera o tome ćemo uvijek razgovarati. Pitanja se postavljaju s pravom, ali učinkovitost mjera ovisi o tome kako se one provode.

Mi s mjerama nikad nismo prešli granice, niti je ikad preško granice demokratskog djelovanja institucija. Zauzeli smo stav na razini EMA-e i WHO-a i trebali bi se svi toga pridržavati. Govorim za određene istupe u pojedinim regijama što se tiče cjepiva AstraZenece. Ne bi bilo dobro da se stvara pitanje ili producira problem, gdje on ne postoji. U ovom trenutku znanost je, kao i sve nadležne institucije , vrlo jasna. Popuštanje mjera podrazumijeva studiozan posao koji oduzima puno vremena i energije ljudi koji na tome rade i oni su u svakom trenutku spremni stati iza svojih odluka, a to se odnosi i na rad automat-klubova, casina i mjesta za klađenje, gdje se zaključilo da ta mjesta nemaju velik epidemiološki rizik. Mi smo bili u kontaktu s određenim županijskim stožerima, pokušavajući objasniti da je ta odluka na tragu balansa. Vrlo mali broj tih objekata u Hrvatskoj ostaje bez fiksnog dijela koji se uplaćuje za koncesije, zbog čega smo propisali epidemiološki okvir koji im zabranjuje ugostiteljske djelatnosti, pa ih pustiti, jer smatramo da epidemiološki rizik nije velik, ali je ekonomski odluka sasvim značajna.

Iz razgovora sa stožerima doznajem da su i njihovi epidemiolozi suglasni s time, ali se boje reakcija javnosti. Zato mi objašnjavamo zašto je svaka odluka donesena i zašto je takva kakva je. Te poruke moraju biti unisone i nikad nije dobra situacija u brobi s epidemijom koristiti primjer kako bi se napravila razlika između postupanja dvaju stožera, a koje se mogu staviti u kontekst stvari koje dolaze, a nemaju veze s epidemiologijom. Možemo govoriti i koliko to daleko može otići pogotovo ako izostane stručna i epidemiološka reakcija na pozive da se određeni ljudi ne pripuštaju u kafiće. Mislim da svi koji sudjeluju u kreiranju javnog mišlenja moraju voditi računa o tome, jer nema ništa važnije od zdravlja i funkcioniranja institucija. Ako postoji bilo kakkav prijepor ili odluka s kojom se ne slaže može se o tome razgovarati, ali opet volio bih da svi koji su u sustavu odlučivanja na pravilan način tumače sve što je stručno usvojeno mišljenje, bilo da se radi o cjepivima, preporukama za rad djelatnosti, kako ne bi došli do toga da se netko osjeti slobodan da šalje poruke za koje smo mislili da nemaj uprava građanstva, rekao je Božinović.

O igračima Hajduka

Beroš je govorio o kampiranju za cijepljenje pred KBC-om Rebro. Rekao je kako je angažirao sve dionike sustava kako bi saznao stvarno stanje. Zatražio je od svih institucija podatke o cijepljenju, organizirano je povjerenstvo za cijepljenje te će se u slučaju odstupanja poslati zdravstvena inspekcija. Ako bude stručnih proputa, predmet će biti upućen na razmatranje stručnim komorama, a moguće i drugim institucijama. Vjerujem da ću dobiti izvještaj većine institucija i zdravstvene platforme, postupak je pokrenut.

U subotu je kod bračnog para iz Italije dobio britanski soj, te se kod njih razvija teži oblik bolesti i leže na intenzivnom odjelu "Zarazne". Što se tiče nogometaša Hajduka nisu sitgli nalazi, rekla je Alemka Markotić, a Kaić je dodao kako su članovi obitelji starijeg bračog para rekli kako vrlo vjerojatno nisu imali kontakata izvan obitelji. Što se tiče nogometaša Hajduka, uzorci će tijekom dana biti sekvencirani.

Ministar Beroš tvrdi da nije bitno njegovo mišljenje, već mišljenje institucija, što znači kad zdravstvena institucija završi svoj rad, slučajevi cijepljenja preko reda mogu biti upućena i nadležno državnom odvjetništvu. Moje mišljenje kao medicinara je irelevantno jer ne mogu sagledati sve detalje kaznenog postupanja ili nepostupanja. Markotić je dodala da je sve što se tiče cijepljenja njene majke rekla struka te dodala što se tiče novinara da ona nikome nije omogućila cijepljenje. Istaknula je kako se netko od novinara hvalio osobi koju ona poznaje da se cijepio preko reda. Mora se znati je li bilo nešto pogrešno, pa se može o tome raspravljati, rekla je Markotić.

Mislim da ne mogu novinari i pravnici tumačiti plan cijepljenja, već medicinari. Planom je propisano da se cijepe osobe koje imaju rizik od smrtnosti od komplikacija. Bilo je ironično kada sam rekao kolegici da se javi osoba koja se želi cijepiti da je cijepim preko reda. Preko reda bi bilo cijepiti made i zdrave. Trebalo bi cijepiti kronične bolesnike i starije građane koji su izvan domova, rekao je Kaić.

Moguće daljnje popuštanje mjera

Što se tiče brojeva, to dosta optimistično zvuči, ako nas opet ne prevare. Od kraja prosinca je distribuirano 150.000 doza, do kraja veljače se očekuje 200.000, a do kraja ožujka još 400.000 doza. Nemamo pismene planove nakon ožujka. Moći će se početi cijepiti u svim ordinacijama obiteljske medicine, zadnji će biti Grad Zagreb u ponedjeljka. Neke županije već imaju punktove, a ostale će to formirati, ja vjerujem, ne prije početka ožujka kada se očekuje više doza, jer sada sve idu liječnicima obiteljske medicine, rekao je Kaić i dodao kako će punktovi biti otvoreni ako cijepljenje ne bude efikasno putem liječnika. beroš je dodao kako su prije dva tjedna imali sastanak s koordinatorima zavoda za javno zdravstvo na kojima su zamolili zavode da imaju spremne lokacije, infrastrukturu i cjepne timove. Kao sustav nastojali smo odgovoriti na dolazak većeg broja cjepiva. postoji spisak s mjestima koja su nastojali upogoniti za cijepljenje, ali i popisom cjepnih timova. Uzimamo u obzir broj epidemiolog, zato cjepni timovi nisu sastavljeni samo od epidemiologa.

Što se tiče preporuka HZJZ-a one trebaju biti objavljene na stranicama. Što se tiče popuštanja, imamo svi skupa isti interes, a to je da epidemija jenjava i da popuštamo mjere i vraćamo se normalnijem načinu života. Jedina je razlika da mi slušajući i učeći od struke probamo donijeti mjere da bi život mogao ići svojim tijekom i da na prvom mjestu nastojimo zaštititi zdravlje i život građani. Usuđejem se reći da mi uspijevamo s najblažim mjerama EU doći do situacije da smo pri vrhu po najmanjoj incidenciji na 100.000 ljudi. Ne bismo to uspjeli da idemo sve zatvarati ili uvoditi policijski sat. Mi imamo kontrole, one su edukativne, ali kad se radi o ekstremnom kršenju mjera, poseže se za sanckcijama, zbog čega je nekoliko puta mijenjan Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Nije nam to bio ni prvi ni drugi refleks. Uvijek smo mislili da možemo svi skupa postići uspjeh ili propasti. S time da ste vi (mediji) puno važniji u prenošenju poruka. Činejnica da su nam rezultati dobri je znak da su poruke dobre i da se dobro prenose. Nama je cilj da se mjere dalje popuštaju, ali hajdemo vidjeti što, kada i u kojem trenutku. Ne može sve odjednom. Ovo je produkt našeg zajedničkog rada, sastanaka i razmatranja nekih aspekata, rekao je Božinović. Otvoreni su bazeni, dječje radionice, ali ne bi se takve odluke donosile da se ne razmišlja o tome koliko djeca, pogotovo ona manja, sve trpe.

Mi idemo prema 1. ožujku, nadamo se da će brojke nastaviti padati, nadamo se da će vrijeme biti bolje i sugirno ćemo razmišljati o novim mjerama popuštanja. nema tu puno toga, Hrvatska je otvorenija od bilo koje druge članice EU. Ne puštamo da stvari izmaknu kontroli. mi smo južni Tirol zatvorili kad ga je zatvorila i austrijska vlada. ako nam okolnosti budu išle na ruke postoji mogućnost da se vratimo na terase i da omogućimo neke vidove dječjeg bavljenja sportom. Ali hajdemo biti disciplinirani i pustiti da ovo sve obavimo kako spada, rekao je Božinović.

Markotić o cijepljenju majke

Ljudi su zaslužili svojom dobi i svojim stanjem, a ne političkim ili drugim zaslugama. A ljudi koji su zaslužili biti cijepljeni zbog svog zdravlja ima milijun i parsto tisuća. S obzriom da smo dobili 150.000 doza, nismo ih mogli cijepiti. Slažem se da bi bilo dobro imati registar kroničnih bolesnika i da ih se ranije poziva na cijepljenje, ali toga nema. To ne postoji. Znam da ima 150-200 tisuća ljudi koji bi se trebali cijepiti, ali mi nisu pisali, a ja im ne mogu pomoći. Aktivno pozivanje ljudi je idealna stvar, ali ona ne postoji, rekao je Kaić.

Ne znam nikog na svijetu tko bi mogao napraviti rang listu tko je u bolnici najugroženiji, tko nije, tko je na 42. a tko na 267 . mjestu. Mi svi koji tamo radimo moramo se čuvati zaštitnom opremom. izloženi smo ležećim bolesnicima i oni koji se kreću u krugu bolnici. Dosta se pravi diskriminacije starih i bolesnih osoba. Mislim da ima ukupno 1,7 milijuna starijih i bolesnih osoba i svi imaju različite osobe i stanje i nitko osim njihovih liječnika ne može napraviti listu tko bi se trebao prvi cijepiti. Nitko ne može napravit irang listu da li netko tko ima operaciju slijepog crijeva i covid ugroženiji od nekog na rebru ili u Dubravi. Našli biste jako puno ljudi koje ja nikad nisam čula i vidjela da im pomognemo i da im riješimo probleme. U tom se ponašamo kao liječnici i tako gledamo na to. Sretni smo kad oni odu sretni i z bolnice. Razni su ljudi zvali i pitali bi li se moglo cijepiti u klinici, velik je broj roditelja zdravstvenih djelatnika koji su mislili da je tako bolje. Mi smo krenuli s time dok je bio kontinuitet cijepljenja i mi ćemo nastaviti s tim, ako medijska hajka to ne naruši. Ne znam je li bilo nekoga da nas nije mogao dobiti, molim vas da mi pošaljete te podatke. Meni se na mail javila jedna osoba i rekla sam joj da mi se javi ako u međuvremenu cijepi svoje roditelje, rekla je Markotić.

Pod hajkom mislim na ovakva pitanja. Ja sam uvijek za to da se propituje. Mi imamo konzilije i raspravljamo jesmo li dobro postupili s nekim pacijentom. Propitivanje je legitimno, ali otkrivanje podataka bez da se ima kompletnu dijagnozu, jedan od problema je da netko iz zdravstvenog sustava koja odaje podatke o cijepljenim osobama. Postoji liječnik koji se morao potpisati na cijepnu karticu moje majke, pa je mogao i on procijeniti njenu situaciju. Ne znam zašto bismo povlačili stariju ženu, jer su brojni stručnjaci utvrdili njeno stanje, rekla je Markotić.

Potom je novinar Indexa reagirao na njenu tvrdnju o medijskoj hajci rekavši kako je ona na prošlog konferenciji za medije rekla kako je čula da se netko od novinara htio cijepiti, pa je rekla da je sada čula da je netko od novinara tražio da se cijepe. "Da, imam tu informaciju. Kao liječnik, da dobijem informaciju da je netko dobio neku medicinsku uslugu, nemam volju i želju o tome govoriti. Meni je žao da su se neki dobri novinari uvrijedili. Ali, nažalost, to je točna i provjerena informacija. Ta se osoba hvalila i bila revoltirana ponašanem prema meni. Žao mi je da ta osoba nije znala da se mogla cijepiti redovnim putem", rekla je Markotić.

Kaić je rekao da bočica Pfizerova cjepiva ima 0,45 ml koncentrata i mora se razrijediti s 1,8 ml, a svaka je doza 0,3 milimetra. To bi značilo 7 doza ako ne bi bilo mrtvog prostora u špricama, u onom dijelu koje se nataktnu u bočicu. Kad bi se koristile najobičnije šprice, samo 5 doza bi se moglo navući. ove šprice koje smo uspjeli nabaviti, imaju sniženi mrtvi prostor i s njima se može navući 6 doza, ali ima i onih kojima je moguće navući 7 doza. Ali smije se upotreijebiti 7. doza po pravilima i preporukama raznih tijela, rekao je Kaić, a Božinović je dodao da bolje da o otme ne pričamo jer bi nam mogli i to naplatiti.

Uvođenje covid putovnica

Božinović je rekao kako je EU jedinstveni, zajednički prostor u koje bi se u budućnosti mogla u obzir uzeti činjenica cijepljenja ili preboljenja covida za putovanja. Dodao je kako struka nije donijela konsenzus oko trajanja imunosti i količine imuniteta po cjepivu. Svi su imali viziju dinamike cijepljenja i procijepljenosti u prosincu, pa se sve počelo kompliicirati i EU je trebala to brže odraditi. Mi smo sigurni da će sve te količine doći, ali u najboljoj namjeri su neki procijenili da su im kapaciteti prooizvodnje veći nego što zaista jesu. Ako idemo logikom da je zbog epidemije došlo do restrikcija pri prelasku granica, onda ćemo pri izlasku iz epidemije uzimati u obzir olakotne okolnosti pri putovanju i prelasku granica. Sujedlovat ćemo u raznim formatima Vijeća EU, od zdravstvenog do onog koji se tiče putovanja i granica te ćemo nastaviti razgovore. "Ne bih isključio mogućnost da će se ta pitanja regulirati na raznii EU, ali ne kao restrukcija, već kao mogućnost olakšavanja prelaska granica. Moći će se o tome govoriti kada procijepljenost biti veća."

Čuvanje liječničke tajne

Moj osvrt je bio na raniji zahtjev da se objavi registar cijepljenja. To nećemo objaviti jer čuvamo liječničku tajnu. Što se tiče mogućnosti da se iz registra vidi da li netko pripada u skupine koje se sad ne bi trebali cijepiti, informatičari kažu da je sve moguće. Ako sam dobro razumio, Ministarstvo radi na tome da vidi je li se ntko cijepio tko nije trebao doći na red, ali ne očekujem ni da se objavljuju imena po medijima, rekao je kaić, a Beroš je dodao da su navodi iz medijima bili razlog za njegovu reakciju u petak i proces nadzora podataka. Zdravstvena inspekcija kada ide u nadzor, sa sobom vodi predstavnika struke, netko će od epidmeiologa ići sa inspekcijom istražiti ove elemente. Nećemo dozvoliti da ovo baci sjenu na cijeli proces. Kao što i svaka stručna komora ili DORH može samostalno pokrenuti postupanje na osnovu informacija iz medija. Dostavite imena, pokrenut ćemo posutpanje kako je određeno zakonom i redom postupanja. Nisam želio da itko drugi krene u postupanje osim ministarstva.


Grad Zagreb: 12 novozaraženih

11:05 - Grad Zagreb ima 12 novozaraženih. Obavljeno je 530 testiranja. Na presici Stožera Grada Zagreba objavljen je hodogram cijepljenja. "Od 22.02. počinje cijepljenje za starije od 65 godina. Bit će cijepljeni na četiri punkta", izjavila je Cecilija Rotim iz NZJZ. Komentirala je otvaranje kasina, a ne primjerice kafića. "Ne polemiziramo o odlukama Stožera, mi upućujemo samo apele i to prema građanima da se pridržavaju svih mjera", kazala je.


Primorsko-goranska županija: 2 novozaraženih

11:05 - U Primorsko-goranskoj županiji dva su nova slučaja zaraze, rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj NZJZ-a, Vladimir Mićović.


Krapinsko-zagorska županija: 4 novozaraženih

11:03 - Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirane su 4 nove osobe pozitivne na koronavirus. Radi se o osobama sa područja sljedećih jedinica lokalne samouprave: Grad Oroslavje (1), Općina Gornja Stubica (1), Općina Hum na Sutli (1) i Općina Lobor (1).

Oporavile su se 4 osobe te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 61. U samoizolaciji se nalazi 609 osoba. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice nalazi se 11 pacijenata, od kojih 1 na respiratoru. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 25 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, od kojih 1 na respiratoru. U protekla 24 sata nisu preminule COVID pozitivne osobe.


Talijani: 'Nije pogrešno' koristiti AstraZenecu za osobe do 65 godina

11:03 - S obzirom na kašnjenje u opskrbi cjepivom protiv covida-19, primjena cjepiva AstraZenece za ljude do 65 godina nije pogrešna, izjavio je u ponedjeljak voditelj talijanske nacionalne agencije za lijekove (AIFA). Kada je Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila to cjepivo u siječnju, objavila je također da nema dovoljno rezultata koji bi pokazali koliko dobro djeluje na osobe starije od 55, iako je i dalje sigurno za stariju populaciju.

"Cjepivo je namijenjeno za sve dobne skupine i s obzirom na nedostatak doza ne bi bilo pogrešno sugerirati njegovu upotrebu za ljude do 65. godine starosti", rekao je predsjednik AIFA Georgio Palu za list Corriera della Sera. AIFA je preporučila "preferencijalnu upotrebu" cjepiva za one između 18 i 55 godina, no ostale zemlje poput Francuske, Njemačke i Portugala su podigle minimalnu dob za cjepivo AstraZenece na 65 godina.


Imamo 68 novozaraženih i 21 preminulu osobu

10:49 - "U posljednja 24 sata zabilježeno je 68 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2002. Među njima je 951 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 86 pacijenata. Preminula je 21 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 237725 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5339 preminulo, ukupno su se oporavile 230 384 osobe od toga 343 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 11 694 osobe. Do danas su ukupno testirane 1 268 323 osobe, od toga 2 134 u posljednja 24 sata", priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.


Međimurska županija: Nema novozaraženih

10:35 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata, na 29 testiranih osoba nema registriranih pozitivnih slučajeva na virus COVID-19. U protekla 24 sata oporavilo se 16 osoba, a broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 143. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 39 824 uzoraka.

U Županijskoj bolnici Čakovec, hospitalizirano je 45 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga je 1 pacijent hospitaliziran unutar 24 sata, a 1 je otpušten. Na invazivnoj respiraciji se nalaze 2 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.


Ličko-senjska županija: 1 novozaražena i 1 preminula osoba

10:20 - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 1 je novooboljela osoba od COVID-19, 6 osoba je izliječeno te je jedna osoba preminula. Oboljela osoba je s područja Lovinca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. Na Covid odjelu OB Gospić preminula je jedna ženska osoba (1926.) korisnica Doma za starije osobe LSŽ – podružnica Udbina.


Zagrebačka županija: 4 novozaraženih

10:20 - U Zagrebačkoj županiji su zabilježene četiri novozaražene osobe koronavirusom, a trenutno je aktivno 277 slučajeva oboljenja od covida-19, izvijestio je u ponedjeljak županijski Zavod za javno zdravstvo.

Među novooboljelima po jedan je u Svetoj Nedelji i Jastrebarskom te dva u Velikoj Gorici. Ozdravilo je 50 osoba. Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, od početka pandemije u Zagrebačkoj županiji evidentirano je 19.540 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 19193 osobe, a 70 osoba je umrlo.


Nove doze cjepiva trebaju stići danas ili sutra

10:02 - Epidemiologinja Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), rekla je u ponedjeljak da bi nove doze cjepiva trebale stići danas, sutra, dodavši kako nije nužno da ga se potroši u ovom tjednu. Mayer je gostujući u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" poručila liječnicima obiteljske medicine da će zajedničkim snagama cijepiti građane.

Ovaj tjedan očekuje se dolazak većeg broja doza cjepiva protiv covid-19, sva tri proizvođača, ukupno oko 70 tisuća doza, potvrdio je sinoć ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije, rekao je u emisiji kako vjeruje da će najavljeni protokol o cijepljenju isključiti cijepljenje preko veze. Organizacija i dobar sustav prevenira takve radnje. Ljudi moraju biti prijavljeni kod svojih obiteljskih liječnika i oni moraju dolaziti na punktove sukladno pozivu, u točno vrijeme i tada problema nema, dodao je.

Mayer je istaknula kako protokol i dalje ne mijenja prioritetne skupine, koje se znaju već dva mjeseca. Napravljen je da bi se liječnicima obiteljske medicine olakšalo kako će znati slagati listu prioriteta. Oni najbolje znaju svoje pacijente, ne moraju nužno cijepiti. Mi na punktu ne stignemo ispitati cijelu anamnezu, rekla je. Epidemiologinja Mayer kaže da ne zna kako su ljudi znali kako doći preko reda na cijepljenje.

"Mislim da je neprihvatljivo da ijedna doza propadne. Mi nemamo viška doza, borimo se za svaku dozu i borimo se na sve načine da cjepivo ne propadne. Pfizerovo cjepivo ima šest doza. Kada ju otvorite, bočica na sobnoj temperaturi može biti dva sata. Kada vidimo da nema dovoljno ljudi na punktu, naravno da ćemo potražiti osobu u blizini, osobu starije dobi, i ako nas netko pita da ga cijepimo, a već s vrata vidite da je osoba visoke dobi, tu uopće nema dileme", rekla je.

Mićović kaže da u Primorsko-goranskoj županiji cijepljenje preko veze ne dolazi u obzir. Ukoliko na nekom punktu preostane cjepiva, logika je takva da na drugi punkt dolaze ljudi i oni se nastavljaju cijepiti, objasnio je. Napominje da će se u PGŽ-u AstraZenecinim cjepivom, cijepiti starije stanovništvo. Mi smo u komunikaciji s obiteljskim liječnicima, ukoliko bilo tko ima dvojbu, rekli smo im da se mogu okrenuti i prema mlađima, dodao je.

Luka Čičin Šain, virusni imunolog u Centru za infektološka istraživanja Braunschweig u Njemačkoj, rekao je da ljude treba nastaviti cijepiti onom brzinom koju kapaciteti omogućavaju. "Vjerujem da će se do ljeta ili rane jeseni cijepiti svi u rizičnim skupinama i onda ćemo jesen i zimu dočekati daleko mirnije", procijenio je.

Na upit zašto se netko treba cijepiti rekao je kako činjenica da je netko prebolio koronavirus, asimptomatski ili s blagim simptomima, ne znači da će dobiti dovoljan titar antitijela koji će ga zaštititi od infekcije. Čičin Šain poručio je građanima da ne oklijevaju i da se cijepe cjepivom koje im je na raspolaganju. WHO je izdala preporuku da svako cjepivo koje ima zaštitu iznad 50 posto je u osnovi dobro i ne treba raditi razlike između njih, pojasnio je.


Vukovarsko-srijemska županija: 9 novozaraženih

10:00 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 9 novih pozitivnih osoba na COVID-19, od kojih je 9 pozitivnih na PCR testiranju, a 0 na brzom antigenom testu (po 3 osobe iz Vinkovaca i Vukovara, 2 iz Borova i 1 iz Ivankova). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 8572, od kojih je 8240 izliječeno, a ukupno je preminula 191 osoba. Trenutno je u županiji 28 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirane su 42 osobe, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 42299. U samoizolaciji na području županije je 526 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 4 radnika iz sustava zdravstva (1 liječnik i 3 medicinske sestre/tehničara). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 1 radnik (1 liječnik). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 8 učenika i 3 nastavnika. U samoizolaciji se nalaze 2 nastavnika i 140 učenika.


Dubrovačko-neretvanska županija: 2 novozaraženih

9:53 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom (oba utvrđena brzim antigenskim testom). Radi se o po jednoj osobi iz Dubrovnika i Konavala. Ukupno je zaražena jedna muška i jedna ženska osoba, a jedna ima utvrđenu epidemiološku vezu.

Izliječene su 24 osobe: devet iz Dubrovnika, šest iz Konavala, pet iz Dubrovačkog primorja, tri iz Ploča i jedna iz Metkovića. U posljednja 24 sata obrađeno je 38 uzoraka, a od početka pandemije analiziran je ukupno 41 371 uzorak. U OB Dubrovnik hospitalizirane su 33 osobe pozitivne na koronavirus. Jedan pacijent zahtijeva intenzivnu skrb.

U samoizolaciji su 643 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježeno je osam kršenja mjere samoizolacije (sedam kršenja utvrđeno na granici). Od početka pandemije zabilježeno je 347 kršenja mjere samoizolacije.


Cjepivo protiv koronavirusa stiglo u Australiju i Novi Zeland

9:48 - Australija i Novi Zeland primili su prvu pošiljku cjepiva protiv covida-19 i započet će s cijepljenjem u idućem tjednu, dok su gradovi Melbourne i Auckland pod mjerama ograničenja kretanja nakon pojave novih slučajeva. "Orao je sletio", objavio je australski ministar zdravstva Greg Hunt novinarima u Canberri u ponedjeljak kada je stigla prva pošiljka od 142.000 doza cjepiva koju su razvili Pfizer Inc i njemački BioNTech.

Cijepljenje u Australiji započet će 22. veljače. Na Novom Zelandu premijerka Jacinda Ardern rekla je da je stigla prva serija od 60.000 cjepiva Pfizer-BioNTech i da će proći sigurnosne provjere prije nego što počne cijepljenje pograničnih službenika u subotu.

"Ovo će biti najveća cjelovita kampanja cijepljenja u povijesti ove zemlje," rekla je Ardern. "Kupili smo dovoljno cjepiva za sve Novozelanđane i to će biti besplatno. To uključuje sve na Novom Zelandu bez obzira na status njihovih viza", rekla je Ardern.

Obje zemlje uvele su ograničenja u pojedinim gradovima nakon što su se pojavila žarišta u hotelu za karantenu u Melbourneu i dok vlasti Novog Zelanda istražuju kako je visokozarazni britanski soj virusa zarazio tri člana obitelji iz Aucklanda.


UK počinje s hotelskom karantenom za putnike iz visokorizičnih zemalja

9:47 - U Velikoj Britaniji u ponedjeljak je počeo režim obavezne hotelske karantene za putnike iz više desetaka zemalja za koje se drži da su "visoko rizične" u pokušaju da se spriječi širenje novih sojeva koronavirusa. Nova zdravstvena politika zahtijeva da se svi britanski državljani i osobe sa stalnim boravištem koje uđu u Englesku iz 33 visoko rizične zemlje moraju 10 dana samoizolirati u obaveznoj karanteni u odobrenim hotelima te obaviti nekoliko testova na covid-19.

Drugim posjetiteljima iz zemalja trenutno na tzv. "crvenoj listi", koja uključuje južnoameričke države, Južnoafričku Republiku i Portugal, trenutno je zabranjen ulazak u Britaniju. Osobe koje su ušle u zemlju a ustanovi se da su dale lažne podatke o boravku u jednoj od zemalja 10 dana prije povratka mogle bi dobiti 10 godina zatvora - što je izazvalo kritike zbog pretjeranosti. Vlada je rekla da je dosad potpisala ugovore sa 16 hotela blizu engleskih zračnih luka osiguravši blizu 5000 soba te da je još 58.000 soba na čekanju.

"Nova pravila ojačat će sustav karantene i pružiti dodatnu razinu sigurnosti na granici protiv novih sojeva", rekao je ministar zdravstva Matt Hancock te dodao da će također zaštititi nacionalni sustav cijepljenja u razdoblju dok zemlja "radi na tome da se nastavi normalni život".

Karantena u trajanju 11 dana stajat će osobu 1750 funti (oko 15.000 kuna) a uključuje prijevoz, hranu, smještaj, sigurnosne troškove kao i osnovne usluge i testiranja. Putnici moraju imati negativan rezultat na covid-19 test napravljen do tri dana prije povratka u Britaniju te rezervirati i platiti troškove karantene prije no što krenu u Britaniju. Daljnje testove obavit će 2. i 8. dan boravka u Britaniji.

Svoje hotelske sobe smjet će napustiti "u vrlo ograničenim okolnostima", među koje spada vježbanje, no za to je potrebno "posebna dozvola" sigurnosnog osoblja. Tko odbije testiranje, može dobiti kaznu između 8500 i 17.000 kuna, a oni koji se ne samoizoliraju mogli bi platiti između 43.000 i 86.000 kuna.

Britanska vlada iznijela je planove ranije ovaj mjesec nakon pritiska da se učvrste britanske granice u jeku bojazni da bi strani sojevi virusa mogli ugroziti dosad uspješni nacionalni program masovnog cijepljenja. Prvu dozu cjepiva primilo je 15 milijuna najranjivijih ljudi, a nastojat će se cijepiti sve starije od 50 godina do svibnja. Britanija zahtijeva od putnika iz zemlja koje nisu na "crvenoj listi" da pokažu negativan test na covid-19 te da se samoizoliraju 10 dana na mjestu koje sami izaberu.


Veća kontrola viška cjepiva

9:46 - Od danas bi se cijepljenje protiv covida-19 trebalo provoditi prema Protokolu cijepljenja, koji je tijekom vikenda sastavljen u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), piše u ponedjeljak Jutarnji list. Protokol rješava situacije kada u dozi ostane "viška" cjepiva i nije dostupan nitko tko je na redu po listi prioriteta. Redoslijed cijepljenja ostaje kako ga je još prije vlada utvrdila, a protokol i inspekcija Ministarstva zdravstva trebali bi zaustaviti pojavu cijepljenja preko reda koja je, pokazuje sve veći broj slučajeva, poprilično uzela maha.

"U protokolu piše da, ako netko iz bilo kojeg razloga nije došao na cijepljenje ili ako je netko odbio cijepljenje vrstom cjepiva koja mu je ponuđena, kao i ako iz bilo kojeg drugog razloga nije potrošena cjepivo, treba pozvati sljedećeg tko je sljedeći na listi po prioritetima", kaže ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, koji je u razgovoru Jutarnjem otkrio kako bi protokol trebao spriječiti buduće zloupotrebe.

Capak napominje da su u protokol stavljeni prioriteti jednako onako kako su navedeni u planu cijepljenja. Najprije su stariji od 80 godina, zatim stariji od 70, pa stariji od 65 godina s kroničnim bolestima pa mlađi koji imaju kroničnu bolest rizičnu za teže oblike. Napominje i kako nitko nije radio kombinacije za situacije ako je netko stariji od 60 godina, a ima kroničnu bolest koja je izuzetno rizična, kao što su hipertenzija ili pretilost. Takvi nisu stavljeni u prvenstvo. Mogli bi se posebno bodovati, no Capak smatra da to nema smisla. Kada bi bilo dovoljno cjepiva, svi bi se brzo cijepili.

Protokol koji je izrađen tijekom vikenda kaže da se u situacijama kada u bočicama ostane viska cjepiva, a nema nikog naručenog, mora zvati sljedećeg tko je na listi u tome rangu na redu.

"Ako ne možete dobiti njega, onda zovete sljedećeg, a ako ni njega ne možete dobiti, a to je, recimo, stariji od 80 godina koji bi trebao doći u roku od pola sata, onda zovete nekoga od 60 godina tko ima neku kroničnu bolest da vam dođe za pola sata. Na kraju, ako ne uspijete ni to, a bilo bi šteta baciti cjepivo, može se cijepiti bilo koga, ali se o tome treba napraviti zabilješka", rekao je Capak, donosi Jutarnji list.


Kolarić: 'Dosad cijepljeno dva posto građana, trebalo je biti trostruko više'

9:44 - Epidemiolog i član Znanstvenog savjeta Vlade Branko Kolarić rekao je ponedjeljak da smo dosad procijepili dva posto građana, no to je trebalo biti trostruko više da smo dobili količine doza kako je bilo planirano. "Sad smo cijepili oko dva posto građana, a to je trebalo biti tri puta toliko, da smo dobili doze kako je planirano", rekao je Kolarić za N1.

Komentirajući navode da je pedeset posto hrvatske populacije prokuženo, Kolarić je rekao kako bi to značilo da svaka druga osoba ima protutijela. "Od tih samozvanih epidemiologe slušamo izjave mjesecima. Uzimaju se mnogi drugi parametri za procjenu i to je puno, puno manje, od 10 do 20 posto, 25 posto maksimum; nategnuto je i to", procijenio je.

Vezano za cijepljenje, istaknuo je da je komplikacija to što u Zagrebu, prema broju stanovnika, ima puno veći broj zdravstvenih djelatnika, nego u, primjerice Zagrebačkoj županiji, pa tu još nije procijepljena ni prva skupina. Dodao je da je disbalans nastao zato što u obzir nije uzet velik broj zdravstvenih djelatnika u Zagrebu.

Svatko tko je cijepljen zabilježeno je u njegov zdravstveni karton. Javni zbirni podaci postoje, o zbirnim podacima se izvještava, a o pojedinačnim podacima ne, to je medicinska dokumentacija koja je zaštićena, rekao je Kolarić. Cijepljenje preko reda, poručio je, nije dobro, ali to ne znači da treba javno objaviti registar cijepljenih osoba. Ako bi bili dostupni registri cijepljenih osoba, jednako tako onda mogli postojati javno dostupni registri ljudi s HPV-om ili drugim bolestima, što se, ističe Kolarić, ne može dogoditi.

Naveo je da prema trenutnim podacima, u oko 550 od 850 domova za starije koje su odgovorile Savjetu, oko 70 posto korisnika domova dobilo prvu dozu cjepiva, od čega 45 posto dvije doze. Kolarić je skeptičan prema većem popuštanju mjera i misli da tu ne trebamo žuriti, a s time se, kaže, slaže većina članova Znanstvenog savjeta Vlade.


Istarska županija: 1 novozaražena osoba, 2 preminule

9:42 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 36 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđena je 1 novozaražena osoba, radi se o osobi iz mjera samoizolacije. Izliječene su 4 osobe. U mjerama samoizolacije nalazi se 599 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 13 osoba, od toga su 2 osobe u respiracijskom centru. Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminule su dvije COVID-19 pozitivne osobe (1925. i 1967. godište) s pridruženim značajnim kroničnim bolestima.


Koprivničko-križevačka županija: 1 novozaražena osoba

9:41 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon preostalih pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 na području županije potvrđen jedan novi slučaja bolesti COVID-19. Na području županije trenutno je aktivno 46 slučaja bolesti COVID-19, ozdravilo je devet osoba, a na bolničkom se liječenju nalazi 29 osoba.


Bjelovarsko-bilogorska županija: 3 novozaraženih

9:40 - Nove tri osobe zaražene koronavirusom u zadnja 24 sata bilježi Bjelovarsko-bilogorska županija, priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite. Dvije novozaražene osobe su s područja Daruvara, a jedna s područja Bjelovara.

U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno se liječe 24 pacijenta zaražena covidom-19, od kojih je troje na respiratoru, a 14 na opservaciji. U samoizolaciji je trenutno 245 osoba.


Izraelska studija: Cijepljenjem se smanjuje rizik od prijenosa virusa

9:20 - Izraelski znanstvenici proveli su istraživanje koje pokazuje da se cijepljenjem protiv koronavirusa, osim stvaranja osobne zaštite smanjuje i rizik od njegova prijenosa. Ranije je znanstveno dokazano da cjepivo štiti od covida-19, no još je dvojbeno mogu li cijepljene osobe i dalje biti prijenosnici virusa.

Znanstvenici predvođeni Idanom Yelinom s Tehnološkog instituta u Haifi analizirali su laboratorijske rezultate 5800 zaraženih ljudi, među kojima je polovica primila prvu dozu cjepiva BioNTecha i Pfizera. PCR testovima ustanovljeno je da su cijepljeni pacijenti proizveli četiri puta manje čestica virusa od 12. do 28. dana nakon primitka cjepiva od onih koji ga nisu dobili. Manja količina virusa znači i manju mogućnost prijenosa.

Clemens Wendtner, njemački stručnjak koji nije sudjelovao u istraživanju, rekao je da to "budi nadu", premda izraelska studija još nije prošla stručnu recenziju. "Cjepivo BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) ne samo da stvara osobnu zaštitu, nego se može pretpostaviti da bi se dovoljnim procjepljenjem stanovništva mogla stvoriti kolektivna zaštita u smislu imuniteta zajednice", rekao je Wendtner.

Wendtner je dodao da još nije jasno jesu li virusi koji su otkriveni među zaraženim, ali cijepljenim osobama i dalje bili zarazni ili se radilo o mrtvim fragmentima koje nisu sposobne za repliciranje. Ističe da o tome treba provesti dodatna istraživanja. Dodaje i da je potrebno ustanoviti koliku će količinu virusa cijepljene osobe imati u organizmu nakon primljenih dviju doza cjepiva.


Sisačko-moslavačka županija: 2 novozaraženih

9:19 - Samo dvije nove koronavirusom zaražene osobe broji Sisačko-moslavačka županija u zadnja 24 sata, objavio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite. Obje zaražene osobe su sa sisačkog područja.

Stožer moli sve stanovnike županije za razumijevanje i odgovornost, te apelira da se pridržavaju odluka i mjera Nacionalnog i županijskog stožera kako spriječili daljnje širenje ove zarazne bolesti.


Zadarska županija: 8 novozaraženih

9:03 - Na području Zadarske županije 8 je novih slučajeva zaraze koronavirusom - 4 novooboljele osobe izolaciju provode na području Grada Zadra, dvije na području Općine Preko te po jedna na području Poličnika i Posedarja. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 110 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 778 stanovnika, a od bolesti se oporavilo 20 osoba.

U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 15 bolesnika od kojih je 3 na respiratoru. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.


Peruanska ministrica cijepila se preko reda, pa dala ostavku

8:40 - Peruanska ministrica vanjskih poslova dala je ostavku u nedjelju u sve većem skandalu zbog otkrića da su vladini dužnosnici cijepljeni puno prije šire javnosti. Južnoamerička država teško je pogođena pandemijom, a njezin je zdravstveni sustav preopterećen te se ciljani program cijepljenja zdravstvenih djelatnika provodi tek od 8. veljače. Nakon negodovanja javnosti zbog toga što su dužnosnici cijepljeni - unatoč tome što nema datuma za cijepljenje stanovništva - barem dva vladina dužnosnika dala su ostavku.

Elizabeth Astete tvitala je u nedjelju da je njezinu ostavku prihvatio predsjednik Francisco Sagasti. U izjavi navodi da je cijepljena 22. siječnja, nazvavši to "ozbiljnom pogreškom". Sagasti je za američki televizijski kanal rekao da je "ogorčen i bijesan" zbog tog događaja. Astete je drugi član vladina kabineta koji je dao ostavku nakon što je to učinila ministrica zdravstva Pilar Mazzetti. Ona je odstupila s dužnosti pošto je list iznio da je bivši predsjednik Martin Vizcarra primio cjepivo protiv koronavirusa u listopadu.

Peru je tek počeo program imunizacije, i to sa zdravstvenim djelatnicima, početkom veljače kad je primio 300.000 doza kineskog cjepiva Sinopharma. Zasad još nema datuma za javno cijepljenje, no vlada je rekla kako namjerava do srpnja cijepiti 10 milijuna ljudi. Vizcarra, 57, cijepljen je samo nekoliko tjedana prije no što je opozvan i uklonjen s dužnosti pod optužbom da je "moralno nepodoban". Bivši predsjednik rekao je prošli tjedan da su se on i njegova supruga prijavili za sudjelovanje u ispitivanju cjepiva.

No, Limsko sveučilište Cayetano Heredia, koje vodi kliničko ispitivanje cjepiva Sinopharm, u nedjelju je opovrgnulo da je Vizcarra bio ispitanik. Sveučilište je obavijestilo peruanske zdravstvene vlasti "da gospodin Martin Vizcarra i (njegova supruga) gospođa Maribel Diaz Cabello nisu dio skupine od 12 000 dobrovoljnih istraživačkih subjekata".

Vizcarra je izrazio "veliku začuđenost" priopćenjem sveučilišta Cayetano Heredia te ponovio da je dvije doze primio kao dobrovoljac u kliničkom ispitivanju cjepiva. On je rekao da nije bilo "administrativne krivnje niti kaznenog djela" i upozorio da njegove postupke koriste "državni neprijatelji s namjerom diskreditacije". Ta je kontroverza dovela do ostavke Mazzetti prošli tjedan unatoč tome što je ona opovrgnula da je znala za to da je Vizcarra, koji ju je imenovao na dužnost, cijepljen.

Peruanski mediji nagađaju da su mnogi neimenovani dužnosnici već cijepljeni, što je navelo Sagastijeva predstojnika ureda i drugih 12 ministara da izjave kako nisu cijepljeni. Sedamdesetšestogodišnji čelnik javno je cijepljen u utorak zajedno sa zdravstvenim osobljem. Peru, država s 33 milijuna stanovnika, zabilježio je više od 1,2 milijuna zaraženih i blizu 43.500 umrlih od covida-19.


Požeško slavonska županija: Nema novozaraženih

7:31 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 28 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 12 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 16 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 126 osoba, a ukupno je testirana 28561 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 5 uzoraka te nema novopozitivnih osoba. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.


WHO: Virus je u Wuhanu bio rašireniji nego što se misli

7:13 - Inspektori Svjetske zdravstvene organizacije, koji su u Kini tražili informacije o podrijetlu virusa, tvrde da je pandemija u Wuhanu krajem 2019. bila proširenija nego što su ranije mislili. početku širenja koronavirusa koji uzrokuje covid-19 pronašli su znakove da je početak pandemije u Wuhanu krajem 2019. bio puno veći nego što se mislilo, piše CNN.

Glavni inspektor WHO-a Peter Ben Embarek rekao za CNN da je njegova misija pronašla nekoliko znakova o puno većem širenju, uključujući informaciju da je u Wuhanu već u prosincu 2019. bilo više vrsta koronavirusa. Njegov tim je također pričao s čovjekom kojeg tamošnje vlasti smatraju prvim poznatim pacijentom, 40-godišnjim radnikom kod kojeg je zaraza utvrđena 8. prosinca, a nije nigdje putovao. "Virus je u Wuhanu već jako cirkulirao, to je novo otkriće", rekao je Embarek.

Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je u petak da su sve hipoteze o podrijetlu koronavirusa i dalje otvorene nakon što je Washington objavio da želi pregledati podatke njihove misije. Oni su proveli četiri tjedna u Kini kako bi istražili podrijetlo koronavirusa. Ovaj tjedan su objavili da više neće proučavati je li virus pušten iz laboratorija jer to smatraju malo vjerojatnim. Bivša američka administracija pod vodstvom Donalda Trumpa sumnjala je na to da je koronavirus pušten iz kineskog laboratorija, što Peking oštro odbacuje.


Ublažene epidemiološke mjere

7:05 - Od ponedjeljka su na snazi nove, blaže epidemiološke mjere te počinju raditi kafići jer mogu prodavati pića i napitke "za van", a raditi smiju i teretane, fitnes centri te škole stranih jezika, dječje igraonice i radionice, automat klubovi, kasina i kladionice.

Popuštanje mjera donesenih zbog pandemije koronavirusa popraćeno je precizno izrađenim epidemiološkim okvirom te se tako osobe koje preuzimaju hranu i napitke ne smiju zadržavati na terasama kafića ili ispred njih. Nije dopušten ni ulazak u kafiće, a osobe koje "s nogu" čekaju isporuku moraju održavati razmak od dva metra te koristiti maske, a na objekte treba staviti obavijesti o epidemiološkim mjerama.

U teretanama i fitnes centrima treba paziti na maksimalno dozvoljen broj korisnika koji su istovremeno u objektu s obzirom na to da na 20 četvornih metara smije biti jedna osoba, a vlasnik o tome mora istaknuti obavijest na ulazu. Također, potrebno je voditi brigu o ventilaciji i provjetravanju prostora, a sve sprave nakon upotrebe treba dezinficirati te nije moguće korištenje svlačionica i tuševa. Nužno je i vođenje evidencije o korisnicima, a oni moraju koristiti samo vlastite ručnike i prostirke, održavati razmak od četiri metra te koristiti masku.

Škole stranih jezika trebaju ograničiti broj polaznika po grupama kako bi se mogao održavati razmak od najmanje dva metra između polaznika, uz obvezno korištenje maski. Predavači trebaju održavati razmak od polaznika i nositi masku ili se odvojiti pleksiglasom te mjeriti temperaturu prilikom dolaska na posao, uz vođenje evidencije o polaznicima i mjerenje njihove temperature pri dolasku. Temeljem zahtjeva županijskih Stožera civilne zaštite Istarske te Primorsko-goranske županije, otvaranje kasina, automat klubova i kladionica u tim je županijama odgođeno za tjedan dana.

U dječjim igraonicama i radionicama broj korisnika ograničen je tako da jednom korisniku "pripada" sedam metara četvornih bruto korisnog prostora, o čemu treba istaknuti obavijest. I u igraonicama se mora odražavati razmak, nositi maska, kao i osigurati dezinficijens za korisnike, a sve sprave i igračke moraju se dezinficirati. S roditeljima je potrebno obaviti razgovor o eventualnom prisustvu simptoma, a pri ulasku se mjeri i temperatura.

Za automat klubove, kasina i kladionice vrijede epidemiološke mjere kao i za trgovine, ovisno o njihovoj veličini te je potrebno paziti na broj osoba koje ulaze. Korisnici i zaposlenici trebaju nositi maske i održavati razmak, po mogućnosti da su odvojeni pleksiglasom ili drugom preprekom, uz dezinficiranje prostora. I u automat klubovima broj korisnika ograničen je tako da jednom korisniku "pripada" sedam metara četvornih bruto korisnog prostora, mora se održavati razmak te nositi maska, a o svemu tome treba istaknuti obavijest na ulazu. Sjedeća mjesta se moraju razdvojiti, metar i pol između stolica te tri metra između stolova.


Nova uputstva HZJZ-a za cijepljenje

Jučer - HZJZ je u nedjelju objavio naputak o postupanju u pripremi i provedbi cijepljenja. Napominju kako je on namijenjen svim zdravstvenim ustanovama te djelatnicima koji provode cijepljenje građana u RH. Priprema je to za dolazak veće količine cjepiva u Hrvatsku.

“Ovo će sad biti prvi put da dobijemo veću količinu cjepiva u jednom tjednu. Sutra nam – u ponedjeljak dolazi Pfizer 22.0000 doza, sljedeći dan bi trebala doći Moderna 16.800. I tijekom tjedna, ne znamo još koji dan, bi trebala doći AstraZeneca sa također većom količinom – više od 30.000 doza”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

“Cilj je postići optimalnu razinu organizacije cijepljenja, te racionalno korištenje raspoloživih doza cjepiva u skladu s Planom uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv bolesti COVID-19 u Republici Hrvatskoj, koji je usvojen krajem prethodne godine od strane Vlade RH", stoji u priopćenju HZJZ-a.

Više doznajte OVDJE.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo