ostavljate li bakšiš? / Od 1. siječnja napojnice moguće ostaviti i pri plaćanju karticama. HGK: 'Ovo je stimulirajuće za ugostitelje'

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Iz Hrvatske gospodarske komore ističu da je ovo dobar novitet i za djelatnike i za ugostitelje, a postoji i neoporezivi limit iznosa napojnica po osobi

2.1.2024.
13:36
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

Nova godina donijela je promjene i u ugostiteljstvu. Tako se, prema zadnjem krugu porezne reforme, od 1. siječnja kod plaćanja karticama (bezgotovinsko) mogu ostavljati napojnice.

Za taj se potez snažno zalagalo Udruženje ugostiteljskih djelatnosti Hrvatske gospodarske komore (HGK), a po osobi je utvrđen neoporezivi iznos od 3,360 eura. U slučaju da se taj iznos premaši, napojnice će se oporezivati po stopi poreza na dohodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iznosi naplaćeni karticama nose u prosjeku 80 posto prihoda ugostiteljskog objekta, a sada gosti mogu i pri kartičnom plaćanju ostaviti napojnicu. Ovo je stimulirajući potez za sektor ugostiteljstva i vrlo pozitivna stvar za privlačenje i zadržavanje djelatnika u sektoru", istaknula je direktorica Sektora za turizam HGK Andreja Vukojević.

Gosti tako mogu odlučiti žele li ostaviti napojnicu, a pri plaćanju karticom, na računu ne piše iznos napojnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na prijavu napojnica primjenjuju se sva pravila kao i kod izdavanja računa, a prijavljena napojnica je izuzeta iz blagajničkog maksimuma", poručuju iz HGK.

Predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK Jelena Tabak ističe da ovi noviteti zahtijevaju prilagodbu i fazu uhodavanja, ali i da neki ugostitelji još uvijek ne uvode bezgotovinsko plaćanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
(NE)RASPOLOŽENI /

Umorni ste, boli vas glava i sve vam ide na živce? Krivo je jugo: 'Onda ne valja kava, šećer, žlica, konobar, žena'

Image
(NE)RASPOLOŽENI /

Umorni ste, boli vas glava i sve vam ide na živce? Krivo je jugo: 'Onda ne valja kava, šećer, žlica, konobar, žena'

"Nažalost, danas još uvijek ima ugostitelja koji zaziru od kartične naplate. Razlozi su raznoliki, od loših internetskih veza, nepovoljne provizije pa do činjenice da do sada nisu mogli dobiti napojnicu. Mnogi ugostitelji istovremeno ne percipiraju da postoje provizije i troškovi i kada se polaže gotovinu na bankomatu ili na šalteru."

Također, Udruženje planira razgovarati s bankama i kartičnim kućama da se smanji dio provizije za naplate napojnica. Time će, tvrde iz HGK, biti zadovoljniji i djelatnici i ugostitelji, kojima će se povećati priliv od kartica, a vjeruju da će zbog toga biti i manje sive ekonomije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Veće plaće, napojnice preko kartice, viša dobna granica za umirovljenje žena: Što nam je donijela 2024. godina?

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo