danas novi prijedlog / 'Očito nema dovoljno hrabrosti da se pitanje prekida trudnoće uredi na suvremen i razuman način'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL / Thinkstock

Predloženim zakonom utvrđene su i novčane kazne, i to drakonske za povredu zakona

23.1.2019.
7:46
Patrik Macek/PIXSELL / Thinkstock
VOYO logo

Saboru bi u proceduru danas trebao biti upućen novi prijedlog Zakona o pobačaju, ali ne onaj Ministarstva zdravstva, nego stranke Demokrati, odnosno saborskog zastupnika Miranda Mrsića koji joj je na čelu, javlja Večernji list.

Mrsić predlaže da se prekid mora ženama omogućiti do 12 tjedana gestacijske dobi. Naime, prema aktualnom zakonu trudnoća se može prekinuti do isteka deset tjedana od dana začeća. Zdravstvene ustanove u kojima se obavljaju namjerni prekidi trudnoće opće su bolnice, kliničke bolnice i klinički bolnički centri i one su dužne osigurati uvjete za izvođenje namjernog prekida trudnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju priziva savjesti bolnica je, predlaže Mrsić, obvezna zaposliti specijaliste za ženske bolesti i porode koji nisu iskazali priziv savjesti, a pri zapošljavanju liječnika specijalista dužna je pribaviti i stav zaposlenika o sterilizaciji i namjernom prekidu trudnoće.

Drakonske kazne za povredu zakona

Nadalje, po starom zakonu troškove prekida trudnoće snosi trudna žena, a po Mrsićevu trošak pobačaja, ali i trošak kontracepcije pada na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, piše Večernji list. Predloženim zakonom utvrđene su i novčane kazne, i to drakonske za povredu zakona. Pa bi se tako s čak 500.000 kuna kažnjavale sve bolnice koje ne bi omogućile provođenje pobačaja u skladu sa zakonom, dok bi se sa sto tisuća kuna kaznila odgovorna osoba u bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirando Mrsić poručio je da su objašnjenja i isprike ministra Kujundžića sramotna jer pokazuju nepoštivanje institucije države kao i nepoštivanje žena pa zaključio:

"Ali očito nema dovoljno hrabrosti i odlučnosti da se pitanje prekida trudnoće uredi na suvremen i razuman način, bez ideoloških ograničenja i bez zadiranja u pravo žena na izbor".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo