ZIMSKA IDILA IZ PROŠLIH VREMENA / Pripremite se za snježne radosti: Čeka li nas najhladniji tjedan u godini?

Drugi tjedan siječnja je u ranijim razdobljima redovito bio najhladniji u godini, a sudeći po minusima u sljedećem tjednu to bi se moglo opet dogoditi

9.1.2022.
8:29
VOYO logo

Nakon neuobičajeno toplog ulaska u novu godinu, očekuje nas pravi zimski ugođaj, koji podsjeća na neka prošla vremena. Meteorolog RTL-a Dorian Ribarić istaknuo je kako je drugi tjedan siječnja u razdoblju od 1961. do 1990. prosječno bio i najhladniji tjedan u godini. U novijoj klimi se, prema prosječnim temperaturama, taj najhladniji tjedan negdje izgubio.

A najhladniji drugi tjedan siječnja i ove godine možemo "zahvaliti" pritjecanju još hladnijeg zraka sa sjevera Europe te formiranju nove ciklone u Genovskom zaljevu koja će brzo otići na jug, što u prijevodu znači više oblaka, a malo oborina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Red sunca, red snijega

U nedjelju ujutro i prijepodne bit će suho i većinom sunčano vrijeme. Sa zapada će se već skupljati oblaci. U nizinama, kotlinama i uz obale rijeka moguća je magla. Zapuhat će slab sjeverozapadnjak.

"Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima nastavak naoblačenja, sve izgledniji slab snijeg, a navečer se očekuje i tanji, u nižim predjelima samo dekorativni snježni pokrivač. Temperatura oko ili jedva iznad nule", prognozirao je Ribarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRAVA ZIMA /

Za vikend uglavnom vedro i hladno, ali u noći na ponedjeljak nam se sprema iznenađenje

Image
PRAVA ZIMA /

Za vikend uglavnom vedro i hladno, ali u noći na ponedjeljak nam se sprema iznenađenje

Naoblaka, ali bez oborina, će stići i na istok zemlje, praćena temperaturom do najviše dva stupnja. U Dalmaciji će biti promjenjive naoblake, napose na otvorenom moru gdje može pasti i malo kiše. Sjeverozapadnjak će okrenuti na slabo do umjereno jugo, a navečer i na buru. Na sjevernom Jadranu će prevladavati oblačno uz mogućnost za malo kiše. U unutrašnjosti Istre i pod Velebitom moglo bi biti i snijega nošenog jakom burom. Postojeći snježni pokrivač u gorju će se podebljati.

Vrijeme do kraja tjedna

"Na kopnu tjedan započinjemo uz dosta oblaka, povremeno slab snijeg, a dojam hladnoće pojačavati će posvuda jak sjeverac i sjeveroistočnjak. Još pokoja pahulja može pasti i u utorak. Nakon toga slijede sunčaniji dani, ali podjednako hladni uz opet izražene jutarnje minuse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jadranu u početku samo sporadično i vrlo malo kiše, a zatim od utorka razvedravanje i dosta vedrine. No, bit će vrlo vjetrovito, posebice u ponedjeljak i utorak. Puhat će jaka i olujna bura, pod Velebitom, i to ne samo na udare, orkanske jačine. Očekujte zato prekide kako u pomorskom tako i cestovnom prometu, a činit će se na buri i osjetno hladnije", prognozirao je vrijeme u nastavku tjedna meteorolog Ribarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo