velika tragedija / Očajni roditelji poginulih vatrogasaca na Kornatima: sve više vjeruju u teoriju zavjere i da istina nikad neće biti otkrivena

'Mi tvrdimo da je jedan helikopter 202 ispustio gorivo iz rezervoara, a drugi 213 je došao na spašavanje i rotorom ih zapalio'

28.8.2017.
18:55
VOYO logo

Svakog 30. kolovoza cijela Hrvatska prisjeća se dvanaestorice vatrogasaca poginulih na Kornatima. Ta  najveća vatrogasna nesreća u povijesti Hrvatske i deset godina kasnije nije rasvijetljena. Očajni roditelji sve više vjeruju u teoriju zavjere, da istina nikad neće biti otkrivena. 

S tim navečer legne i ujutro se budi i tako već deset godina. Zašto mu je poginuo sin i tko je kriv, za Igora Marinovića ostaje i dalje neodgovoreno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao roditelji uglavnom znamo istinu, ali je problem da su skriveni svi dokumenti koji bi potvrdili o to što govorimo", rekao nam je  otac poginulog vatrogasca Igor.

Da je bilo propusta bilo je jasno odmah nakon tragedije. Najmlađa žrtva, Marko Stančić, imao je samo 16 godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ogorčeni roditelji vjeruju u zavjeru zbog koje nikada neće saznati istinu. 

"Mi tvrdimo da je jedan helikopter 202 ispustio gorivo iz rezervoara, a drugi 213 je došao na spašavanje i rotorom ih zapalio, to je nesretan slučaj ali prvi helikopter je bio dužan reći da je polio gorivo i ništa se ne bi dogodilo", smatra Igor Marinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav se incident  samo mjesec i pol dana nakon pada helikoptera u Vukovaru, smatra Marinović, morao zataškati. Tako ni crne kutije nikad nisu nađene.   

Za kornatsku tragediju još nije okrivljen nitko. Ponovno se sudi bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, koji je  2013.-te oslobođen svih optužbi, no Vrhovni sud zbog proceduralnih grešaka presudu je ukinuo.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik Dražena Slavice, Čedo Prodanović, rekao nam je kako je Slavica je deset godina objekt pravosudnih vratolomija i kako je on nekim odabirom određen da bude taj okrivljenik te da se moglo bilo koga tužiti

A krivaca ima više, kažu roditelji. Sinovi su im tako ispečeni čak pet sati čekali pomoć. Da se brže reagiralo neki bi kao i Frane Lučić ostali živi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako vrijeme prolazi obitelji poginulih su sve očajnije. Boje se da tragedija njihovih sinova nikada neće biti rasvjetljena. 

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo