zvao inspekciju sedam puta / Očajni nastavnik: 'Inspektori zloupotrebljavaju položaj, a Zakon je omogućio svakom da radi što želi'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Do apsurdne situacije, smatra Tičić, došlo je jer je prosvjetna inspekcija pogodovala učenici, tj. njezinu ocu

24.12.2018.
14:50
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Iako je prošla školska godina odavno završila, jedna učenica Gornjogradske gimnazije u Zagrebu još uvijek nije prošla popravni ispit od prošle godine. 

Profesor Josip Tičić van sebe je zbog takvog razvoja situacije. Škola je ispit nekoliko puta zakazivala, a djevojčicu, koja je sada trebala biti učenica drugog razreda, otac uvijek ispriča. Posljednji put, u petak, nije čak ni donio ispričnicu nego je rekao da će je donijeti naknadno. Jednom je ispit navodno odgodio zbog kćerine grlobolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemoćni su i članovi nastavničkog vijeća koji su nekoliko puta sazivali ispit, što se svakog puta pokazalo uzaludnim.  Do apsurdne situacije, smatra Tičić, došlo je jer je prosvjetna inspekcija pogodovala učenici, tj. njezinu ocu.

"Sedam sam se puta žalio na rješenja prosvjetne inspekcije, sedam sam im puta pisao, ali uzalud. Nikakav odgovor nisam dobio", priča Tičić za 24 sata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama s cijelom su situacijom upoznali i ministricu Blaženku Divjak, koja im je navodno obećala riješiti problem. 

Ministarstvo ne komentira konkretne slučajeve, ali ondje kažu da se način polaganja ispita pred povjerenstvom uređuje statutom škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na to da inspekcijski postupak o kojem je riječ u Vašem upitu nije završen, ne možemo prejudicirati događaje niti o istome iznositi podatke", rekli su iz Ministarstva. 

Za zakonitost rada i stručni rad školske ustanove, ističu, po zakonu je odgovoran ravnatelj. Tičić smatra da su inspektori zloporabili svoj položaj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakon o školstvu omogućio je da svatko radi što želi", zaključio je profesor. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo