OČAJNI I GLADNI / 'Zlo mi je došlo neki dan kad sam vidio jednog radnika kako kupi s poda bačeni opušak'

Radnici 'Motora i dizalica' (MiD) jučer su stupili u štrajk koji će trajati sve dok im država ne osigura isplatu zaostalih plaća od listopada prošle godine.

19.2.2015.
11:20
VOYO logo

U pogonima, u kojima se trenutno rade dva brodska motora za novogradnje u '3. maju' vrijedna gotovo tri i pol milijuna eura, proizvodnja je potpuno stala, potencijalna šteta zbog kašnjenja u isporuci mogla bi biti velika kako za ovu tvornicu, a posredno i za riječko brodogradilište, ali čini se da ni ta činjenica ne dotiče previše odgovorne u DUUDI-ju i CERP-u s obzirom na to da u protekla dva dana, otkad je najavljen štrajk, nisu pokušali ni stupiti u kontakt s radničkim predstavnicima u ovoj tvornici, niti ima konkretnijih nagovještaja kada bi to 194 radnika MiD-a mogli vidjeti svoje zarađene plaće.

I dok se redovito ažuriraju liste srama poslodavaca koji svojim radnicima ne isplaćuju plaću, što se tretira i kaznenim djelom, radnici MiD-a od te su iste države, koja je preuzela ove bivše trećemajske pogone, lani dobili tek šest plaća kroz cijelu godinu. Ta je neizvjesnost dovela ljude u ovoj tvornici na sam rub psihičke i fizičke izdržljivosti, o čemu su Novom listu jučer svjedočili okupljeni 'midovci', svi odreda u istoj muci i očaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenica Sindikata metalaca u MiD-u Bosiljka Zlojutro potvrdila je da se ozbiljno razmišlja i o tome da se protiv neodgovornog poslodavca-države ide i sa kaznenim prijavama. Ako se problem u međuvremenu ne riješi, idući tjedan na razini Sindikata metalaca Hrvatske spremaju se pozvati radnike u '3. maju', ali i drugim domaćim brodogradilištima na štrajkove solidarnosti s 'midovcima', ali i ostalim zaposlenicima u domaćoj strojogradnji koja je dovedena na rub golog opstanka.

Stala proizvodnja vrijedna 4,5 milijuna eura

''Imamo ugovorene poslove kojima smo popunili kapacitete za cijelu ovu i dio 2016. godine, pred ugovaranjem smo poslova vrijednih čak 5 milijuna kuna za treća lica. Zato ne možemo shvatiti toliku neodgovornost države za našu tvornicu'', revoltirana je Zlojutro. Pored dva brodska motora, u MiD-u imaju potpisane ugovore za više dizalica i u ovom trenutku njihov program proizvodnje financijski je težak oko 4 milijuna eura, s poslovima koji su pred ugovaranjem taj se iznos penje na više od 4,5 milijuna eura. S obzirom da je trećamajska knjiga narudžbi popunjena brodovima, pa su vrlo izgledni i novi poslovi na gradnji brodskih motora što onda još značajno povećava potencijalne prihode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Preživljavam nekako uz ženu koja je, srećom, zaposlena i uredno dobiva plaću, ali mi je zlo došlo neki dan kad sam vidio jednog radnika kako kupi s poda bačeni opušak, pali ga i povlači još onih par dimova što je ostalo. Na što sve neće očaj natjerati ljude'', tužan je Nihaz Begović koji u MiD-u radi kao metalurg-specijalist.

Siniša Mirković svjedoči kako ljudi u MiD-u 'pucaju' od stresa, neizvjesnosti, straha, ogorčenosti...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Strašno je to što nam se događa. Pitam se kako smo uopće u stanju nešto raditi, pogotovo na strojevima gdje se zahtijeva puna koncentracija. Da mi nema supruge koja radi, ne znam kako bih preživio'', jada se Mirković.

Iz DUUDI-ja jučer kasno poslijepodne stiglo je priopćenje o tome kako se u dogovoru s Ministarstvom gospodarstva, Uljanik grupom i CERP-om 'nastoje osigurati sredstva za dio plaća'. http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Gladni-ocajni-i-zaboravljeni-Stala-proizvodnja-vrijedna-4-5-milijuna-eura-a-drzava-suti

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo