(NE)PRIUŠTIVO STANOVANJE / Očajna obitelj traži stan, nema ništa jeftino ni za lijek! Iz Zagreba odgovorili kako do gradskog stana

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL/Ilustracija

'Cijene najma divljaju, s malim plaćama teško možemo naći ikakve kvadrate za našu obitelj. Stanodavac je prodao stan koji smo unajmili, moramo naći novi, ali u gradu jednostavno nema ništa po normalnoj cijeni'

23.1.2024.
16:00
Igor Kralj/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Teška ekonomska situacija svakako je dodatan teret svima koji u podstanarstvu pokušavaju doći do vlastitog stana. Primjer takvog slučaja istaknuo je i Danas.hr koji je kontaktirao višečlanu podstanarsku obitelj u hrvatskoj metropoli.

"Cijene najma divljaju, s malim plaćama teško možemo naći ikakve kvadrate za našu obitelj. A imamo troje djece. Stanodavac je prodao stan koji smo unajmili, moramo naći novi, ali u gradu jednostavno nema ništa po normalnoj cijeni. Iskreno, vjerojatno bismo mogli dobiti i gradski stan, ali nismo sigurni koja je procedura", naveli su sugovornici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje tko ima pravo na dobivanje gradskih stanova i pod kojim uvjetima iz grada Zagreba navode - Da bi netko dobio stan od grada, prvo mora imati prebivalište u Zagrebu od tri godine u kontinuitetu.

"Stanovi na temelju socioekonomskog statusa daju se u najam osobama s prebivalištem u Gradu Zagrebu koje su državljani Republike Hrvatske, druge članice Europske unije ili su osobe pod međunarodnom zaštitom, a u trenutku objave natječaja moraju imati prijavljeno prebivalište u Gradu Zagrebu neprekidno najmanje tri godine. Njihovi prosječni prihodi po članu kućanstva ne smiju prelaziti 30 posto prosječne mjesečne neto plaće po zaposlenome u Grada Zagreba za višečlana kućanstva te 50 posto za samačka kućanstva.Pritom se gledaju prihodi u godini koja je prethodila objavi natječaja", naveli su iz Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što se objavi natječaj, radi se lista reda prvenstva koja se slaže po kriterijima. Na vrhu liste tako će doći samohrani roditelj, beskućnik, gleda se i broj djece, je li netko žrtva obiteljskog nasilja i drugo.

"Prazni stanovi se kontinuirano dodjeljuju u najam postupajući po listi reda prvenstva za davanje stanova u najam kao i davanjem stanova u najam izvan liste reda prvenstva osobama u iznimno teškom socijalno-zdravstvenom položaju. Sukladno Odluci o najmu stanova raspisat će se novi natječaj za davanje stanova u najam na temelju socioekonomskog statusa, nakon čega će se utvrditi nova konačna lista reda prvenstva", kažu iz Grada ali i ne navode kada će se raspisati novi natječaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju i da Grad Zagreb upravlja s 6594 stana. "Određenim brojem tih stanova Grad Zagreb upravlja do pravomoćnog okončanja postupka povrata imovine ili utvrđenja prava vlasništva Republike Hrvatske koji se vode sukladno Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine", navode iz Grada.

Dodaju i da je Grad Zagreb prijedlogom Strategijskog plana razvoja grada za razdoblje do 2027., kao posebni cilj istaknut je daljnji razvoj programa javnog stanovanja. "A jedan od koraka koji će zasigurno doprinijeti ispunjenju istog je i izgradnja stambeno-poslovne građevine u naselju Podbrežje", najavljuju iz Grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Stanovi skuplji i do 20 posto

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo