LUČKI KAPETAN: / Obustavljena potraga za nestalim kajakašima: Tražili ljude koji uopće nisu isplovili? 'Na Lokrumu je pronađen dvosjed'

Lučki kapetan Mato Kekez rekao je da su jutros pronašli kajak pa se pretpostavlja da uopće nije bio u moru, a tako ni oni koji su ga unajmili: 'Ne znamo o kojim osobama je riječ budući da iznajmljivači nisu dužni imati popis kome su iznajmili kajak'

26.9.2023.
11:23
VOYO logo

Obustavljena je potraga koja je započela jučer u popodnevnim satima nakon dojave o prevrtanju kajaka kod Lokruma. Izjavu za medije dao je lučki kapetan Mato Kekez:

"Najnovije informacije su da je Lokrumu nađen kajak dvosjed s kompletnom opremom što daje za pretpostavku da taj kajak uopće nije bio u moru. Tragalo se za tim osobama, budući da je kajak uredno nađen na kraju za pretpostaviti je da uopće nije bio u moru pa tako ni osobe koje su ga unajmile. Ne znamo o kojim osobama je riječ budući da iznajmljivači nisu dužni imati popis kome su iznajmili kajak. Potraga je obustavljena s obzirom na indicije i dogovor s ostalim sudionicima došli smo do zaključka da uopće ne tražimo osobe"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li dužni voditi evidenciju o broju ljudi?

"Dužni su voditi evidenciju o broju ljudi. Trebalo se sumirati, išlo je se s više lokacija i više iznajmljivača. Ako nagrnu novinari, otežava nam pronaći nekoga. Bitan nam je svaki trenutak budući da ljudsko tijelo ne može dugo ostati u moru"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'Avanturisti' /

HGSS tražio mlade kajakaše koji su veslali po otvorenom moru kod Visa. Čak su odbili prijeći u gumenjak!

Image
'Avanturisti' /

HGSS tražio mlade kajakaše koji su veslali po otvorenom moru kod Visa. Čak su odbili prijeći u gumenjak!

Koliko je bilo kajaka?

"Ukupno je bilo 19 kajaka. Nemam točan broj ljudi"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li vlasnik snositi posljedice?

"Nemamo propisano ništa da bi ga sankcionirali. On je legalno iznajmio kajake, oni su korisnici usluge uredno platili i izašli na more. Riječ je o njihovom koraku. Jedino što su trebali sugerirati na vremenske prilike, jesu li to napravili - ne znamo. Oni tvrde da jesu. Mi kontroliramo sve što plovi na moru, tako i kajake, tako i koncesijska odobrenja. Grupe kajaka su dužne ići s vodičima i imaju vodiče. Svi koji su bili s vodičima su odmah spašeni. Jedino tri osobe koje su iznajmile kajak i nisu imale vodiča su osobe koje smo tražili"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su krenuli bez vodiča?

"Jednako kao i vi što možete uzeti svoj kajak od doma i idete doma. Možemo predložiti promjenu, ali nismo ti koji donosimo propise. To je Ministarstvu mora, a ne Lučkoj kapetaniji", poručio je Kekez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo