kraj maratonskih pregovora! / Plenković požurivao pregovore, sindikati čvrsti u zahtjevima

Zanimljivo je i da na sastanku nije bilo ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak

26.11.2019.
22:40
VOYO logo

"Nešto prije 22 sata predstavnici sindikata su bili u dvorištu Banskih dvora na kraćoj pauzi, na konzultacijama te se pratili u premijerov ured. Ono što se možemo doznati iz provjerenih izvora je da premijer ubrzava pregovore, no sindikati su i dalje uporni i ne odustaju do zahtjeva", izvijestio je za RTL Direkt Goran Latković.

Zanimljivo je i da na sastanku nije bilo ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izvori kažu da ministrica Divjak nije ni pozvana na pregovore. Kada pogledamo cijelu povijest pregovora, uglavnom ih je vodio ministar Aladrović. Ministrica nije uključena u same pregovore što može govoriti u kakvum su odnosu sam predsjednik Vlade i ministrica", rekao je Latković.

Započeo Frka Petešić pa iznenada došao Plenković

S Vladine strane sastanak je ponovno počeo voditi predstojnik Ureda premijeraZvonimir Frka Petešić, no nakon 18.30 došlo je do obrata. Nakon što je prvo oformio pregovarački tim, nakon što na uvodu današnje sjednice Vlade nije rekao ni riječ o štrajku, nakon što je u prelasku s jedne na drugu stranu Markova trga rekao da nema potrebe sudjeluje na sastanku, premijer Andrej Plenković promijenio je mišljenje te ipak sjeo za stol sa sindikatima te osobno vodi pregovore. Pridružili su mu se i ministri Aladrović i Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz premijera, na sastanku su i ministar rada Josip Aladrović te ministar financija Zdravko Marić.

Sindikati zazivali premijera

Vlada i sindikati počeli su zadnju rundu pregovora u ponedjeljak nakon velikog sindikalnog prosvjeda na Trgu bana Jelačića, na kojem se, prema procjenama, okupilo između 20 i 40 tisuća ljudi. No, nakon sedmosatnih pregovora nisu postigli dogovor o sindikalnim zahtjevima za povećanjem koeficijenata pa će pregovore nastaviti danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako smo jučer završili tako ćemo danas i početi, nismo govorili o ponudama i nećemo javno komunicirati, očekujemo da Vlada predstavi konačnu ponudu kako misli riješiti taj problem. Kada je dobijemo, dat ćemo je članovima na izjašnjavanje", rekao je uoči sastanka predsjednik Nezavisnog sinidikata zaposlenih u srednjem obrazovanju 

Na pitanje jesu li spremni odustati od koeficijenata i ići prema dodacima kaže da neće preko medija pregovarati. Misli da današnji pregovori neće biti dugi i da će Vlada ponuditi konačnu ponudu koju je spremna dati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja poručio je kako bi se u pregovore trebao uključiti i premijer Andrej Plenković.

"Mislimo da nema rješenja dok se premijer ne pojavi na pregovorima. Nema nikakvog razloga da njega ovdje nema, nedopustivo je da njega ovdje nema", rekao je Ribić dodavši da se radi o državnim interesima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić izjavio je jučer kako misli da ima pomaka u razgovorima, te da su oni bili "jako konstruktivni".

"Mi smo apsolutno svjesni nepravde koja se kumulirala kroz godine prema nastavnicima i učiteljima u osnovnom i srednjem obrazovanju i to želimo popraviti i tražimo najbolje rješenje. Puno stvari je na stolu, razgovaramo o različitim opcijama, to vam sad ne mogu otkriti, jako nam je važno da dođemo do rješenja", rekao je Frka Petešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalni čelnici nisu željeli iznositi pojedinosti sa sastanka, ali smatraju dobrim što se pregovori nastavljaju.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo