OBRAČUN S UTAJIVAČIMA: / 'Ne toleriramo prevare, uvodimo registar stvarnih vlasnika kompanija'

Image
Foto: PIXSELL, Goran Stanzl

Ministar financija Zdravko Marić osvrnuo se u emisiji RTL Danas na sudbinu poreznog Uskoka kao i na uvođenje Registra stvarnih vlasnika.

9.5.2016.
21:07
PIXSELL, Goran Stanzl
VOYO logo

"Ovu poruku predsjednice doživio sam vrlo jasno. Nedvosmislena i jaka poruka, mislim da u smislu dvojbe između toga da li raspravljati o ideološkim podjelama i o aktualnom trenutku i gledati u budućnost, dvojbe nema", poručio je Marić. "Sigurno da nije najidealniji moment za provođenje reformi. To nije nikakva tajna. Lakše bi funkcionirali kad bi se fokusirali u punom svom obujmu upravo na reforme", dodaje.

Integralni dio globalne akcije na razini EU

U kontekstu Panama Papersa, odgovorio je na pitanje uvode li Registar stvarnih vlasnika hrvatskih kompanija i je li riječ o međunarodnoj akciji. "To je točno, ministarstvo financija u toj mjeri daje jasnu poruku kako se boriti s raznim vrstama poreznih utaja, prijevara, a s tim i povezanog pranja novca i financiranja terorizma. To je integralni dio globalne akcije na razini EU. Ja sam osobno u ime RH prije par tjedana potpisao izjavu koju su pokrenule zemlje G5 o razmjeni zajedničkih podataka, o ovoj temi o kojoj ste me pitali", rekao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'ČINI NAM SE DA NEŠTO TAJI': /

Mostov zastupnik napao ministra financija oko poreznog Uskoka

Image
'ČINI NAM SE DA NEŠTO TAJI': /

Mostov zastupnik napao ministra financija oko poreznog Uskoka

Nulta tolerancija prema prevarama

Na konstataciju da se na telefon poreznog Uskoka danima nitko navodno ne javlja, govorio je i o njegovoj sudbini.

"Ja sam informiran o tome da je u pitanju bio tehnički problem, što se tiče isključenog telefona. Sve te nepravilnosti i tehnički kvarovi su otklonjeni. Drago mi je da me to pitate jer već neko vrijeme se u medijima spekulira o njegovoj sudbini. I od prvog dana, i tako ćete čuti dalje od mene kao ministra financija - i ovaj registar, tako i porezni Uskok važni su elementi jer imamo nultu toleranciju prema bilo kakvoj vrsti prevare", rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče autonomije, uz analizu toga na koji način naše službe trebaju bolje međusobno funkcionirati, između ostalog, analiza je organzacijske scheme ministarstva financija", dodao je na pitanje o tome znači li to da tijelo neće izgubiti autonomiju.

Ministar je govorio i o ukidanju najviše porezne stope na dohodak od 40 posto. "Porezna stopa od 40 posto je integralni dio cjelovite porezne reforme koju poduzimamo. Porez na dohodak je najkompleksniji oblik poreza kojeg trenutno imamo. U isto vrijeme analiziramo i gledamo trošarine, doprinose, i općenito porezni zakon. Za to će nam trebati otprilike mjesec i pol dana, i onda ćemo prezentirati javnosti cjelovito rješenje. Tada ćemo znati ukidamo li i taj porez", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo