'trenutak istine' / Objavljeni su privremeni rezultati državne mature. Osim bodova, maturante je iznenadila i stranica NCVVO-a!

Image
Foto: Shutterstock/Facebook/Screenshot

Neki će maturanti sada malo odahnuti, a druge čekaju žalbe, jesenski rokovi...

11.7.2022.
14:08
Shutterstock/Facebook/Screenshot
VOYO logo

Stigao je trenutak istine za maturante diljem Hrvatske - Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je danas u podne privremene rezultate državne mature. Vrijeme iščekivanja je završeno, pa neki učenici sada mogu odahnuti - no za druge stres tek počinje.

Odmah po objavi rezultata državne mature počeo je teći rok za ulaganje prigovora na bodovanje ispita. Maturanti se mogu žaliti do 13. srpnja, a uopće nije upitno hoće li prigovora biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nas dosta ima 9 bodova pa bi se trebali žaliti, jer koronavirus, eksperimentalna generacija…", požalio se na Facebooku jedan maturant. Inače, mnogo je maturanata nezadovoljno svojim rezultatima, pa tako u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. budući studenti dijele svoja iskustva, šale se, ironični su…

"Jel' mogu na PMF ak' na B razini imam 30 posto iz matematike?", našalio se jedan od članova grupe. "Samo da pitam, šta se pije?", pita druga korisnica. Bez obzira radi li se o velikom uspjehu ili potpunom podbačaju, čini se kako će maturanti pošteno "zaliti" ove rezultate…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
rezultati državne mature /

Dok maturanti čekaju konačne rang liste, provjerili smo kojih je pet fakulteta najtraženije ove godine

Image
rezultati državne mature /

Dok maturanti čekaju konačne rang liste, provjerili smo kojih je pet fakulteta najtraženije ove godine

Jedne su rezultati iznenadili pozitivno, druge negativno - no svi su ostali jednostavno impresionirani radom stranice Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje. Naime, kao i mnoge internetske stranice državnih institucija, njihova se redovno, godinama unazad, uslijed velikog opterećenja "srušila" odmah po objavi rezultata.

Tako su i ove godine maturanti šaljivo pristupili situaciji i već se ranije krenuli pripremati na potencijalnu nervozu, živčane slomove, udaranje po tipkovnici… "Do 13 najbolje uzet 2 diazepama, zaspati, probuditi se na vrijeme i znat' na čemu si", napisala je jedna maturantica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/b457dd9c-010c-11ed-9914-8a008f61be15/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/768x768-2545e33e-2baa-11ec-bd16-3a925a8303a3.jpeg

Ali - čudo! Stranica se ove godine nije srušila i maturanti su svojim rezultatima mogli pristupiti odmah po njihovu objavljivanju. Po ocjeni ravnatelja NCVVO-a Vinka Filipovića rezultati su zadovoljavajući - ili čak i bolji nego u prošlim godinama!

"Uzimajući u obzir činjenicu da ovogodišnji maturanti iza sebe imaju tri godine pandemije, potrese u Zagrebu i Banovini, štrajk prosvjetara, što je sve pridonijelo tome da su ovogodišnji maturanti puno dana nastave imali izvan učionice, a opće je poznato da online nastava ni na koji način ne može nadomjestiti nastavu u živo, smatram da su rezultati zadovoljavajući, čak i iznenađujući u nekim predmetima", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A osim što su doznali rezultate mature, maturanti su doznali i kako stoje na preliminarnim rang-listama upisa na fakultete. Maturanti ipak, moraju imati na umu - te liste nisu konačne. Dakle poredak se još može mijenjati, budući da je još uvijek moguće prijavljivati i odjavljivati fakultete.

Konačne rang liste upisa na studijske programe biti će dostupne 18. srpnja iza 15 sati. Neki će maturanti tada zaista odahnuti, druge čekaju jesenski rokovi a sve, nakon praznika, čekaju nove pobjede i nove obaveze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo