'Želimo da ispuni svoje obećanje' / Obitelji nestalih uoči odlaska kod Vučića: 'Ne vraćamo se bez arhiva JNA!'

U potragu za istinom u utorak kreću hrvatske delegacije udruga obitelji zatočenih i nestalih iz Domovinskog rata

20.2.2018.
8:08
VOYO logo

Popis nestalih nakon pada Vukovara popeo se na 1945, 300 je hrvatskih branitelja. Ljiljana Alvir predsjednica je jedne od tri udruge koje će u potragu za njima u Beograd kod Vučića. I sama traga za bratom i bratićem.

"Krnja dokumentacija iz vukovarske bolnice koju je svojedobno Tadić donio u Hrvatsku govori da je sva ostala dokumentacija tamo, znamo da je tamo, samo je pitanje njihove dobre volje", otkriva Ljiljana Alvir. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je ima li Vučić dobre volje. Tijekom posjeta Hrvatskoj nekoliko puta je ponovio:

"Sve što možemo jest da pomognemo u pronalaženju nestalih lica, sve ćemo da pronađemo i da pomognemo i mislim da ćemo imati značajan pomak, uveren sam u to."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ako hoće, Vučić može puno. Dobar je i trenutak, misle u udrugama, jer Srbija pregovara za ulazak u Europsku uniju.

Slavici Marinović nestao je muž novinar, u Beogradu će tražiti informacije o sudbinama još oko 600 civila koji su nestali u ratu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

JNA je bila jako dobro uređena, i mislim da su njihovi arhivi dobro posloženi, i da se dobro zna za sve. i za Vukovar i ja ću se osvrnuti na Baćin gdje je još 38 civila koji nisu pronađeni", Slavica Marinović, Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata.

Sandra Rapčak iz Udruge djece nestalih i poginulih branitelja oca se ne sjeća, imala je svega dvije godine kad su ga Srbi odveli. Od sastanka u Beogradu nema velikih očekivanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On se prezentira kao jedna od najmoćnijih osoba u Srbiji, i ukoliko ima želju pomoći po pitanju nestalih on to može.vrijeme će pokazati", Sandra Rapčak, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

Nakon Beograda, za očekivati je, kako je dogovoreno, i da Kolinda Grabar-Kitarović primi predstavnike udruga nestalih iz Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo