Ne nazire se kraj drame obitelji Nikolovski

'Naivno je oslanjati se na pomoć hrvatskog pravosuđa. To je Tuđmanovska naplavina od koje ništa dobrog ni poštenog ne možemo očekivati.

24.7.2012.
13:50
VOYO logo

Obitelj Nikolovski i četvrti dan nalazi se u svome stanu na splitskom Spinutu za koji su se 20 godina borili da nad njime pred aljkavim hrvatskim pravosuđem dokažu vlasništvo.

Nakon što im je to uspjelo, ne mogavši više čekati sudsku proceduru deložacije, obitelj Nikolovski odlučila je sama zauzeti svoj stan koji im po vlasničkim papirima i pripada. Razbjesnilo je to umirovljenog branitelja Zlatka Ljubičića i njegovu obitelj koji su stan onomad dobili od MORH-a te su se iz Runovića odmah dovezli do Splita i instalirali pred ulaznim vratima stana obitelji Nikolovski. Traže da se Ministarstvo branitelja i MORH dogovore te im riješe drugi stan, mada prema svim pokazateljima - isključena struja i voda - u stanu vjerojatno nitko već neko vrijeme ne živi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovu dramu još od petka, pak, na splitskom Spinutu nadgleda policija. "U imovinsko-pravne odnose policija ne može ulaziti, to je u nadležnosti suda, ali pazimo da ne dođe do eskalacije nasilja između suprotstavljenih strana", rečeno je za Danas.hr iz PU splitsko-dalmatinske.

Izljevi mržnje na Facebooku

Za to vrijeme mlađi članovi obitelji Ljubičić obračunavaju se s obitelji Nikolovski putem Facebooka pozivajući, među ostalim, na ponovno otvaranje Jasenovca i Stare Gradiške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav govor mržnje može se okvalificirati i kao kazneno djelo. Splitska policija natpise na Facebooku uostalom i provjerava. "Po pitanju ovih zastrašivanja putem Facebooka, te informacije još uvijek provjeravamo. Na nama je u prvom redu da osiguramo zaštitu ljudi i imovine, te da protiv eventualnih počinitelja podnesemo odgovarajuće prijave. U slučaju da nekoga treba procesuirati, to ćemo i učiniti i u odgovarajućoj formi izvijesti Državno odvjetništvo. No, u ovom trenutku još nismo podnijeli prijavu vezanu za natpise na Facebooku", rečeno nam je iz Ureda za odnose s javnošću splitske policije.

'Naivno je oslanjati se na pomoć hrvatskog pravosuđa'

No, što učiniti u ovoj situaciji? Od koga zatražiti pomoć?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su situacije u kojima se država potpuno izmaknula sa strane. Iako je odgovorna da se ovakvi slučajevi razriješe, ponaša se kao da ju se to uopće ne tiče", komentirao je za Danas.hr Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava. Nagledao se ona, kaže, takvih scena, koje su nerijetko prerastale u sukob između osoba i "pretvarale se u obračune kao iz western filmova".

Da je ovo nalik situacijama kao sa Divljeg zapada, smatra i aktivist Tonči Majić, koji i sam bije bitku s hrvatskim pravosuđem već 30 godina bez da se okončao njegov spor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naivno je oslanjati se na pomoć hrvatskog pravosuđa. To je Tuđmanovska naplavina od koje ništa dobrog ni poštenog ne možemo očekivati. To su jednostavno postupci koji mogu ići u nedogled", kaže nam Majić koji smatra kako je cilj sudskih deložacija, prema njegovom iskustvu, "psihološki i financijski iscrpiti ljude". "Takvo pravosuđe tjera ljude na sve više oblika samopomoći, a to je zakon Divljeg zapada. A posebno me iritira kada čujem predstavnike Europske unije koji izražavaju zadovoljstvo hrvatskim reformama. Onda si mislim: 'Pa ovdje netko nekoga vuče za nos. Tu se ništa ne događa'", komentirao nam je Majić.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo