Prosvjed 'Ljeto u Prečkom' / Obitelj Maršanić opet bez dogovora s Gradom. Poručuju: 'Imamo snage za borbu, ne odustajemo!'

Danas su Maršanići bili u Gradskom poglavarstvu. Ni ovaj put nisu se dogovorili

31.10.2019.
22:10
VOYO logo

Obitelj Maršanić komentirala je sinoćnji prosvjed protiv Grada Zagreba, koji je poduzeće Zagrebački električni tramvaj pokušalo stopirati, riječima: "Uspjeli smo, skupili smo više ljudi nego 'Ljeto na Savi'". 

Danas su Maršanići, vlasnici zemljišta na kojem je tramvajsko okretište u Prečkom, bili u Gradskom poglavarstvu. I ovog puta - bez dogovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prorade te emocije, sjetim se svojih roditelja, sjetim se svega što je bilo i kad oni postavljaju pitanje jesmo mi vlasnici, nismo vlasnici, da će oni to provjeravati. To me jednostavno pogodi u srce", kazala je suvlasnica zemljišta Mirjana Kos.

Bitka njihove obitelji za svoje trajala je pune 22 godine. U ožujku su dobili pravomoćnu presudu da je zemljište na kojem je pruga i okretište njihovo vlasništvo. Nakon što nisu pristali na cijenu od 79 eura po četvornome metru, koju im je ponudio Grad, sve se mijenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poduzeće  Zagrebački električni tramvaj traži obnovu postupka jer, kažu, nisu sudjelovali u postupku povrata iako je sudjelovao Grad koji je osnivač i vlasnik ZET-a. 

"Oni su već u srpnju zaprimili tužbu obitelji Maršanić kojom se od njih zahtijeva predaja konkretne nekretnine u posjed. Najkasnije u tom trenutku oni su morali biti upoznati s činjenicom da se tu vodio predmet povrata, a sigurno je da su s tim bili upoznati i puno ranije", kazao je odvjetnik obitelji Maršanić Matija Milčec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tramvaji su sinoć vozili na tom dijelu 

Baš kao što su bili upoznati i s tim da je policija dala dozvolu za sinoćnji prosvjed "Ljeto na okretištu Prečko" zbog čega su pisali i ministru Božinoviću. Smatraju da se radi o zakonom zabranjenom pokušaju utjecaja na sud zbog čega su željeli spriječiti prosvjed. Razlog više je, tvrde, bila i sigurnost građana.

"Morate biti svjesni da je veliki sigurnosni izazov tramvajem proći kroz okretište na kojem je bilo okupljeno nešto ljudi", kazao je glasnogovornik ZET-a Domagoj Zeba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju većine prosvjeda promet se na tom dijelu prekine ili preusmjeri. No, sinoć su, tramvaji ipak vozili.

"U ovim slučajevima koje spominjete to su organizirani prosvjedi koje osigura policija i oni se unaprijed i u dogovoru sa ZET-om, organiziraju i dogovori se trasa kretanja", pojasnio je Zeba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije mogao komentirati tko je kriv što nije bila osigurana tramvajska pruga za prolazak tramvaja.

Obitelj Maršanić tek je sada, kaže, svjesna kakva je mukotrpna borba pred njima, ali tvrde da za nju imaju snage i da neće odustati.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo