Umjesto plaće od 2.000 eura dočekali ih veliki problemi

Njemačke novine bruje o njima. Hrvatski radnici iz riječke tvrtke Vrhovine d.o.o žrtve su velike prijevare jedne njemačke, koja ih je tijekom tri mjeseca zakinula za 400.

7.10.2014.
21:46
VOYO logo

Zakinuti radnici prijete tužbama, duboko razočarani jer im je izmaknula slamka spasa u situaciji kada u Hrvatskoj vlada besposlica.

"Tvrtka je u Njemačkoj poznata, pa nismo ni sumnjali da se možemo naći u ovakvoj situaciji, gdje se neće poštovati potpisani ugovor te da ćemo ostati bez 400.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svega smo bili prisiljeni iz brodogradilišta povući naših 40 radnika, jer su nam se počeli gomilati veliki gubici. Ljudima nismo mogli jamčiti redovite plaće i nije bilo druge nego ih otpremiti nazad u domovinu. Svi naši pokušaji da se naplatimo prema potpisanom dogovoru za sada su bezuspješni, premda smo angažirali i odvjetnike", priča za Slobodnu Dalmacijudipl. ing. Eduard Jalžabetić, voditelj poslova riječke tvrtke Vrhovine.

Neplaćeni smještaj

Riječka tvrtka njemačkoj je ustupila zavarivače, brodomontere i brusače za brodogradilište Meyer – Papenburg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi radnici su stigli tijekom travnja, a o onda su iskrsnuli i problemi. Najprije oko neplaćanja smještaja i prijevoza, a pred kraj srpnja više im nisu dolazile narudžbenice za radove koje odrađuju.

Dug se prema riječkoj tvrtki do kraja srpnja popeo na 385.000 eura, a kako od Nijemaca nisu nikad dobili pravi odgovor, 1. kolovoza bili su prisiljeni povući radnu snagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je njemačka tvrtka odmah drugi dan unajmila nove radnike od druge hrvatske tvrtke koja sada ima slične probleme.

Odvjetnik riječke firme otkrio da njemačka firma koja ih je prevarila postoji tek dvije godine s temeljnim kapitalom od 50.000 eura, što znači da možda neće moći naplatiti dug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Satnica sedam eura

Nijemci na sve optužbe i medijske prozivke šute. No, i dalje uporno regrutiraju nove radnike iz Hrvatske koji su stručni i jako jeftini jer se radi o deficitarnim zanimanjima na njemačkom tržištu.

Radnicima obećavaju plaću od 2.000 eura za redovne sate i smještaj. A na kraju će im satnica spasti ispod minimuma od 7 eura/sat, što iznosi oko 1.300 eura mjesečno za redovne sate, a treba dalje napomenuti da će stanarina biti plaćena samo prvih šest tjedana. Nakon toga sami moraju plaćati smještaj, a to znači da će im od zarade tek ostati oko tisuću eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo