novi detalji slučaja / Obducent na Sv. Duhu dobio otkaz i u pismu priznao: 'Pokojnici su se morali stavljati na pod, nije bilo mjesta'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ministarstvo zdravstva poslalo je inspekciju u bolnicu. Obducent je u pismu, između ostalog, naveo bi da to nije bilo prvi put: 'Zbog nedovoljnog kapaciteta rashladne komore nema drugog rješenja Ja pomoćnik obducenta sam nekoliko puta zatekao takvo stanje i rješavalo se čim su bili uvjeti za to'

18.5.2023.
8:53
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Slučaj šokantne snimke na kojoj se vide tijela na patologiji bolnice Sv. Duh u Zagrebu dobiva novi nastavak. Nakon što je snimka u javnost dospjela prije tri tjedna, iz bolnice su rekli da je priča namještena, podnesena je i kaznena prijava.

Isto su tvrdili iz Grada Zagreba koji su dali potporu ravnateljice bolnice Ana-Mariji Šimunić koja je prošli tjedna uručila otkaz pomoćniku obducenta Zavoda za patologiju i citologiju bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva zdravstva poručili su da je situacija nedopustiva, a Ivan M. koji je dobio otkaz obratio se dopisom samom ministru Viliju Berošu u kojem navodi da su tijela ljudi bila na podu jer nije bilo mjesta u rashladnim komorama.

U pismu navodi da je ravnateljica navela da je otkaz dobio zbog povrede Pravilnika o postupanju umirućih i umrlih bolesnika u postupku obdukcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRIJAVA DORHU /

U čekaonici KB Sveti duh preminula dva pacijenta, Beroš najavio inspekciju: 'Sumnjamo na kaznena djela'

Image
PRIJAVA DORHU /

U čekaonici KB Sveti duh preminula dva pacijenta, Beroš najavio inspekciju: 'Sumnjamo na kaznena djela'

"Kaže ravnateljica da sam prekršio pravilnik i pijetet prema mrtvima, neodgovornost na poslu pa je odlučeno da mi da otkaz. Upoznati ste s aferama na KBSD pa se traži žrtveno janje. Pravilnik i pijetet prema mrtvima je povrijeđen jer nije bilo mjesta u rashladnoj komori, pa su se pokojnici morali stavljati na pod mrtvačnice. Zbog nedovoljnog kapaciteta rashladne komore nema drugog rješenja. Ja pomoćnik obducenta sam nekoliko puta zatekao takvo stanje i rješavalo se čim su bili uvjeti za to. Obitelji dolaze dobivaju potrebnu dokumentaciju i kreću dogovarati sahranu", navodi u dopisu.

Potom u pismu nastavlja: "Nisam znao da sam trebao obitelji dati njegovog pokojnika da ga ODNESU na mjesto ukopa. Za vrijeme COVID-19 sam radio sam 11 mjeseci jer je kolega bio na bolovanju, nije bila gospođa ANA-MARIJA ŠIMUNDIĆ niti itko iz uprave ili upravnog vijeća došao i pitao dali mogu i gdje liježu pokojnici. Bilo je dana kada je bilo i 6-10 pokojnika s Covid 19 na podu u crnim vrećama, neke su bile i poderane, ja sam bio na radnom mjestu i rješavao. Tada nisam povrijedio pravilnik. Pravilnik KBSD nije povrijeđen i ravnateljica nije ništa učinila valjda zato što je štiti grad Zagreb. Otišlo je preko 200 djelatnika od kada je gospođa Šimundić ravnateljica to nitko ne pita, ne pita se ni zašto nisu došli potrebni medicinski aparati koje je rekla da ne trebaju jer su naručeni u njezinom mandatu, to i vi znate gospodine ministre".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je nastavio da želi skrenuti pažnju na ono što se događa u bolnici pa kaže da "djelatnici dobivaju otkaze ili sami odlaze zbog ega ravnateljice uz podršku Grada Zagreba". Dodaje da je u bolnici radio 25 godina, a da piše zato što je razočaran s vodstvom bolnice, "i sve to uz podršku uprave Grada Zagreba."

Završava da je kolega, koji je s njim radio, slao apele i inspekciji i ministarstvu, da su se uvjeti malo poboljšali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali siromah je umro zbog nepravde u bolnici Sveti duh, a me i daju otkaz jer radim 25 godina svoj posao. Još jednom ako netko krši pravilnik u bolnici Sveti duh onda je to Ana-Marija Šimundić. Molim vas očitovanje o ovom postupku i da vidite dali sam pogriješio u pravilniku. Ovo sve je MOBING,ukratko još jednom tko ne odgovara ravnateljici pod vodstvom grada ima da dobi OTKAZ ILI UMRE BOREĆI SE ZA BOLJE SUTRA", završava u pismu.

Doznajemo da su u Ministarstvu zdravstva zaprimili pismo i da postupaju po njemu, odnosno da su pokrenuli inspekciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo