VEČERAS U 21.15 SATI / Obavezno pogledati seriju koja je mnoge potresla!

Gledatelje RTL Televizije u četvrtak, 16. svibnja u 21:15 sati, očekuje dvosatna hrvatska premijera iznimno hvaljene britanske serije „Broadchurch“ koja je u Velikoj Britaniji prihvaćena s rijetko viđenim entuzijazmom!

16.5.2013.
12:23
VOYO logo

I dok gledatelje RTL Televizije u četvrtak, 16. svibnja u 21:15 sati, očekuje dvosatna hrvatska premijera iznimno hvaljene britanske serije "Broadchurch", u nastavku vam donosimo zanimljive detalje o njenom nastanku i snimanju, o glumcima i autoru, kao i činjenicama koje svakako trebate znati o psihološkoj drami smještenoj u mali grad s velikom tajnom, koja je kod gledatelja Velike Britanije prihvaćena s rijetko viđenim entuzijazmom! 

  • Autor i scenarist serije, Chris Chibnall ideju o stvaranju ovog projekta dobio je prije 10 godina, ali je nije realizirao jer se istovremeno bavio stvaranjem vrlo hvaljenih serija "Život na Marsu" i „Dr. Who“, te se usredotočio na probijanje na američko tržište s dramskom serijom „Camelot“. U "Broadchurchu", emocijama nabijenoj seriji, Chibnall je htio pokazati gledateljima kako jedan stravičan događaj može utjecati na obitelj, ali i malu, intimnu sredinu koja će se početi raspadati nakon što će se malo-pomalo otkrivati detalji iz privatnih života sugrađana, i to kroz inteligentno krojene dijaloge i interesantne radnje koje se ne uklapaju u tradicionalno uvriježeno mišljenje kada su u pitanju kriminalističke serije.
Image
Foto: RTL

U „Broadchurchu“, emocijama nabijenoj seriji, Chibnall je htio pokazati gledateljima kako jedan stravičan događaj može utjecati na obitelj, ali i malu, intimnu sredinu koja će se početi raspadati nakon što će se malo-pomalo otkrivati detalji iz privatnih života sugrađana, i to kroz inteligentno krojene dijaloge i interesantne radnje koje se ne uklapaju u tradicionalno uvriježeno mišljenje kada su u pitanju kriminalističke serije.

  • Chris Chibnall osobno je želio da dvoje glavnih protagonista serije, detektive Ellie Miller i Aleca Hardyja, glume Olivia Coleman i David Tennant. I dok je s Coleman surađivao po prvi put, Chibnall je Tennanta poznavao već duži niz godina, još dok su radili na seriji "Dr. Who".
  • Glumica Olivia Coleman priznala je da su je mnoge scene iz serije iskreno potresle, toliko da je tijekom većine njih lila prave suze – u potocima. "Svaku sam scenu doživjela emotivno, možda čak i previše emotivno jer sam i sama majka koja se boji za živote svoje djece. Pokušavala sam se smirivati prije i nakon snimanja scena jer ipak glumim snažnu policajku, ali si nisam mogla pomoći. Žao mi je jer smo zbog mene teške scene ponavljali više puta".
  • Već nakon četvrte epizode, svi su Britanci htjeli doznati tko je ubojica. Mediji su uvelike počeli nagađati tko je počinitelj, kladionice su postavile mogućnost klađenja na osam ponuđenih imena najsumnjivijih likova, a cijela nacija nije toliko iščekivala odgovor još iz vremena 1980-tih kada se tražio identitet osobe koja je pucala na J.R.-a u seriji "Dallas".
Image
Foto: RTL

Glumica Olivia Coleman priznala je da su je mnoge scene iz serije iskreno potresle, toliko da je tijekom većine njih lila prave suze – u potocima.

  • Kako bi zadržali u tajnosti identitet počinitelja do samog emitiranja posljednje epizode, televizijski kanal ITV, koji je emitirao seriju u Velikoj Britaniji, je posljednju epizodu "Broadchurcha" držao u tajnom sefu do samog početka emitiranja, a samo je 29-ero ljudi znalo tko je ubojica, odnosno glavni glumci, uži tim produkcije, autor i šefovi televizijske kuće ITV. Glumica Olivia Coleman u jednom je intervjuu izjavila da je zajedno s ostalim kolegama 'izbjegavala alkohol kako ne bi došla u nezgodnu situaciju i nekome otkrila tko je ubio Dannyja', dok je glumac Jonatan Bailey (reporter Olly u seriji) izbjegavao druženje s prijateljima kako ne bi ispao grub jer nije smio otkriti počinitelja.
  • Posljednja epizoda serije uistinu otkriva tko je ubojica dječaka, ali i nagoviješta još jednu sezonu „Broadchurcha“. Naime, televizijski kanal ITV na svojim je Facebook i Twitter stranicama postavio 21-sekundni video isječak scene koja nije bila prikazana na televiziji, a nakon koje je osvanuo natpis „Broadchurch se nastavlja…“. Taj je video izazvao pomutnju u medijima jer su čelnici ITV-a isprva negirali snimanje druge sezone, da bi kasnije javnosti priopćili da će se nova sezona "Broadchurcha" emitirati već ove jeseni, ne otkrivajući hoće li glavna glumačka postava ostati nepromijenjena.
Image
Foto: RTL

Britanski mediji nagađaju da autor Chris Chibnall, potaknut velikim uspjehom u domovini, razmišlja i o američkoj verziji "Broadchurcha".

  • Britanski mediji nagađaju da autor Chris Chibnall, potaknut velikim uspjehom u domovini, razmišlja i o američkoj verziji "Broadchurcha". Naime, u javnost je iscurila informacija da ovog ljeta cijela glumačka postava i produkcijska ekipa odlazi u SAD promovirati seriju koja bi se uskoro trebala prikazivati na jednom od mnogobrojnih američkih televizijskih kanala.
  • Od početka ove godine serija „Broadchurch“ je na svojem Facebook profilu prikupila preko 35 tisuća 'lajkova', te u vrlo kratkom vremenu postala najkomentiraniji televizijski program na Tweeteru (40.000 tvitova tijekom emitiranja epizode, odnosno 2.500 tvitova u minuti) i Facebooku. Soundtrack odnosno glazba iz serije, koju je osmislio i komponirao islandski skladatelj Olafur Arnalds, bio je najslušaniji ove godine.
  • Da je serija "Broadchurch“ uspješan projekt prepoznat u cijelome svijetu, dokazuje i nominacija za najbolju mini-seriju na 53. televizijskom festivalu u Monte Carlu, u konkurenciji s mnogim drugim međunarodnim serijama poput američke „Hatfields and McCoys“ s Kevinom Kostnerom i Billom Paxtonom, te nevjerojatan uspjeh glumice Olivije Coleman na netom održanim BAFTA nagradama na kojima je osvojila kipiće za najbolju sporednu žensku ulogu u njezinim posljednjim dvjema serijama potpuno različitih žanrova, drami „Accused“ i komediji „Twenty twelve“.
Image
Foto: RTL

Svaki je tjedan novu epizodu serije pratilo u prosjeku 7,5 milijuna Britanaca, dok je posljednja epizoda dosegla 31% udjela u gledanosti (preko 10 milijuna Britanaca), odnosno najviše preko 13 milijuna gledatelja.

  • Svaki je tjedan novu epizodu serije pratilo u prosjeku 7,5 milijuna Britanaca, dok je posljednja epizoda dosegla 31% udjela u gledanosti (preko 10 milijuna Britanaca), odnosno najviše preko 13 milijuna gledatelja. Da su seriju prepoznali i oglašivači, dokazuje činjenica da je posljednja epizoda privukla 15 milijuna britanskih funti samo od televizijskog oglašavanja!
  • Gradić koji 'glumi' Broadchurch, West Bay u okrugu Dorset, u jugozapadnom dijelu Engleske, savršeno se uklapa u Chibnallovu priču malog priobalnog mjesta. Mještani su isprva bili skeptični zbog dolaska televizijske ekipe, ali im sada mogu itekako zahvaliti na tome. Naime, otkako je serija počela s emitiranjem, West Bay je doživio ekonomski procvat: osim što u gradić dolaze turisti koji žele posjetiti mjesta na kojima se snimala serija (liticu, plažu, policijsku postaju, kioske…), turistički su vodiči 'rezervirani' već mjesecima unaprijed, bilježi se rast prenoćišta, prodaje hrane i pića te brodskih vezova u luci, a internet stranica lokalne turističke zajednice svakodnevno prima preko 200 posjeta u minuti! Zbog toga je čak desetak manjih tvrtki otvorilo svoja sjedišta upravo u West Bayu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo