Pjeva im pod prozorima / O zagrebačkom učitelju i njegovom uveseljavanju učenika piše čak i BBC: 'To me ispunjava i liječi'

Nekom od susjeda se pjevanje pod balkonom nije svidjelo. No to će učitelj brzo zaboraviti

10.4.2020.
6:55
VOYO logo

Doba karantene teško podnose i djeca, odvojena od prijatelja i zajedničkih igara, ali i škole, omiljenih predmeta i učitelja. Zagrebački učitelj Ivan Petranović tako je ovih dana smekšao mnoga srca kada je potaknut porukama svojih učenika kojima nedostaje škola odlučio sjesti na bicikl i krenuti od učenika do učenika kako bi im pod prozorom svirkom i pjesmom malo uljepšao dan.

Nema nastave u školi, ali koncerta ima i to na otvorenom pod prozorom, na sigurnoj udaljenosti. Nastupa učitelj s gitarom i ukulelama, a s njim pjevaju učenici, roditelji i susjedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Volim svirati, a kako je ovo sve krenulo doma sam samo jednom primio gitaru i nešto brljao i nisam imao inspiraciije. Palo mi je napalo da im sviram ispod prozora. To mene ispunjava i liječi", rekao je učitelj glazbene kulture u osnovnoj školi Ivan Petranović.

Inače svira i predaje glazbenu kulturu u školi Ivana Merza. Zgrada je stradala u potresu, kao i domovi učenika koji su sada raseljeni po cijelom gradu. Obitelji Maloševac zasvirao je pod prozorom njihova privremenog doma jer im je stan neuseljiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najviše mi se svidjela prva pjesma o učitelju Miši i to je sve što imam za reći", kazao je učenik Dominik Maloševac.

Dnevno prijeđe oko 30 kilometara

"Znali smo da učitelj Ivan ide po gradu, divan pothvat u ova doba. Znali smo da će doći jer ga je suprug sreo. Naravno da je uzbuđenje na nivou i nadamo se da ćemo se što prije vratiti u normalu", rekla je majka Ivana Maloševac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učitelj svirač dnevno na biciklu pređe oko 30 kilometara. Svira svaki drugi dan. Pratimo ga na drugu današnju gažu. Svira svima, ne samo svojim učenicima.

"Drago mi je da nas je posjetio u ovom kriznim vremenima. Nisam na koncertu bio od prvog mjeseca", rekao je Ivan Friš iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago nam je da svima uljepšava ove dane", rekla je susjeda Nena Friš.

"Najviše mi se svidjela pjesma palačinke, jer ja jako volim palačinke", kazao je učenik Mihael Kovačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O učitelju s gitarom i ukulelama koji obilazi svoje učenike izvijestio je čak i BBC. Do sada je održao 20-ak koncerata, a tako planira sve dok je izolacije i dok mu se učenici vesele. Dobro ga na njegovoj turneji i nahrane.

"Kako sam odsvirao onda su rekli, joj mi smo imali palačinke pa sam dobio palačinke, jabuke, kavu", rekao je Ivan Petranović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok mu se brojni vesele, uvijek postoje iznimke. Nekom od susjeda se pjevanje pod balkonom nije svidjelo. No to će učitelj brzo zaboraviti. Kako kaže, svoje učenike grli virtualno, voli zapravo, a svira im uživo. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo