NOVINARKA KOJA JE BACILA FEKALIJE PRED VLADU OPET KAŽNJENA: / Kipu Franje Tuđmana dodala jedan seksualni rekvizit

Image
Foto: Facebook

Prekršajni odjel virovitičkog Općinskog suda donio je presudu za prekršaj koji je 25.

29.10.2019.
11:11
Facebook
VOYO logo

Iva Azulović, novinarka i aktivistica koja je široj javnosti poznata kao žena koja je pred Vladu bacila fekalije, sada je dobila sudsku presudu zbog jednog drugog čina. Naime, Prekršajni odjel virovitičkog Općinskog suda donio je presudu za prekršaj koji je počinila 25. lipnja ove godine kada je pred Gradskom knjižnicom u Virovitici u ruke kipa Franje Tuđmana stavila vibrator, javlja Virovitica.net.

O tome zašto je to učinila pisala je na Facebooku, a sada će morati platiti 1300 kuna kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
FEKALNI NAPAD NA ZGRADU VLADE: /

Žena bacila kantu izmeta pred Banske dvore, policija ju je odvela unutra

Image
FEKALNI NAPAD NA ZGRADU VLADE: /

Žena bacila kantu izmeta pred Banske dvore, policija ju je odvela unutra

'Vrijeđala moralne osjećaje građana'

"Vrijeđala je ili omalovažavala moralne osjećaje građana tako što je u ruke kipa, spomenika dr. Franje Tuđmana, stavila gumeni predmet nalik na muško spolovilo tzv. vibrator", stoji u presudi za novinarku Azulović. Kako piše Virovitica.net, odvjetnik Boris Kozjak odmah je reagirao i u žalbi koju je predao Prekršajnom sudu pozvao se na 38. članak Ustava RH koji kaže: "Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli. Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i ostalih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa, (....)".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presuda Suda za ljudska prava Vijeća Europe Narodni list protiv Republike Hrvatske Application no. 2782/12 jedan je od dokaza koji je odvjetnik Kozjak priložio. Podsjetimo, riječ je o presudi kada je 2018. Europski sud za ljudska prava nepravomoćno presudio kako je Republika Hrvatska povrijedila pravo zadarskog izdavača tjednika Narodni list d.d. na slobodu izražavanja zajamčenu člankom 10. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i zato što je sudskim odlukama morao sucu Borisu Babiću platiti odštetu u iznosu od 50.000 kuna.

Probat će dokazati da nije vrijeđala osjećaje građana nego izražavala svoje mišljenje

Spomenuta presuda Europskog suda donesena je u vrijeme kada se dogodila najezda sličnih slučajeva i presuda u kojima sudovi Republike Hrvatske sve češće dodjeljuju sucima i političarima velike odštete na ime pretrpljene duševne boli. Presuda Europskog suda ima veliki značaj za slobodu govora, ali i medija i zato neće slučajno poslužiti kao dokaz u slučaju Ive Azulović i "gumenog predmeta" u rukama Tuđmanova kipa. Poslije žalbe uslijedit će sudski proces na virovitičkom Prekršajnom sudu. Tijekom postupka bit će izneseni dokazi u prilog obrani Azulović kako novinarka ni na koji način nije vrijeđala moralne osjećaje građana već je izražavala vlastito mišljenje i vrijednosne sudove o javnoj ličnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Moja će obrana neupitno dokazati kako je Franjo Tuđman gušio svjesno i ciljano slobodu novinarstva i bio ratni profiter i izdajnik hrvatskih vojnika kao vrhovni zapovjednik tijekom Domovinskog rata i odgovoran za brojne smrti civila i vojnika i bio suučesnik u ratnim zločinima. Moja obrana su svi objavljeni tekstovi, reportaže, knjige koje svojim istraženim dokazima to što sam navela i dokazuju, a nisu ih pisali povjesničari ni nitko drugi nego - novinari, hrvatski novinari. I dan-danas živi i zdravi svjedoci tih vremena. I sud će morati sve pročitati i poslušati i pogledati i saslušati kako bi se uvjerio da apsolutno ničime nisam niti vrijeđala niti omalovažavala nikakve moralne osjećaje građana - to tek počinjem činiti njihovoj inteligenciji ovim sudskim procesom koji slijedi", kazala je Azulović za Virovitica.net.

Na popisu dokaza tekstovi različitih novinara

Azulović će u popis dokaza staviti knjigu Borisa Pavelića "Smijeh slobode" koja je kronologija od nastanka Ferala s detaljnim opisom Tuđmanovog direktnog pritiska na novinare redakcije Ferala do kada se medij nije ugasio. Priložit će i "Korupciju u hrvatskom zdravstvu" novinarke Nataše Škaričić, "Glavaš, kronika jedne destrukcije" novinara Drage Hedla te "Urotu Blaškić" pokojne istraživačke novinarke Jasne Babić. Osim toga, među dokazima će se naći i zapis povijesti u knjizi "Hrvatska – Njenih prvih 20-ak" Silvije Šeparović i Nataše Magdalenić Bantić iz perspektive tadašnje redakcije Radija 101. Osim toga, kao dokaz bit će priložena i reportaža Channela 4 iz 2004. u kojoj je prvi put objavljena dokumentacija, ali i tragovi krađe milijarde dolara koju su počinili Tuđmanovi. Azulović kaže da će podsjetiti i na emisije Denisa Latina "Latinica" kao i na druge činjenice koje prvog hrvatskog predsjednika prikazuju kao nedostojnog građanina i javnu ličnost. Svoj čin ne vidi kao vrijeđanje osjećaja građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Građani sami sebe vrijeđaju i omalovažavaju ako dovode u pitanje istražene činjenice. Ne postoje alternativne činjenice. Ono što jest - jest. Stol je stol uvijek, bio kod Štefa ili Marice u kuhinji ili špajzi, stol je stol. Svi moji dokazi istraženo tvrde u prilog tome kako je Franjo Tuđman bio sve što sam prethodno nabrojila. I to je sve što imam za reći, slučaj završen", kazala je.

'Zakaj sam stavila Tuđmanu ku*ac u ruke'

Uskoro se očekuje nastavaka suđenja, a Azulović priznaje da je njena objava na Facebooku u kojoj je objasnila zašto je u ruke Tuđmanovog kipa stavila vibrator malo vulgarna. Kaže da to danas uviđa pa se ispričava djeci, mladima i starijima uz napomenu da se "tako ne treba razgovarati" i obećanje da će "ubuduće biti pristojnija u svojim objavama". Objavu Ive Azulović prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vezano uz dan državnosti i zakaj sam Tuđmanu stavila ku*rac u ruke.

Kada smo izašli iz Juge, vrijedili smo preko 750 milijardi dolara sa svim tvornicama, institutima, sveučilištima, prometnicama, intelektualnim kapacitetom, zemljištima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stara partijska žgadija je predvidjela raspad te i takve Juge i da ne bi završili kao Nicolae Ceausescu u Rumunjskoj, samo metak u čelendru po zaslugama, pustili su Arkana na tribine Maksimira, lokalne idiote nabrijali da su ugroženi, nas nabrijali da su nam Srbi najveći neprijatelj i - krenuli. Pod njegovim vodstvom. Pokrali su milijarde tijekom rata, izdali Vukovar i Petrinju i Kostajnicu i gro drugih gradova koji uopće nisu trebali biti okupirani, nametali cenzuru, proganjali novinare, zapošljavali svoje režimske novinare po redakcijama, ubili desetke ljudi koji su svjedočili njihovom kriminalu, zadužili nam praunučad, rasprodali sve što nisu stvarali, nizali afere od nezakonite privatizacije za kunu preko petih ortaka i INA-e i Agrokora, a sve pod jednom, njegovom, parolom - sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što.

Danas živim u gradu u kojem je bez grča jedan gradonačelnik, dva sata nakon što je nađen mrtav njegov najbliži podređeni suradnik, objavio kako je baš taj pročelnik kriv kaj je iz gradske blagajne nestalo preko 17 milijuna kuna. I mrtav hladan je taj i takav gradonačelnik ostao biti gradonačelnik i rekao da je taj mrtvi pročelnik bil' kockar i uopće nema feeling da bi trebao odstupiti uz ponizne isprike i umrijeti od srama pred stanovnicima nakon što im volontiranjem vrati zadnju lipu u proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I taj i takav sustav vrijednosti nabijem na autohtoni trešnjevački novinarski k*urac zbog svih života koji su za moju Hrvatsku pali.

Jer ja svoju zemlju volim više nego što je oni mrze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čestitke", napisala je Azulović u Facebook objavi.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo