'Novinari su agenti tajnih službi, kosovci i udbaši'

11.5.2011.
12:44
VOYO logo

"Više je nego očito da mediji u Hrvatskoj nisu slobodni, a zbog toga ni vjerodostojni. Naime, ne mogu nikako biti slobodni mediji u kojima ne rade slobodni ljudi, novinari i urednici koji umjesto postupanja po svojoj savjesti moraju slijediti različite interese, kao što su gospodarski, ideološki ili politički", piše Ivan Miklenić , glavni urednik (polu)službenog crkvenog tjednika.

Miklenić piše kako je "većina medija u Hrvatskoj u rukama je i pod kontrolom onih ideoloških i političkih snaga koje nikada na javnoj sceni nisu artikulirale svoj politički program, a iznutra kontroliraju mnoge segmente vlasti i društvenog života, pa onda - razumije se - i medije, i to ne samo privatne nego i najvažniji javni medij u Hrvatskoj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mediji u Republici Hrvatskoj objavili su neizmjerno mnogo priloga koji su u svojoj biti izrazito antihrvatski, antidržavni, antidruštveni, antikatolički, anticrkveni i antivrijednosni, a da nitko ni od novinara ni od urednika ili vlasnika medija za to nije pravno javno ni prozvan a kamoli da bi bio sankcioniran", piše urednik Glasa koncila.

Miklenić i pita se "nisu li u današnjoj Hrvatskoj vjerodostojni autori objavili čak u knjigama imena nekih urednika i novinara koji su agenti tajnih služba ili koji imaju poznata kodna imena za javnost više nepostojećeg KOS-a i Udbe" te "nisu li baš ti prozvani medijski djelatnici vrlo plodni autori priloga kojima se diktira glavna struja javnoga mnijenja i koji ne ostavljaju mjesta da se o tim istim pitanjima ili temama progovara iz drugoga kuta i u drugom svjetlu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Protiv su onoga u koga neki moćnik upre prst'

"Nisu li baš ti prozvani autori ispisivali novinarske optužnice i kriminalizirali ne samo hrvatske generale koji su u haaškom pritvoru nego i hrvatske branitelje i prvoga hrvatskog predsjednika? Nisu li baš oni nabijali hrvatskom narodu kompleks genocidnosti i zločinaštva", pita Miklenić, tvrdeći da "mediji u Hrvatskoj nisu slobodni dokle god - da bi dobili plaćene reklame - moraju šutjeti da najmoćniji ljudi u zemlji ne moraju plaćati sve poreze i doprinose u državni proračun ili dok ti isti moćnici zlorabe namjenska novčana sredstva iz državnog proračuna ili dok ucjenjuju i "gutaju" tzv. sitne ribe koje bi im mogle biti konkurencija ili ugroziti njihove monopole".

"Ne mogu biti slobodni mediji u Hrvatskoj dok ima vlasnika, urednika i novinara koji su na mig određenoga političkog ili ideološkog moćnika spremni svim medijskim sredstvima raspaliti protiv onoga u koga neki moćnik upre svoj prst ili čak da izvornu ili falsificiranu građu da se nekoga stavi na javni stup srama", piše Miklenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je komentar objavljen dan prije susreta kardinala Josipa Bozanića i svih glavnih urednika hrvatskih medija, koji se tradicionalno održava u svibnju, a koji će se u četvrtak održati u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije.

Ako i kardinal Bozanić dijeli Miklenićeve stavove, onda će na tom susretu doista biti zanimljiva rasprava između glavnih urednika medija u Hrvatskoj i aktualnog crkvenog vrha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201103020538006 arti-201101050520006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo