Novinari poslodavcima dali 'dead line', inače idu u štrajk

Skupština Sindikata novinara Hrvatske koja je petak održana u Karlobagu zaključila je da SNH HUP-u daje rok da se granski kolektivni ugovor na nacionalnoj razini zaključi do 31. ožujka 2011.

21.5.2010.
21:34
VOYO logo

Ako se kolektivni ugovor ne sklopi do 31. ožujka 2011. godine, Sindikat novinara Hrvatske počet će pripreme za organizaciju industrijskih akcija, uključujući i štrajk, zaključeno je na skupštini na kojoj je sudjelovalo više od 60 izaslanika iz gotovo svih hrvatskih medijskih kuća.

Sindikat novinara Hrvatske pregovara s Hrvatskom udrugom poslodavaca o sklapanju nacionalnoga kolektivnog ugovora već sedam godina, a napori tog sindikata da se on sklopi traju još od njegova osnutka u svibnju 1990. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat novinara Hrvatske ponudio je granskoj udruzi poslodavaca novi prijedlog nacionalnoga kolektivnog ugovora, koji uključuje novinare, medijske djelatnike i sve zaposlene u izdavačkoj i tiskarskoj djelatnosti. Takva je praksa u skladu s europskom.

Sve je teže zaštititi radna i socijalna prava novinara u Hrvatskoj, istaknuto je na Sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protekla godina bila je teška za cijelu branšu, što se odrazilo na položaj novinara i njihov materijalni i radni status, rekla je predsjednica SNH Gabrijela Galić i dodala da se u mnogim redakcijama pritisnutima financijskim problemima smanjuju ili ne poštuju prava zaposlenih, pa gotovo i nema medijske kuće bez potrebe za pojačanim sindikalnim angažmanom.

Na skupštini je upozoreno na sve izraženiji problem koji se odnosi na rad novinara na temelju ugovora o djelu i u tzv. RPO sustavu (registar poreznih obveznika).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat upravo ovih dana, kada se raspravlja o izmjenama zakona o oporezivanju dohotka, može utjecati na promjenu tih trendova, ocijenjeno je na skupštini.

Posebno je istaknut problem novinara internetskih portala koje, kako je rečeno, poslodavci tretiraju kao potrošnu robu, ali koji su se polako počeli sindikalno organizirati, što daje prve rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je rečeno na skupštini, Sindikat novinara Hrvatske nastavio je pregovore s Hrvatskom udrugom poslodavaca o nacionalnom kolektivnom ugovoru te je HUP-u poslao prijedlog ugovora za novinare i medijske radnike te za cjelokupnu izdavačku djelatnost.

U raspravama povjerenika podružnica Sindikata novinara Hrvatske posebice je istaknut problem osnutka tvrtaka kćeri i prebacivanja radnika u te tvrtke, čime ih se stavlja u nepovoljan položaj jer se na njih ne odnosi zaštita iz kolektivnih ugovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalni povjernici izvijestili su i o mnogim smanjivanjima plaća, otpuštanjima ili prijetnjama otkazima u mnogim medijskim kućama te o nepoštovanju kolektivnih ugovora, poput smanjenja ili izostanka božićnica, regresa i drugih materijalnih prava.

Na skupštini je upozoreno kako su poslodavci međusobno interesno povezani te da koordinirano djeluju prema sindikatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključeno je da Sindikat treba raditi na jedinstvu novinara u zaštiti njihovih temeljnih prava.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo